Emőke
  • HUF: 316.81
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 22 °C
politika

Istenek alkonya

Szombaton földrengés rázta meg a szlovmagyar politikát, ehhez nem férhet kétség. A  benyomás egyértelmű: a mai felállásban nem fér el két magyar párt a szlovákiai politikai palettán. Noha legyen ez az állítás bármennyire is helyes vagy helytelen,  erre a tapasztalatra négy év múlva az urnáknál sokan emlékezni fognak.

Az egész kampánnyal kapcsolatban az az érzésem, hogy az MKP nem igazán ismeri a választóit. Ahogy azt egy januári postban írtam a felvidéki magyar békés típus, nem szereti a konfliktusokat, legalábbis a nagy többségük. Ha konfliktus, az nem csak szlovák-magyar, hanem magyar-magyar is. Viszont kérdés, hogy lehetett volna e más pozíció az árulózáson kívül, amibe Csákyék beleeveztek? Lettek volna pofás, ütős üzenetek tökös, karakteres emberektől? Ilyenekből az MKP rögtön kettőt is vesztett, a Hídbamenő Bugárt és Simont. Van olyan érzésem, hogy más út nem is nagyon kínálkozott, tekintettel a párt jelenlegi kapacitásaira.

Továbbá, hiányzik, krónikusan hiányzik a profi politikai marketing a párt fő arcai mögül. Mintha nem olvasnának újságot és néznének tévét, hogy hogyan is működik ez. Vagy csak elhitték Csáky 9% százalékát? Nem kommunikált sikeresen a Pál, lenne erről mit írni. Vagy egy kirívó példa: miért tartott hosszú hónapokba egy valamirevaló weblap elkészítése?

Az “újjászületéshez” a porból való feltámadáshoz (ha lehet ilyen szélsőségesen nézni a dolgokat) az isteneknek először porba kell hullaniuk. Duray nyugdíjba, szobatudósnak, Csákyt háttérembernek és entelektüell kalandokhoz, akár egy nagyon hiányzó szlovmagyar think-tank gründöléséhez, vezetéséhez. Berényi és Bárdos meg vegyen magához pár tökös fiatalt és járják az országot. A téma az utcán fog heverni, mindenhol. Másik útként ott van a szlovák politológusok, újságírok és politikusok “rémképe” a radikalizálódó MKP-ről (bár sokan közülük inkább örülnének neki). Az esély és a “kapacitás” megvan rá, de nem tudom elképzelni hogy 3-4 százaléknál többet ki tudnak hozni belőle. Több kell egy “lebo Maďar” krédónál. Valamint egy “lebo Bélánál” is. Mert megérdemeljük.

A szlovákiai magyarság tegnaptól új politikai kisérletbe kezdett, bár a “spolupráca” ideológiai és gyakorlati részletei még nincsenek kidolgozva. Legyen a parlamentbe jutott hét darab szlovákiai magyar képviselő politikával kapcsolatos motivációja bármilyen, ha akarják, ha nem a morális felelősség ezentúl az övék.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Szása
2010. jún. 13. 13:11

Magyar vagyok, nem beszélek szlovákul. Mit jelentenek a szlovák kifejezések? Lebo,spolupráca...??

Tamás
2010. jún. 13. 13:34

lebo-mert, spolupráca-együttműködés

Tamás
2010. jún. 13. 13:35

Egyébként jó cikk, egyetértek vele.

Tizedes
2010. jún. 13. 13:42

A bukas (talan) legfontosabb okat azt hiszem kihagytad: nem volt program, nem voltak temaik (a "magyarkodason" kivul). Az elvtarsak nem vettek eszre, hogy a Hid letrejottevel versenyhelyzet alakult ki, nem eleg azt mondogatni, hogy mi vagyunk a magyar part, ezert a jo magyar ember rank szavaz. Amig egy part volt, addig a gazdasagi es mas kerdesek masodlagosak voltak, mert a magyar szavazonak nem nagyon volt realis valasztasi lehetosege. Bugarek pedig egy hasznalhato programot tettek le az asztalra, s ami meg fontosabb, kampanyukban az emberek leginkabb foglalkoztato kerdesekre helyeztek a hangsulyt (pl. munkanelkuliseg). Lehetett volna mas pozicio az arulozason kivul - teszed fel a koltoi kerdest. Igen. Es szukseges is lett volna. Szemelyes tapasztalataim szerint a szlovmagy valasztonak egyre inkabb kezdett tele lennie a hocipoje az arulozos, a "Hid Smer-vallalkozas" stb. szovegekkel, illetve Csaky pokhendi nyilatkozataival. Tobb embertol is visszahallottam, hogy ez mar sok volt. Annal sajnalatosabb, hogy nem egy esetben ez a blogportal is az ilyen agymeneseknek adott teret, a higgadt elemzesek, irasok helyett.

jclayton
2010. jún. 13. 13:55

Hát mondjuk programszinten pont nem mondtam volna egyértelműen jobbnak a Hídat (összefércelt, hihetetlenül hullámzó színvonalú izé), de az MKP sem erőltette a dolgot túlzottan.

