Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

politika

Mi lesz, ha az állampolgárságunkra törnek?

Szavazással jobb oldalt.

A kettős állampolgárságról szóló magyar és szlovák parlamenti döntések nem csak a két ország belpolitikájában kavartak hullámokat, hanem más európai publicisták figyelmét is felkeltették. Egy valami biztos: ismét olyan határozatok születtek, amelyek megítélésénél a vélemények pártpolitikai nézőpontok alapján oszlanak meg.

A magyar parlament döntését Magyarországon alapvetően a jobboldali és népnemzeti szárny üdvözli, a szocialista és liberális körök, bár a törvényt magát megszavazták, már kevésbé. Szlovákia az elutasítás kérdésben sokkal egységesebb, a külföld pedig inkább csodálkozik.

A kettős állampolgárság magyarországi és külföldi ellenzői a prioritásokban látják a problémát. Szerintük előbb a munkanélküliséget és az államadósságot kellene csökkenteni, az adórendszert megreformálni, a gazdasági növekedést elindítani. Az valóban igaz, hogy Magyarország akkor tud segíteni a határon túli magyaroknak, ha gazdaságilag is erős. Azt is látni kell viszont, még ha a kormány ezekbe azonnal bele is fogna, az intézkedések eredménye csak néhány év múlva látszana meg. Tulajdonképpen az sem lenne jó, ha ezeket a döntéseket kutyafuttában hoznák meg, mivel az előző években a magyar gazdaságpolitikára éppen a kapkodás, a húzd meg, ereszd meg módszer volt a jellemző. A kettős állampolgárság ügye már régóta húzódó, egy törvénnyel azonnal megoldható probléma volt. Korábban a népszavazás ellenzői többek között azt hánytorgatták fel – jogosan, hogy Magyarországon ehhez egy sok százmilliós bulit szerveztek meg, míg a környező országok egy parlamenti üléssel mindezt gyorsan és olcsón megoldották. Úgy, mint ahogy ezt most Magyarország tette. Akik tehát a gazdasági témákat helyeznék előtérbe, sokkal inkább a kettős állampolgárság elleni indokaikat rejtik el.

Tipikus vád még, leginkább a külföld részéről, hogy a magyar politika nemzeti húrokat penget. Hasonló törvények viszont szerte Nyugat-Európában vannak, és az Unió véleményformálói négy évig megtűrték a Szlovák Nemzeti Pártot az ország vezetésében vagy hallgattak a Beneš-dekrétumok megerősítésekor. A szlovák ellentörvényre sincs egyelőre reakció.

A kettős állampolgárság szlovákiai magyar ellenzői a tárgyalásokat hiányolják. Elismerik, hogy a Fico-Slota-Mečiar trió alatt történt Malina Hedvig megalázása, a nyelvtörvény szigorítása, a földrajzi nevek használatának szűkítése, a labdarúgó szurkolók rendőri bántalmazása Dunaszerdahelyen, Sólyom László kitiltása, Slota gyalázkodásai és még sorolhatnánk, de azért tárgyalni kell. Úgy, mint a Komáromban és Szécsényben. Gyakorlatilag biztos, hogy a szlovák fél nem fogadna el semmit, és még az se tartaná be, de azért csak tárgyaljunk, mert így európai.

