Lassan itt az év vége, és ez egy olyan időszak, amikor az emberek többsége eltöpreng az utóbbi hónapok történéseiről. Levonják a következtetéseket, kiértékelnek, hogy aztán új célokkal és megújult erővel vessék bele magukat az újévbe. Mi is hasonlóképpen tettünk, és immár hagyományos év végi képes sorozatunkkal próbálunk választ adni a kérdésre, hogy vajon mi történt 2009-ben?

Nos, miután bevásároltunk az asszonnyal az idei szilveszterre…
00_szilveszter_kezdetek1
… megkérdeztük a nemzet legokosabb emberét, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnökét, Dr Lelkes Lágyót, hogy összegezze nekünk az év eseményeit.

Sajnos az év első napjaira nem emlékezett, mert egy félresikerült tudományos kísérletben vett részt: túlkalibrálta az éjszakát.
01-szilveszter1
De aztán kezdett neki derengeni valami az elmúlt év történéseiből, és gyorsan papírra is vetettük a dolgokat.

Akkor talán először kezdjük külfölddel, és elevenítsük fel a nagypolitika legérdekesebb pillanatait:
02_kulfold_nagypolitika1
Az év hideggel kezdődött. Az orosz medve befűtött Közép- és Kelet-Európának.
03_kulfold_putin_01
Ennek hatására feléledt halottai közül a Nabucco-program. A Nabucconak az oroszok a Déli Áramlat nevezetű gázhálózattal próbálnak konkurálni. Ha még belevesszük a Balti-tenger alatt készülődő orosz-német Északi Áramlat nevezetű projektet, akkor pár éven belül több gáz lesz Európában, mint valaha.

Putyin orosz elnök már keményen gyakorolja a gázcsövek átadásának ünnepélyes pillanatait:
Russia's Prime Minister Putin leaves his signature on the tube of a new gas pipeline in Russia's far eastern city of Khabarovsk
Persze az év elején nem mindenki fázott. Gázában elég meleg volt a helyzet:
05_kulfold-haboru-_01
06_kulfold_kral-klaus1Kiújultak a harcok. A volt EU és jelenlegi francia elnök Sárközy próbálta kezébe venni a dolgokat. Vicces volt követni, ahogy az EU a soros cseh elnökséggel és a francia elnök magánakcióival próbálja kordában tartani az indulatokat. A cseh EU-elnökség amúgy is színfoltja volt az első félévnek, gondoljunk csak David Černý Entrópájára, a szlovákiai magyar szalámira, a bolgár törökvécékre, stb. Václav Klaus véleményformázó kijelentései is intenzív fejvakarásra kényszerítették Brüsszel vezetőit. Nem is beszélve a Lisszaboni szerződés körüli huzavonáról, a cseh parlament feloszlatásáról és határozatképtelenségéről. A radarral sem volt sok szerencséjük a cseheknek. Busht Obama váltotta, és sokakban felcsillant a remény, hogy egy új időszámítás következik.
07_kulfold_barack-obama_01
Én mindig sejtettem, hogy az akadémikusoknál még nem tűnt el teljesen a humor, mert viccesen neki is ítélték a béke Nobel-díjat.
08_kulfold_barack-obama_nobel1
Rögtön küldött is pár egységet a Közel-Keletre:
09_kulfold_haboru1
A jó külpolitikai kapcsolatok érdekében a szlovákok is 200 katonát küldtek Afganisztánba a legújabb fejlesztésű katonai technológiával:
10_kulfold_afganistan1
Németországban is kancellárt választottak. Horst Schlämmernak sajnos nem sikerült megszereznie a kancellári széket, pedig intenzív kampányával a Körképet is megszólította.
image7_1214826053
Bebizonyosodott, hogy Európa egyik legbefolyásosabb nője: Angela Merkel.
12_kulfold_angela-merkel_01
Obama után talán Berlusconi olasz elnök szerepelt legtöbbet a sajtó címlapjain:
13_kulfold_berlusconi_o1
Érdekes lesz követni Törökország Európai Unióba való lépését, és az arab társadalmat Európában. A svájciak már tapasztalták, hogy nem piskóta.
14_kulfold_torokok-svajc-mecsetek1
Magyarországon kevés arab van, ott a cigányokat irtják keményen. De a cigánysors Szlovákiában és Csehben sem a legideálisabb. A Magyar Gárdát hivatalosan betiltották, nálunk a Pospolitosť továbbmasírozhat.
14b_belfold-kulfold_ciganyok-21
Decemberben Koppenhágában került sorra a nagy nemzetközi konferencia, amely a globális felmelegedés körüli problémákra és a kiotói egyezmény folytatására kereste a választ. Minimális sikerrel. Pedig a globális felmelegedés jeleit már 20 évvel ezelőtt is tapasztaltuk:
15_kulfold_global_warming-41
16_kulfold_globalne-oteplovanie-dokaz1
Egyesek szerint nem felmelegedésről van szó, hanem lehűlésről:
17_kulfold_gw_camels1
Az izlandiakot ez a probléma zavarta a legkevésbé ebben az évben, hisz a gazdasági krízis miatt így is nagyon megizzadtak:
18_kulfold_izland1
Az új influenza vírusról sem szabad megfeledkezni, amely sorra szedte/szedi az áldozatait nem kis pánikot keltve ezzel a világon:
19_kulfold_h1n11
A sportban nem történt semmi érdekes. A forma 1-ben is talán csak ez volt az év legizgalmasabb pillanat:
19_nagyvilag-sport_forma-egy1
Jövőre viszont foci világbajnokság lesz. Már előre örülünk a szép momentumoknak.
20_kulfold_global_focivebe1
Pár szurkoló már most megpróbál jegyet szerezni a focimeccsekre:
21_nagyvilag-sport_foci-31
A szlovákok is kint lesznek. Viszonylag jó kis csoportba kerültek. Reméljük jó kis meccseket láthatunk. Addig is gyakoroljuk a testcseleket:

 hirdetes_810x300  

No, hát így nagyvonalakban ennyi. Persze még voltak pekingi véres események is, Air France tragédia az Atlanti-óceánban, szokásos terrorista robbantgatások, de ezek nem közelítették meg a Bombay-i mészárlást. Aztán bársonyos forradalomra emlékezés, görög rendbontások, stb.

Következő cikkünkben, azaz holnap, majd az elmúlt év belföldi eseményeket vesszük górcső alá.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!