Tizedes
2010. jún. 13. 16:05

@jclayton: ahogy igyekeztem kiemelni: "ami meg fontosabb, kampanyukban az emberek leginkabb foglalkoztato kerdesekre helyeztek a hangsulyt." Az MKP az arulozason es a magyarkodason kivul semmivel sem allt ele. Ez volt nagyon keves. Ezert jott a bukas.

e1
2010. jún. 13. 17:14

Sajnálom, hogy az MKP nem jutott be, de igazat kell adnom Tizedesnek, mert én még kísérletét sem láttam annak, hogy az MKP próbálna engem mint választót valamivel megszólítani. Annak ellenére, hogy az eredmény olyan amilyen, az MKP túlteszi magát ezen és végre nekiáll tenni is valamit és esetleg 4 év múlva megüti legalább az 5 százalékos határt (az mellett, hogy a Híd sem megy lejjebb).

jürgen
2010. jún. 13. 17:23

Szomorú. Nagyon örülök, hogy a Híd bejutott, és nagyon nem örülök, hogy az MKP nem került be a parlamentbe. Mert, mint látjuk, nagyon is reális volt, hogy mindkét párt átlépje az 5%-os küszöböt. De az MKP mindent arra épített fel, hogy a Hidat kiüssék. A saját csapdájukba estek bele. Kíváncsian várom a Híd viselkedését. Most ők vannak lovon. Remélem, nem kezdik el ugyanazt a sárdobálást, mint amit az MKP csinált.

Mária
2010. jún. 13. 19:21

A régi magyar átok! 5 magyar 6 felé húz. Példát vehetnétek a szlovákokról, akárhány párt - ha a magyart kell letiporni abban mind egyetért! Ilyen vélemények , amiket itt írtok az MKP-ról szégyen egy magyar ember szájából (bár kételkedem a ti magyar identitásotokban!)Mindenesetre 90 év után már csak 110 000 igaz magyar maradt a Felvidéken! Úgyhogy Trianon megtette a magáét! Sajnos! Milyen politikai programot vártál az MKP-tól, te szerencsétlen, nem értünk, magyarokért harcoltak?, vagy nem bizonyítottak elégszer ?mikor kormányon voltak - a legnormálisabb része voltak a koalíciónak - felelőségteljes és megbízható, a felvidéki magyarság érdekeit szemük előtt tartó politikusok. De ha neked a nemzetáruló Bugár programja annyira tetszik, hát lelked rajta.Ne félj, ezután még jobban megszedi magát, ugyanis eddig is az anyagiak motiválták!

S.József
2010. jún. 13. 19:49

Tizedes: ha én beírom egy programba, hogy +100ezer munkahelyet akarok létrehozni, és 4 év múlva rákérdeznek, simán azt mondom, hogy nem volt meg sem a politikai akarat, sem a nemzetközi helyzet! Ennyi! Ennyit az ígérgetésről, választási rózsaszín lufikról! Máriával egyetértek! ...és még egy gondolat: ha az MKP legalább feleannyi pénzt beledobott volna, mint a HÍD, akkor most min. 6%uk van. Ez TUTI!!! Tudjátok: kis pénz kis zene!! ...már elnézést, de 4 év parlamaenti képviselősködés az legalább 7 milliót hoz a családi kasszába, ezen felül még benne vagyok pár cégben, hagyom magam itt-ott megvesztegetni, ha ügyes vagyok, nettó 20m Sk-m van! hmmm, sacc per kábé a komáromi MKP nem tett bele többet a választásokba mint 600.000Sk. Ez ha lebontom a tagok számára és a 4 évre az mennyi is??? olyan 1 euró per nap! azért a 10-20 millió a 30 Sk-hoz, nana! BEFEKTETÉS!!!! PROGRAMOK!!! BUTA (mert buta) választók hülyítése! Kurva színes lufik! talán ennyi kellett volna, és máris nem 8:4-hez hanem 6:6hoz lett volna! Értem?

Berlin
2010. jún. 13. 20:04

@jürgen:"Kíváncsian várom a Híd viselkedését. Most ők vannak lovon. Remélem, nem kezdik el ugyanazt a sárdobálást, mint amit az MKP csinált." Nem kellett sokáig várnod. A győztes Híd második embere belerúg a vesztes MKP második emberébe: "Simon Zsolt szerint Ondrej Dostál, a Híd jövőbeni szlovák nemzetiségű parlamenti képviselője bizonyára jobban megvédi a magyar kisebbség érdekeit a pozsonyi parlamentben, mint azt tette az elmúlt 20 évben Duray Miklós."

nyomkereső
2010. jún. 13. 22:00

Sok mindent újra kell értékelnünk, de először is önmagunk háza táján kell kezdeni. A szombat nem a vég, hanem az új kezdet első napja mindannyiunk számára. Az új kezdeté, mely jóval korábban érkezett, mintsem bárki is gondolta. Hamarosan írok egy őszinte posztot a miértekről és a (lehetséges) hogyan tovább-ról. Egyelőre posztban...Az igazi munka csak most kezdődik, melyhez minden segítségre szükség lesz.

hawk
2010. jún. 13. 22:05

nagyon jó írás, gratulálok a gondolathoz és reménykedem, hogy sikerüljön egy ilyen fajta megújulás. de szép is lenne!

21
2010. jún. 13. 22:08

Nagyon buta hozzállás, hogy aki nem az MKP-ra szavazott, az hazaáruló. Saját magatokat minősítitek ezzel. Ha maga az MKP is így gondolja, akkor szavaztam rosszul. Nagyon nem vagytok sehol ahhoz, hogy megmondjátok ki az. Az MKP remélehtőleg majd szépen feltápászkodik, össze szedi magát és erősebb lesz.

Handabanda
2010. jún. 13. 22:19

A kudarc okai, szerintem: - az MKP allt ki egyedul a magyar ellenes torvenyek ellen, ezert a szlovak nacionalistak (kormany- es ellenzeki oldalrol egyarant) allando celpontjava valt; mig a Hid (kicsit "sunyi" modon) "konstruktiv" tudott maradni. - MKPban rengeteg ketes ugy gyulemlett fel az elmult 10-12 ev alatt (Nyitrai VUC vezetese, korrupcios ugyek, stb... hisz tudjuk); annak ellenere, hogy ezen ugyek jo resze (pld a "meterologus" ur kulonfele esetei, Simon Zsolt dotacioi, stb) a Hid politikusaihoz kotheto; a kozvelemeny ezeket az eseteket az MKPhoz, es nem a Hidhoz kototte; Bugar tiszta lappal tudott indulni. - az MKP szavazoi koreben is kozutalatnak "orvendo" politikusok szerepeltetese a listan: Duray (az utobbi idoben szinte csak az italozasaival es nougyeivel hivta fel magara a figyelmet), Kvarda, Pasztor, stb. Ezekhez a szemelyekhez kotheto averziokat hasznalta ki a Hid negativ kampanya (mert negativ kampanya nemcsak az MKPnak volt). - gyenge kampany: egyes regiokat, ahol Bugar haromszor is megfordult a kampany soran, az MKP vezeto politikusai gyakorlatilag ignoraltak. de ez mar a mult; a jovovel kapcsolatban, hogy mit lehet csinalni ilyen helyzetben... nem tudom, nincs sok otletem; az biztos, hogy a pokhendi stilusbol vissza kell venni es csak nagyon szerenyen es alazattal lehet tovabblepni (nem szabad, hogy egymasnak essenek). Mindenkeppen uj elnok kell, Csaky Palnak egyszeruen rossz a "karmaja" (elkepzelheto, hogy egy mas elnokkel valamivel jobb eredmenyt erhetunk volna el). Minnel hamarabb gatyaba kell razni a partot, mert egyaltalan nem biztos, hogy 2011-2012ben nem lesznek elorehozott valasztasok.

seboka
2010. jún. 13. 22:42

jo a post. leirnek par problemat az MKP valasztasok elotti idoszakabol, amit kulsoskent lattam: - az MKP valasztoi mashol vannak, mint azt sokan gondoljuk/gondoljak a partban. a kozeposztaly, a fiatalok es a kevert teruleteken elok elsosorban azok, akik szerintem a HIDra szavaznak (es sokan Bugar miatt, nem a program miatt) - az MKP azt varta, hogy a felvideki magyar majd tokos gyerekkent viselkedik, de lassuk be, ez nem Erdely. ilyenek vagyunk. - Csaky dontese a TV vitabol valo kimaradasrol szarvashiba, mert mar csak egy kozepes szereples is jobb, mint a nem szereples. - a felvideki magyarnak nem kell a magyarorszagi tamogatas es nem lett neki megmagyarazva, hogy Orban Viktor es garnituraja miert jo nekunk. - a lista osszeallitasa hibas volt, mert sokan csak aknamunkaskent kerultek fol ra, sokan csak maganyos harcoskent/kis csoportokban harcoltak, nem lattam az egyseget a csapatban. amit surgosen tenni kell, ha meg akarjak tartani a partot es fol akarnak allni a helyhatosagi valasztasokra: - ujja kell szervezni a partvezetest, lehetoleg minel melyebb szinten. - mivel Bugarek bekerultek a parlamentbe es jonnek a helyhatosagi valasztasok, ezert varhato bizonyos reteg atigazolasa, ez csak jot tehet a partnak, mert tisztulast hoz magaval. aki dolgozni akar, az dolgozzon parlamenten kivul is. ha a kovetkezo valasztasokat is elbukja az MKP, akkor ott mar ugyis harangoztak. jo lenne, ha egy valasztasi adatokat bemutato post is megjelenne valakitol, ahol ertekelesre kerulnenek az egyes regiok, akar Bugarek vs Csakyek folallasban is. sajnalom az eredmenyt, meg kell tanulni a sajtoval is joban lenni, meg a sajatunkkal is.

jürgen
2010. jún. 13. 23:33

Berlin: Bugár az STV vitaműsorában nagyon intelligens módon kommentálta az MKP kudarcát. Szóval várjunk, figyeljünk s ne siessünk azzal a pálcatöréssel! Nyomkereső: ez már érettebben, felősségteljesebben (és hitelesebben) hangzik, mint a pár héttel előtti gyerekes fogadási ajánlataid. Ez a helyes út! Hajrá!

Gabor
2010. jún. 14. 00:30

Hát ez tényleg szopacs, hogy csak kicsit tobb mint 100 000 igaz magyar szív dobog a felvidéken. Tényleg nagyon szomorú vagyok ettol. Bízom benne, hogy mire szugség lessz az MKP-ra addigra feláll és újult erovel meg tudja, tudjuk mutatni hogy az elso mondatom téves.Bizony szerintem még szugség lessz rá és nem is kicsi. Sok igaz kritikát kapott de hát mégiscsak ez az egyeduli MAGYAR párt. De Most akkor most megmutathatja. Bár igazat megvallva én nem látom valami derusen a helyzetet. Majd épp szlovákok fognak engem megvédeni a szlovákoktól. Ha-ha Bugár nélkul meg be sem jutottak volna szerintem. Valójában Bugárt választották meg de minek? Várom a fejleményeket

hunpolgar
2010. jún. 14. 00:38

A szlovákiai választás tanulsága, hogy az orbanizmus, a komcsizó komcsik magyarkodása még egy helyen megbukott. A lehangoló az, hogy Magyarországból újból Orbanisztán lett. És ezt már nem fogja tudni túlélni.

kunigunda
2010. jún. 14. 07:55

Szerintem elég összetetett ez a dolog. Amit én tapasztaltam a környezetemben: megalakult a Híd, és mindenki kétkedve fogadta, azt mondták megosztja a magyarságot, lángolt Csáky feje. De! a Híd valahogy egész higgadtan fogadta a sértéseket, és dolgozott, igyekezett, majd a végére, ha véletlenül megfordult a Csáky valamilyen vitában, vagy csak interjúban már a hogy van? kérdésre is irgalmatlan mocskolódásba kezdett, és ez feldühítette az embereket, ők erre nem kiváncsiak, nem akarnak ellenségeskedni, nem látnak a kulisszák mögé, csak azt tudják a legtöbb esetben, amit a média tudni, látni enged. A szavazás másnapján olyan emberek vallották be, h a Hídra a szavaztak, akikről sosem gondoltam volna, teljesen meglepődtem...Úgyhogy ne tessék árulózni, és lenézni azokat a választópolgárokat, akik a Hídra szavaztak, ez az ő felelős döntésük volt. Az MKP abban is hibázott, hogy nem tartotta ellenfélnek a Hidat, viszont ellenségként kezelte...öreg hiba!

bori
2010. jún. 14. 08:16

Remélem én tévedtem, majd az elkövetkező idő megmutatja. Addig is ajánlom mindkét félnek, hallgassa meg Cseh Tamás: Ács Mari című dalát.

Colonial
2010. jún. 14. 09:38

"Berlin: Bugár az STV vitaműsorában nagyon intelligens módon kommentálta az MKP kudarcát. " Vagy elég megnézni, hogy reagált, mikor még úgy volt hogy az MKP bejut, vagy mikor kiderült, hogy mégsem. Szerintem korrekt nyilatkozat volt, támadás nélkül.

laposfej
2010. jún. 14. 09:47

örök életemben MKP-ra szavaztam, de a választások napján láttam egy Hid-ellenes plakátot, ami arról szólt, hogy ne hagyjuk elveszni a szavazatunkat... ne szavazz a Hidra... negativ kampány a legnagyobb butaság, ami lehet, és ez nem mosható le... ráfogni, hogy rossz kampányhúzás volt, részigazság... A sárdobálástól a hányás kerülgetett, mérges voltam, de mégis rájuk szavaztam... de úgy, hogy totál nem érdemlik meg... Sajnálom hogy nem jutottak be, személy szerint Biró Ágnest, Bárdost, és a volt természetvédelmi minisztert sajnáltam... mást nem... Nézetem szerint az MKP szavazói, jelentős hányadban fognak átvándorolni a Hid-hoz... köztük, adott esetben, vagyok olyan ledér, hogy én is. s egy abszolúte alapoktól építkező, hiteles, gyűlöletből, frusztrációból kigyógyult MKP-nak, van csak esélye visszanyerni a választók bizalmát 4-8év múlva.

Berlin
2010. jún. 14. 10:14

@Colonial: "Bugár az STV vitaműsorában nagyon intelligens módon kommentálta az MKP kudarcát. Vagy elég megnézni, hogy reagált, mikor még úgy volt hogy az MKP bejut, vagy mikor kiderült, hogy mégsem. Szerintem korrekt nyilatkozat volt, támadás nélkül." Aztán üzent egyet Csákynak a mai Új Szóban, "Csáky megint össze-vissza beszél..." Ennyit Bugár Béla korrektségéről. Egyáltalán nem elegáns rugdosni a politikai értelemben halott Csákyt. De, mint tudjuk, Bugár Béla bármit cselekedhet, bizonyos réteg számára örökre megmarad a "jófej" kategóriában.

seboka
2010. jún. 14. 11:14

@Berlin: igen, latni kell: Bugar karizmaja nagyon sok mindenre kepes. de ra fognak ok is jonni, nem erdemes rugdosni, mert azzal csak ugyanazt a hibat kovetnek el, mint az MKP. ezek szerintem szemelyi elegtetelek, amik hamar lecsengenek majd.

valaszto
2010. jún. 14. 11:32

@berlin azok utan ami mindent es amit csaky elmondott, arulo, tolvaj, hazog, stb. utan ez az "ossze vissza belszelo csaky" rugdosasnak MEN nevezheto akarhonnan nezzuk, a rugdosas es mocskolodas az mkp politikaja ezt ne probald at dobni a hid oldalara...ez gusztustalan ahohy az egesz mkp kampany gusztustalan volt, de meglett az eredmenye. @nyomkerese a kovetkezo lepest ajanlom neked LEPJ LE!, de legalabb egyszer az eletedben legyel gerinces es tartsd a szavadat amit ezen a forumon adtal valakinek es azt az uveg Pinot Noir bor amit a hid sikertelensege eseten ajanlottal, add oda. ellenkezo esetben ujbol csakis a hiteltelensegedet fogod bizonyitani.

