A magyar kormány 50 millió forintos alapból kárpótolná a nyelvsértésen kapott szlovákiai magyarokat. Lehet, hogy ez az összeg a magyar államadóssághoz képest pusztán kerekítési  hiba, de Budapest újra egy jószándék vezérelte rossz döntést hozott. Címlapokon ugyan jól mutat („nem hagyunk magatokra testvérek, csak bátran beszéljetek”), de csak degradálja az amúgy sem gerinces szlovákiai magyar nyelvhasználatot. Bravó!

A hab a  tortán csak ezután következik: a honi sajtóból azt tudhatjuk meg, hogy ez az 50 milla nem is nyelvbírságokra, hanem inkább jogsegélyre, zöldszámra és tanácsadásra fog menni, amit a Fórum Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala „koordinál” majd. A szándék nemes, de a „substance over form”, mint mindig, újra háttérben marad:

1. a magyar kormány szándéka egyszerűen ezt sejteti: gyújtsátok csak fel nyugodtan az erdőt, mi majd kifizetjük a büntetést. Vizeljetek a falra, álljuk a sarat! Legyen az államnyelvtörvény bármennyire is rossz, nem szabad az emberek jogtudatát tisztességtelen ajánlatokkal roncsolni.

2. Az ilyen ajánlatot már csak elvből is vissza kell utasítani. A magyar nyelvhasználatot nem pénzért  kell megvásárolni. Már ennyire kétségbeejtően állunk? Mert most ezt ismerték be a nevünkben. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mondhatta volna: köszönjük szépen, de ez nem kell! Újra lefut a szlovmagyar finaszírozási algoritmus: ha felvillan valami a magyar állami fejőstehén csecseinek környékén, azonnal lefekszenek neki az itteni civilek. Persze, így sincs pénz semmire (és egy ideig nem is lesz nagyon), örülni kell neki. Hálásak lehetünk a nyelvtörvénynek, lesz miből kihúzni egy évig, köszönjük Maďarič úr!

3. Hogy ülhet le a Kerekasztal ezután a minisztériummal tárgyalni, amikor már a Maďaričék által kreált probléma járadékvadász ügynökeivé váltak? A Kerekasztal szerintünk ennél többre hivatott, ha valóban a hatékony szlovákiai magyar érdekképviselet a célja.

Magyarországon választások lesznek, és már megint velünk kampányolnak. Ez baj. Mi pedig lefekszünk érte. Ez még nagyobb…

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!