Állampolgársági és diplomáciai szempontból először úgy tűnt, hogy Magyarország defenzívába szorul, és a szlovákiai magyarságot túszként fogják kezelni. Egy-két nap múlva viszont változott a felállás. Ha a magyarságot valami kár érheti a szlovák-magyar kettős állampolgárság miatt, az legfeljebb 2011-ben történhet meg, de a szlovák ellenlépés miatt a cseh-szlovák kettős állampolgárokat már 2010. július 17-e után szankcionálhatják. A probléma magyar-szlovák relációból gyorsan átterelődött szlovák-cseh relációba. A szlovák ellentörvény akaratlanul éppen cseh, de akár kanadai, amerikai stb. ellenessé vált, és került defenzívába a szlovák diplomácia. Ha arra hivatkozik, hogy a cseh kapcsolatok különlegesek, mert hosszan tartóak voltak, a világháború alatti jogfolytonosságot is beleszámítva 1918-tól 1992-ig tartottak, ellentmondásba kerül, hiszen a szlovák-magyar államjogi együttélés 1021-től 1918-ig volt érvényben. Mindkét alkalommal a szlovák fél hagyta el a közös államot. Ha pedig a cseh viszonylatban valamilyen engedményt adnak, nyilvánvalóvá válik a szlovák törvénykezés diszkriminatív jellege. Végül az már most benne van a szlovák ellentörvényben, hogy nem visszamenőleges hatályú, ami egyértelművé teszi, hogy a magyar jogszabály ellen született.

A dolog jelenlegi állása szerint a kettős állampolgárságról hozott budapesti döntés magyar diplomáciai siker. Kizárólag csak Szlovákia tiltakozott és az ostor sem a felvidéki magyarságon csattan, hanem a csehországi szlovákokon vagy a szlovákiai kanadaiakon. Mindez természetesen még nem azt jelenti, hogy lefutott ügyről lenne szó. Magyarország részéről kiváló lépés lenne, ha törvénybe iktatná, hogy a szlovák állampolgársággal is rendelkező magyarországi szlovákok nem fogják elveszíteni magyar állampolgárságukat.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

rektor
2010. máj. 31. 17:43

NEM KELL FÉLNI! Meg kell harcolni azt a harcot, ami 90 éve várat magára. 90 éve Balassagyarmatról kiverték a magyarok a cseszlovák karhatalmat. 90 éve a Rongyosgárda folytatott gerrillaharcot Lajtabánságért. Most is meg kell harcolni a magyar szabadságért. Aki a magyar identitását őrizni akarja a határon túl mindig csak másodosztályú szlovák, ukrán, román, szerb lesz, ha nem hajlandó küzdeni érte. Keménynek kell lenni. Kitartani. És visszatérni az anyaországhoz. Dunaszerdahelytől Nagykaposig.

HUN
2010. máj. 31. 19:42

Ezek az állítólagos jogászokat, akik megszólaltak az ügyben, az nem zavarja, hogy egy országon belül az állampolgárok között jogegyenlőtlenség áll fenn azzal, hogy állampolgárok egy csoportja kettős állampolgár lehet, míg a többiek nem (a visszamenőleg nem érvényes törvény miatt) - ez nem alkotmányellenes? Egyáltalán, meg lehet fosztani állampolgárságától valakit egy országban, az Európai Unióban?

nyomkereső
2010. máj. 31. 19:56

@HUN: az összes magyarellenes törvény, határozat kényelmes alkotmányos többség mellett kerül elfogadásra. Alkotmányt módosítani - szükség esetén - így nem jelenthet gondot.

lake
2010. máj. 31. 21:03

jó a cikk, hajrá! Sokan vagyunk ismét...!

gazficko
2010. jún. 01. 01:36

Nem ,kel törödni a az egyoldalúságrol ez szlovák vezetök sportja,akor volma baj ha nem reagálnak. De egyetemesen kel a dolgokal foglalkozni,és idejében eljönnek a munka gyümölcsei.Mert a piszkos alatomos dolgok megcsinálják a munka nagy részét.Csak a baj az hogy 20-évet bámultunk és gondoltuk hogy valaki megcsinálja helyetünk de a szeb jövö elötünk van és minden napi munkába,pláne ha segít az anya ország.