Ria
2010. jún. 14. 12:11

A Csáky az utolsó pár hétben sok hibát követelt el. (1)- nem ment el a Markíza vita műsorában azzal az indokkal, hogy a SNS-vel nem tárgyal, szerintem inkább a Bugárral nem akart. De a magyar tévében ott volt minden este. A itteni magyaroknak ez nem nagyon tetszik, mivel otthon kellene megbeszélni a problémákat, magyarok úgy se tudnak nekünk segíteni. (2) - a kijelentés, hogy ő akkor is felveszi a magyar álompolgárságot, ha elveszíti a szlovákot - nem pont egy vezető magyar politikustól megfelelő kijelentés. Ennek ellenére én az MKP-ra szavasztam, de remélem ebből tanultak és a öregeket el küldik a sunyiba.

mk
2010. jún. 14. 12:15

@ria par fiatal tulbuzgot is kuldjetek veluk:-) ...,mivel otthon kell megbeszelni a dolgokat...ez az amit BB mond. szep napot!

Berlin
2010. jún. 14. 13:03

@választó: Amit a kampány hevében szabad volt, a választások után, a győzelem birtokában már nem elegáns. Ráadásul ti Bugár korrektségét üdvözlitek, ami a fentiek fényében kérdéses. Bugár ugyanolyan gyűlölködéssel tekint Csákyra, Simon Zsolt pedig Duray Miklósra, mint ahogy azok rájuk. Ezt a gyakorlatot joggal kéritek számon az agresszívan kampányoló Mkp-n, ugyanakkor Bugáréknak minden további nélkül elnézitek. Mérjünk azonos mércével!

endre
2010. jún. 14. 13:04

nyomkereső: nem vagyunk politikusok, csak egyszerű magyar értelmiségiek, de helyi szinten kénytelenek vagyunk harcot folytatni - semmi másért, csak az igazság nevében. Eddig senkitől semmi segítséget nem kaptunk (pedig kértünk). Megpróbálkoztunk medializáni a dolgot az elején, de a végeredmény rosszabb lett, mintha megtartottuk volna magunknak (Köszi Új Szó, kösyi Józan Mónika). Lassan úgy néznek ránk, mint az ufókra. Itt (is) van az mkp problemaja: http://bac.sk/2010/06/valasztasok-es-uj-gyules/

valasztok
2010. jún. 14. 13:31

@berlin miert beszelsz bugar korrektsegerol?? az mkp az ilyen temak miatt van ott ahol van koszond ezt csakynak es duraynak, te csak ezt folytatod.4,33...

Berlin
2010. jún. 14. 13:53

Vajon meddig fogsz Csákyzni-Durayzni? A szlovákiai magyarok érdekképviselete szombat este óta Bugár Béla kezében van, aki kénytelen lesz viselni a magyarok kritikáit, miközben nem mutogathat az Mkp-ra. A hidasok túlnyerték magukat. Nem maradt magyar ellenfél a parlamentben, aki kárhoztatható lenne a sikertelenségért. Gondban lesztek, hidd el!

nyomkereső
2010. jún. 14. 14:18

Kedves Berlin, adnál egy e-mail cimet magadra a korkep kukac korkep pont sk cimre?

valasztok
2010. jún. 14. 14:23

@berlin gondban te vagy es az mkp... amit ti lerendeztetek a kampanyban az nem volt normalis...BB enm mutogatott az mkpra az egesz kampany alatt, minden rendezvenyt azzal zart el kell menni szavazni es orulni foh ha a hidat fogjak valasztani... o sem szent de mas szinten fogja kepviselni a felvikedieket, nem kell masra mutogatni, szerintem nem is fog, de azt talan elismered hogy csaky, duray es csicskasaik politikaja hozta ossze a 4,33at.

valasztok
2010. jún. 14. 14:25

@nyomkereso latom hasomszoru baratokat keresel vagy allast keresel?:-)))

seboka
2010. jún. 14. 14:30

@valasztok: tegyuk hozza: BB nem mutogatott, de termeszetesen voltak emberek, akik igen. ahogy az MKP oldalon sem mindenki vitte a "hazaarulo" temat. lattam a HIDas roplapot, amit Komaromban tudtommal a posta terjesztett, szerintem az nem a fair kampany tipikus megjelenitese volt. varjuk meg a Bugar szintu kepviseletet es akkor mondjunk rola velemenyt. a csicskasaik szohasznalattal talan az MKP valasztoirol is velemenyt mondasz, ami nem vet jo fenyt a kommentjeidre. igen, ok vannak 4,33%-nyian. es igen, ezt Csaky es Duray hoztak ossze ahogy fent is leirtam (elobbi szerintem inkabb, mint utobbi), vallaljak is erte a felelosseget!

marci
2010. jún. 14. 14:43

Végigolvastam a kommenteket és nagyon szomorú vagyok... Én a Hídra szavaztam és büszke vagyok rá. Többek között azért is, mert 4 darab OKS-es, nagyon okos szlovák ember is bejutott így a parlamentbe. Kettőt közülük én is karikáztam. Mert felnézek rájuk. Valaki említette, hogy Dostál többet tett a magyarságért, mint Duray. Leheth egy MKP-snak ezt rossz olvasni, de ha mélyen magába néz, ő is tudja, hogy ez nagy igazság. Az MKP bukását őszintén sajnálom. De csak a munka miatt, amit belévetettek. Hagyták, hogy a nagyképűség győzedelmeskedjen köreikben, túl sok volt az önbizalom. Remélem tanulni fognak ebből és 4 év múlva újra beülhetnek a képviselői székekbe. Szurkolok nekik! De amit kikérek magamnak, hogy pár, magát igaz magyarnak nevező egyén itt tovább folytassa az ócsárolást és sértegetést! Aki bugyutának nevezi az anyukákat, az a saját anyját is sértegeti! Azért, mert többet várok el egy párttól, mint hogy Orbánnal kávézgasson az elnöke, vagy mert én békében akarok itt élni szlovák barátaimmal, nem pedig elzárkózni a magyar rózsaszín felhőmbe...stb...engem senki ne merjen árulónak nevezni. Áruló az, aki nem bír előre nézni, csak a múltban él és aki arra akarja kényszeríteni nemzetét, hogy csakis az ő nézeteivel értsen egyet. Mert az ilyen ember nem akar haladni a korral, pedig már nem a 19. században élünk!

cinkos
2010. jún. 14. 14:46

Kicsit off: A Híd tárgyraggal tényleg Hídat? Én úgy tanultam, ilyenkor rövidül a magánhangzó, s a helyes alak ezért Hidat. (Ahogy pl. a "hidas" alaknál is.) Miért szerepel mégis a szlovmagy médiákokban mindenhol a Hídat, hídas verzió? Sokszor le fogjuk ezt írni a következő négy évben, jó lenne tisztázni. Vagy csak engem idegesít a dolog?

chechomski
2010. jún. 14. 15:10

bocsánat, bocsánat...a'szittem hogy már csak mosolyogni fogok távolból az egészen, de hmmm..... tébolyult rumsfeldista-cheneyista-liebermanista mr Sebej a szlovák parlamentben...whatafak....khmmmm...nem sok ez egy kicsit? Ha jobban belegondolsz és ha komolyan veszed(ne tedd), ahhoz képest amit ez a csávó oszt, Slota és Kotleba bácsik röfögése illatos őzikefing. A Redneck Extremism terminus technicusát feltaláló és megvalósító mkp-nek gratulálok a reménység szerint megszűnésükhöz vezető kieséshez, a most-hídnak ugyancsak gratulálok a taploid örökség méltó és azonnali felvállalásához,(lásd Sebejbácsi és haverjaival való léösszeeresztés, de ez csak spektakularitás, én tudom, hogy nélkülük is elég nagy gáz lenne az egész), a "progresszív"(jobbközép/liberális) szlovák sajtónak önreflexió és kritikai érzék tárgyak masszív leignorálásához(annál szlovákellenesebb állítást az élteben nem hallottam, minthogy az oks-es slepp lenne a szlovák értelmiség krémje, bár fogalmam sincs hogy kikből állhat ma ez a krém, de biztos vagyok benne, hogy az ÁTLAG szlovág értelmiséginek nyomokban sincs köze ezekhez az ultrareakciós, muszlimofób, rasszista,szegényellenes, rendpárti geronto-terminátorokhoz. shalom, úgymint béke ;)

omega
2010. jún. 14. 15:27

Ismét beigazolódott a dudások esete a csárdában.Azt már tudtuk ,hogy dudásaink mást fújnak a kérdés má csak az,hogy a csárdát ki fogja működtetni.

chechomski
2010. jún. 14. 15:54

a csárdát azok fogják ezentúl is nagyon jóljövedekmezően és költséghatékonyan működtetni, akik eddig tették-azok az arcok, akik szótári egyes értelemben leigazolták ezeket a "politikus" srácokat, hogy x. cashért/egyéb ellenszolgáltatásért tegyenek úgy, mintha a "nép"(állampolgárok, szavazók, etc) jól felfogott érdekében politizálnának, miközben erről szó nincs természetesen(jelen körülmények közt nem is lehet, de ez nem csupán szlovákiára vonatkozik, hanem többé-kevésbé minden parlamentáris demokráciára, amivel nem azt mondom, hogy vezessünk be diktartúrát, hanem azt, hogy innen is tovább lehet/kell lépni). Az igazság kb.az, hogy ezeknek a parlamenti képviselő srácoknak igazából akkor sem nagyon lenne lehetőségük komolyabban befolyásolni a történéseket, ha szeretnék...a dolgok a nagy multik, katonai csúcsvezetés,köreiben illetve egyéb "olümposzi" szinten dőlnek el...az amit látunk, az egyszerű parasztvakítás, és ha érdekel, nem annyira lehetetlen utánanézni, hogy mondjuk milyen kezek mozgatták pl. az mkp nevű kesztyűbábot 98-02,02-06 vagy 06-10 között, de ez mindenkire, hangsúlyozom, mindenkire egyaránt érvényes.Persze, aztán vannak ilyen kontrollálhatatlan szabadgyökök, mint Sebej apó-őt szerintem senki nem fizeti komolyabban, ő egyszerűen annyira specifikusan és megbízhatóan hülye, mint mondjuk egy Novák Előd magyarországon, de majd ha szavazni kell, nyílván ő is úgy szavaz, ahogy apuék a háttérből megsúgják. És a "plebset" közben megetetik ezzel a misztikus nwo-s rémmesével, hogy a bilederbergtől fosson, miközben a helyi önkormányzat elHagyózza gyerekei alól az utcavégi játszóteret sógorának, aki majd ötszintes parkolóházat épít a játszótér helyére 7O%-os eu-s refounddal. that's how the things are.

marci
2010. jún. 14. 15:58

egy szlovák ember beszél arról, hogy az egyik legfontosabb dolog a nyeltvörvény eltörlése: http://www.tyzden.sk/rozhovory-tyzdna/f-sebej-bude-to-parlament-ako-ma-byt.html Nesze nektek, a szlovák is ember. És nem is akármilyen!

valasztok
2010. jún. 14. 16:00

@seboka csicskas szoval az mkp vezetoinek talpnyaloira gondoltam, nem arra /a sors ironiaja/ "elveszett" szavazora gondoltam... akarsz neveket is?:-) termeszetesen nem vesztek el csak emlekeztetem az illetekes elvtarsakat az egyik szohasznalatra ami hozta az eredmenyet is. ne probaljatok magyarazni a magyarazhatatlant, ne a hidasokat okoljatok sajat nagykepu becsmerlo kampanyotokkal elert eredmenyetekert.

chechomski
2010. jún. 14. 16:11

de miket mondott ez az ember irak lerohanásáról, gázáról, afganisztánról, a romákról, vagy a cop 15.-ről decemberben? ennyi az ára egy szlovákiai magyar barátságának? hogy "nyelvtörvény ellenes" legyen valaki, osz' kész? ez nem egy sajátos formája a nacionalizmusnak egyébként? kicsit olyan, mint amikor a fasiszta bnp pro-izraeli tüntetést rendez, hogy a helyi muszlim közösséget bosszantsa, a békepárti zsidó értelmiség pedig le van antiszemitázva általuk. Ha nem estek le az összefüggések, bocs, direkt írtam így, és direkt nem írom le, hogy sz'tem ki ebben a Sebejes sztoriban a bnp :)))

dr.bubo
2010. jún. 14. 16:39

chchemski paciens vegye be a gyogyszeret

chechomski
2010. jún. 14. 16:40

beveszem, koszi a figyelmeztetést, de érveket pls

chechomski
2010. jún. 14. 16:56

bubo dr, megismételném kérésem, illetve fogalmaznék hozzá egy konkrét kérdést. Az, ha valaki elítélően nyilatkozik egy olyan kétségkívül nacionalista "tettről", mint a szlovák nyelvtörvény, és gyakran elhatárolódik olyan nyílván káros közszereplőktől mint Fico, Meciar, Slota, etc, Szerinted semmissé teszi azon megnyílvánulásait, melyekkel nyíltan népszerűsít olyan apartheid szerű rendszereket, mint sajnos a mai izraeli(mielőtt bősz aintiszemitázásba kezdesz irányomban, elmondanám, hogy bár politikai értelemben szekulásris, de vallását gyakorló, anyai ágon is zsidó származású versenyzővel vitatkozol személyemben), vagy azt a genocídumot, amit szlovák és magyar közreműködéssel a nato művel afghanistánban és irakban? Vagy a Te látmeződ addig tényleg addig terjed csak, hogy pro/against ficomeciarslota- szlovák nyelvtörény? Én ezt értem, és el is fogadom, mivel már szerencsére nincs közöm az egészhez, így nem is terhel érte felelősség, csupán annak a kétségemnek adtam hangot, hogy az egész olyan szép, humánus és progresszív lenne, amilyennek talán Neked, az egészet belűlről nézve tűnik. Ha lehet, tisztelj meg ellenérveiddel.

Handabanda
2010. jún. 14. 17:17

@marci: Igen, marci, Sebejnek normalis nezetei vannak; de az igazsag az, hogy Sebej es partja a szlovaksag kb 0.5%t kepviseli (a magyarok hatan, a magyarok szavazataival kerultek be a parlamentbe); mar csak a tobbi 99.5%ot kell meggyozni a nyelvtorveny megszunteteserol. "Valaki említette, hogy Dostál többet tett a magyarságért, mint Duray. Leheth egy MKP-snak ezt rossz olvasni, de ha mélyen magába néz, ő is tudja, hogy ez nagy igazság." Teny, hogy Duray az elmult 10-15 evben nem csinalt gyakorlatilag semmit, de az is teny, hogy 89 elott tobbet kockaztatot, mint ma Ondrej Dostal. Ha Duray es tarsai akkor nem emelik fel a szavukat, akkor ma nincsenek magyar iskolak Szlovakiaban. Ez az erem masik oldala. Egyebkent Duray csak egy volt az MKP parlamenti kepviseloi kozul; miert nem hasonlitjuk ossze mas volt MKPs kepviselokkel ? pld Simon Zsolt tobbet tett a magyarsagert, mint Duray ? A.Nagy Laszlo tobbet tett a magyarsagert, mint Duray ? Gal Gabor tobbet tett a magyarsagert, mint Duray ? Bugar Bela tobbet tett a magyarsagert, mint Duray ?

chechomski
2010. jún. 14. 17:26

Sebejnek NORMÁLIS nézetei vannak?!?!?!?!?! Emberek, dél-szlovákiában tényleg a benes-dekrétunokkal kezdődik és a smer-sns nyelvtörvénnyel ér véget a világ? tényleg kb. ennyi? ez nem nagyon szomorú Szerintetek?

beeble
2010. jún. 14. 19:02

Kedves Most-szavazók, én csak annyit mondhatok: nekem nagyon, de nagyon nem tetszett az MKP Bugár vezetése alatt. Mégis, amikor kellett, félre tudtam tenni az ellenérzésemet és rájuk szavaztam, mert képes voltam felfogni, hogy a felvidéki magyarságnak csak egységben és összefogásban van esélye a megmaradásra (természetesen az MFP megalakulásakor még Bugárnak is ez volt a véleménye). Ti ezt nem fogtátok fel, vagy nem akartátok felfogni, ezért a 110 ezer kárba ment magyar szavazat a ti felelőségetek, és a 22 képviselőnk 7-re redukálása is a ti felelősségetek. Bugárnak csak a következő tisztújító kongresszusig kellett volna várnia, nem hiszem el, hogy ez annyira lehetetlen áldozat lett volna részéről. A problémák további szőnyeg alá söpréséhez, az alibipolitizáláshoz, az érdekérvényesítést helyettesítő jópofizáshoz és bohóckodáshoz, meg a jóízű dejazorbánozáshoz sok sikert, az Új Szó és a Paraméter legyen veletek, kedves háborús bűnös barátaim....

plajbászos kenyér
2010. jún. 14. 20:31

"Teny, hogy Duray az elmult 10-15 evben nem csinalt gyakorlatilag semmit, de az is teny, hogy 89 elott tobbet kockaztatot, mint ma Ondrej Dostal." durayt munifikálni, és a behelyezni a parlamentbe! handabandának csak egy számot kellene még mondania, hogy a vitrin hány évre szól..

lake
2010. jún. 15. 00:36

én csak azt szeretném kérdezni, hogy mennyi az IQja Bugárnak és Simonnak együttesen? És most komolyan: kérnék 1-1 értelmes választ az értelmes hozzászólóktól: szerintetek egy, a vajdaságihoz hasonló autónómia megvalósulásának lehet gyakorlati esélye 2010 után Szlovákiában? Szerintetek felvállalna egy ilyen utat a Most? ...merthogy ez egy európer példa itt a régióban ugyebár....szóval?

laposfej
2010. jún. 15. 08:01

kedves lake! A vajdaságihoz hasonló autonómia sem 2010 előtt, sem 2010 után nem lehetséges a hungarofób Szlovákiában... Egy kulturális, oktatási, egyházi autonómia, kisebbségi önkormányzatokkal elérhető lenne, de ehhez is sok időnek kell eltelnie, és ez az itteni magyarok komoly összetartását előfeltételezi, ami a most látottak után még inkább utópisztikus. A vajdasági autonómia felülről /nagypolitikai nyomásra/ létrehozott kvázi szervezet, ahol a magyarok kisebbségben élnek és még rosszabb helyzetben vannak, mint mi. Az én szavazatom is elveszett az MKP-val együtt, ám hibáztatni csak az egyik felet, nem fedi igazságot. Nézetem szerint sem a Most, sem a Radicová kormány nem lesz stabil alakulat, de az MKP szavazói jelentős mértékben fognak a MOST felé fordulni, s nézetem szerint át fogja venni /átveszi, átvette/ a felvidéki magyarok parlamentáris érdekképviseletét, ha tetszik ha nem.

felvidéki
2010. jún. 15. 11:17

Szerintem egy igazi magyar embernek nem volt kérdés, hogy az MKP-ra szavaz.Ha követtek is el bakikat akkor is.Az én zászlóm piros-fehér-zöld nem pedig narancssárga vagy barna vagy bármilyen más szin.A himnuszom pedig úgy kezdődik Isten áld meg a magyart... Ha Bugár Béla urat nem a hatalom és a pénz érdekelné,hanem valóban a felvidéki magyarok érdekeit szeretné képviselni akkor nem vált volna ki a MKP-ból a társaival eggyütt hanem azon belül eggyeztek volna meg és a mai napig a piros-fehér-zöld szineiben képviselnének minket.

seboka
2010. jún. 15. 12:14

@felvideki: lassuk be, a tobbseg nem ezt akarja. ez ellen lehet tenni a megfelelo igenyek felelesztesevel, de ehhez igeny kell, hogy erdemes legyen az igenyeket megvalosito (!) csoportosulasra szavazni/azt tamogatni. (csak halkan mondom, hogy az aldd ket D) @lake: szerintem nem, egyetertek laposfej elso bekezdesevel. az utolsoval nem teljesen, de nem ez volt a kerdes. :)

felvidéki
2010. jún. 15. 18:31

seboke: Igazat adok neked ez igy van.Én bizom benne, hogy a tisztújítás a lehető legjobban fog végbe menni és megint egy ütőképes jól politizáló párt lesz az MKP.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás