Szerdán Gútán találkoztak az MKP Országos Tanácsának egyes tagjai, a párt járási elnökei, polgármesterei, helyi szervezeti elnökei,valamint  szimpatizánsok és párton kívüli szakemberek. Összesen mintegy harminc személy, akik a szombati Országos Tanács ülése előtt az alábbi nyilatkozat fogadták el:

Nyilatkozat

Mindenekelőtt szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki múlt szombaton az MKP-ra szavazott.

A Magyar Koalíció Pártja a 2010. június 12.-i parlamenti választáson történetének legkomolyabb megpróbáltatásával szembesült. Nyolc év kormányzati tevékenység után a 2006 és 2010 közötti időszakban ellenzéki szerepbe kényszerült, egyes elnökségi tagjai elhagyták sorait, s legutóbb nemcsak koalíciós potenciálját nem sikerült növelnie, hanem a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százaléknyi szavazatot sem tudta megszerezni. A választópolgárok legutóbbi figyelmeztetése a párt számára egyértelmű jelzés. Kifejezésre juttatta az MKP önmeghatározásával, kommunikációjával és választási kampányával való elégedetlenségét, amely az utóbbi időszakban nem tükrözte kellőképpen a felvidéki magyarok és a párt többi szimpatizánsának igényeit, érdekeiket nem tudta megfelelő módon képviselni.

A Magyar Koalíció Pártjának az elkövetett hibákat orvosolnia kell. A felvidéki magyarság hosszú távú, hatékony és hiteles képviselete érdekében új hozzáállásra, a párt tagságának teljes körű megújulására van szükség. Első lépésben olyan cselekvési programot kell elfogadnia, amely mind a párt tevékenysége, mind a személyi kérdések területén hathatós változásokat idéz elő.

Tisztában vagyunk vele, hogy a párton belül nem kerülhetők meg azok a viták, amelyek megmutatják, hogyan és merre kell továbbhaladnunk. Ugyanakkor mindenkit szeretnénk óvni az elhamarkodott lépésektől. Meggyőződésünk, hogy a párt jövőbeli tevékenységének az együttműködésen, a párbeszéden, az őszinte hangnemen és az egymásra való odafigyelésen kell alapulnia. A konkrét lépéseket azok hatékony megvalósítása kövesse. Ennek érdekében mindenekelőtt olyan, a tisztújító kongresszusig működő ügyvivői testület létrehozását javasoljuk, amely azonnali hatállyal visszaadhatja az emberek pozitív változásba vetett hitét.

 hirdetes_300x300  

Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a parlamenten kívüli munka jelentős kihívás lesz az MKP életében. Ezt a komoly feladatot csakis megfelelő attitűddel rendelkező, rátermett szakemberek képesek pozitív hozadékkal kamatoztatni, akik az élet minden területén újult erővel tudnak fellépni magyar közösségünk tagjai, valamint a velünk élő többi szlovákiai polgár érdekében. Célunk, hogy konstruktív, jövőbe tekintő és megfontolt hozzáállással a jövőben is magunk mellett tudhassuk hű tagjainkat és szimpatizánsainkat, valamint visszaszerezzük egykori választóink bizalmát. Mindenekelőtt azért, hogy már az idei helyhatósági választásokon falvaink és városaink élére felelősségteljes képviselet kerüljön, amely valóban a felvidéki magyarok gazdasági, kulturális és politikai érdekeit szolgálja. Felvidéki magyar közösségünk hosszú távú céljai elérése érdekében szorgalmazzuk az MKP haladéktalan, tapasztalatokon alapuló, de korszerű megújulását. Hisszük, hogy a hatékony érdekérvényesítésnek ez az egyetlen járható útja. Az MKP Országos Tanácsának tagjai:

Király Zsolt, Baranyay Zsolt, Filipko József, Mayor György, Farkas Tibor, Zupko Tamás, Csúsz Péter,

valamint A. Szabó László, Halász Béla, Papp Adrianna, Dobai Tibor, Sebők András, Stubendek Attila, Václav Tamás , Tóth András, Varga Péter, ill. a gútai találkozó többi résztvevője.

További nevekkel bővítve (szerk. megj.)

Gúta, 2010. június 16.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!