aaa
2010. jún. 01. 08:09

nyomkereső, csakhogy alkotmányt módosítani nem lehet akárhogy, vannak kötelező érvényű nemzetközi szerződések... nem lehet csak úgy bevezetni a rabszolgaságot például... részletek az alkotmányból: (1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. (2) Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na (...). Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. (3) Každý má právo slobodne rozhodovať o svojej národnosti. Zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohto rozhodovania a všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu. Každý občan má právo na slobodný vstup na územie Slovenskej republiky. Občana nemožno nútiť, aby opustil vlasť, a nemožno ho vyhostiť. ezek alapján úgy néz ki, az állampolgárságtól megfosztás alapjogok elveszítését hozza magával, amik elidegeníthetetlenek és hatálytalaníthatatlanok. a most bevezetett szlovák elvet Ausztriában is használták és a Rottman-ügy az EU szabályozás hiányosságait hozta felszínre http://eudo-citizenship.eu/citizenship-forum/254-has-the-european-court-of-justice-challenged-member-state-sovereignty-in-nationality-law

nyomkereső
2010. jún. 01. 15:02

Már kezdődik :) http://www.ta3.com/sk/reportaze/154254_panika-medzi-slovakmi-v-australii-nechcu-prist-o-obcianstvo

trapper
2010. jún. 01. 15:57

orulok hogy orulsz annak amit elertetek a huLEsegetekkel....

PinkyBoy
2010. jún. 01. 18:40

Nagyon kellene protestálni ezért amit el akarnak művelni velünk. Most kéne Kissinger tudása! Mit tudunk mi csinálni? Ez egy HOLOKAUSZT!

kovax
2010. jún. 02. 07:55

"A szlovákiai magyarok viszont örülnek annak, hogy a magyarok végre elfogadták a kettős állampolgárságot – legalábbis a szlovákiai magyar lapok fórumain, még akkor is, ha elveszhetik a szlovák állampolgárságukat. Mint egyikük írta: "akkor nem leszek szlovák állampolgár. Nem mintha számítana, sosem drukkoltam a szlovák csapatoknak, sose dobbant meg a szívem a szlovák himnusz hallatán...Ezután meg már nem is fog"." Mennyire jelemző ez az álláspont?

seboka
2010. jún. 02. 08:39

@kovax: nem tudom megitelni, d enezd meg a jobb oldali szavazast, ahol 70% fogja jelenleg kervenyezni a magyar allampolgarsagot. ha arra gondolsz, hogy a "hazaszeretet" mennyire tombol a szlovak allam fele, akkor az szerintem naprol napra gyengebb. varjuk meg a valasztasokat es az uj kormanyt, majd azutan nezzuk at a helyzetet ujra.

varga Böbe
2010. jún. 02. 12:48

Ne féljetek! Ezt II.János Pál pápa mondta. Ha mindenki bátor lesz elöbb útóbb az erő győz. De most azt hiszik a magyarokat meg lehet törni, alázni, és az ő akaratukatm rá kényszeriteni. Ez a Fico kulturálatlan, bunk, fasiszta. A részeges Slota őrá már nincsenek jelzők. Ö pszihiátriai eset. Szavazzatok az MKP-re Üdv.Mo-ról Böbe

mk
2010. jún. 02. 15:34

Az Európai Bizottságnak nincsen illetékessége állampolgársági ügyekben, ezekről az Európai Unió tagországai saját illetékességi körükben jogosultak dönteni - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az EU végrehajtó testületének egyik szóvivője.

Pityke
2010. jún. 02. 16:45

egy magyarországi szlovák irta.www.felvidek.ma (szeresd a magyart)-akkor mit mond a ficko Brüsszelben ha a határközeli falvakban városokban nem csak szlovák , de még szlovák állampolgár sem lesz.? Ő bizonyitja ezzel a trianoni döntés alkalmatlanságát és hogy mitől lenne ez szlovákia?meg hogy kire legyen ő büszke ?ficora, Slotára ?Segítsünk nekik ebben. Sokkal többen vagyunk, fogjunk össze. Turjuk ki ficóékat 12.én Hajrá Nagy Magyarország

rigi
2010. jún. 02. 21:03

"ha arra gondolsz, hogy a “hazaszeretet” mennyire tombol a szlovak allam fele, akkor az szerintem naprol napra gyengebb" ez az egyik része, a másik viszont az, hogy én magyarnak érzem magam állampolgárság nélkül is...igaz, hogy nincs is napi szintű kapcsolatom Magyarországgal, Szlovákiában végeztem egyetemet is, itt is dolgozom. Szóval szerintem nem az állampolgárság teszi a magyart, határok ide vagy oda

seboka
2010. jún. 03. 00:45

@rigi: mivel engem ideztel be, ezert gondolom valaszt is varsz. :) perzse hogy nem az allampolgarsag teszi a magyart, de korabban sem a magyar igazolvanyatol lett valaki magyar. megis sokan kivaltottak.

kovax
2010. jún. 03. 07:49

"a határközeli falvakban városokban nem csak szlovák , de még szlovák állampolgár sem lesz.? Ő bizonyitja ezzel a trianoni döntés alkalmatlanságát és hogy mitől lenne ez szlovákia?" Igazad van. A mostani Szlovákia, Nagy-Szlovákia. "Hajrá Nagy Magyarország" Esetleg a jelenleginél nagyOBB Magyarország. Szerintem ne legyen sem Nagy-Szlovákia, sem Nagy-Magyarország!

Kartács
2010. jún. 03. 14:16

Engem nagyon érdekelne, hogy mit szólnak Fico ellentörvényéhez a Szarvasi, Békéscsabai, Pilisszentlászlói, Pilisszántói (és még sorolhatnám) szlovákok, akik, ugyanis, kettős állampolgárok, méghozzá nem is akármilyen.... MAGYAR-SZLOVÁK........ Tehát nem csak a kanadai Szlovákokon és a cseh Szlovákokon csattan az ostor....mert ott vannak a magyar Szlovákok is...

nyomkereső
2010. jún. 03. 14:26

@Kartács: Fico úgy nyilatkozott, hogy minden országgal kész tárgyalni a kettős állampolgárságról, hogy az állampolgárok elégedettek legyenek, csak Magyarországgal nem. Magyarán, kétoldalú nemzetközi szerződéseket kíván kötni az egyes országokkal, kivéve Magyarországot, hogy az állampolgárok elkerüljék a kettős állampolgárság elleni törvény következményeit. És itt megy át diszkriminációba az egész, amibe nemzetközi szinten remélhetőleg bele fog törni Fico bicskája. http://ujszo.com/online/kozelet/2010/06/02/pozsonyi-fricska-pestnek

mk
2010. jún. 03. 14:39

@nyomkereso nem figyelsz: Az Európai Bizottságnak nincsen illetékessége állampolgársági ügyekben, ezekről az Európai Unió tagországai saját illetékességi körükben jogosultak dönteni - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az EU végrehajtó testületének egyik szóvivője. ez maganugy...

DrHakapeszi
2010. jún. 03. 14:42

Kedves Kartács, egyszerűen tévedsz. A magyarországi szlovákok nem rendelkeznek kettős állampolgársággal. Egyénileg, néhányan talán, de csoportosan biztosan nem. A szlovák igazolvánnyal is kevesebb mint 100(száz) magyar állampolgár rendelkezik, míg a magyar igazolványt Szlovákiában több mint 120 000 ember kérte.

nyomkereső
2010. jún. 03. 15:05

@mk: kösz a kiegészítést. Bár én a linkelt cikket és Petőcz Kálmán álláspontját foglaltam össze.

rigi
2010. jún. 03. 19:57

seboka, nem is nagyon vártam választ, csak egyetértettem a gondolatoddal és nem volt kedvem ugyanazt más szavakkal leírni :))

Pityke
2010. jún. 11. 23:42

ha meg lenne a 2/3mad akkor minek szlovákiát fenttartani?Nagy Magyarország

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket