Szlovákia júniusban két komoly hőstettet hajtott végre:  az ország labdarúgó-válogatottja a világbajnok Olaszországot legyőzve továbbjutott csoportjából, a jobbközép koalíció pedig rácáfolva a lehetetlenre, ellenzékbe küldte a honi populizmus királyát, Robert Ficot. Míg a sportsiker adta szurkolói eufória közös, a politikai sikerhez a Magyar Koalíció Pártja (MKP)  sajnos már csak a cserepadon asszisztálhatott. Hogy ez végső, avagy átmeneti állapot marad, egyelőre még az MKP saját döntésétől függ (július 10. rendkívüli kongresszus).

 

Annyi bizonyos, hogy a választásokon elszenvedett 4,33 %-os  súlyos vereség nem átmeneti kisiklás, vagy a körülmények szerencsétlen összejátszása. Egy évek óta zajló folyamat kiteljesedése. Komoly figyelmeztetés, mely  a megújulás lehetőségét is magában hordozza. Annak lehetőségét, hogy mélyreható kudarcelemzés után a tradíciók megtartása mellett immár új arcokkal, új lendülettel, megújult filozófiával és profizmussal kiegészülve, az eddigieknél lényegesen hatékonyabb kommunikációval és világos koncepcióval az MKP vissza tudja szerezni választói bizalmát. Ami használható, meg kell tartani, ami túlhaladott, le kell cserélni. Csak így van esély arra, hogy a következő  választásokon az MKP újra a szlovákiai magyarság vezető politikai pártja lehessen.

 

Ellenkező esetben, ha további kifutási időt adunk a dolgoknak, és önkritika helyett a hiú ábrándokkal  fogócskázunk, a párt puszta léte kerülhet veszélybe. Ami beláthatatlan következményekkel járhat mindannyiunk, az itt élő magyar közösség tagjai számára.

 

 hirdetes_300x300  

A 2010-es parlamenti választásokkal végleg lezárult egy korszak a szlovákiai magyarság és politikai képviseletének életében. Az MKP kudarca nem a parlamenti küszöb megugrásához szükséges 0,7 százalékon múlott.  Hisz a 2006-os 11,68 %-ról 5,01 %-al éppencsak becsúszni a parlamentbe ugyanúgy kudarcot jelentett volna. Ilyen értelemben az elért 4,33 % eredmény jobb, mint az esetleges 5,01%. Feltéve, ha megértjük a választói üzenetet, és merünk végre lépni. Elvégre mikor akar a párt megújulni, ha nem most, ilyen eredmény után? Arra várunk, hogy a párt népszerűsége 1 % -ra csökkenjen? Akkor már késő lesz.

 

Ki kell mondani fehéren-feketén, hogy a párt jelenlegi formájában, összetételében képtelen megfelelni a modern kor kívánalmainak. Világossá vált, hogy az eddigiektől eltérő, immár szlovákiai magyar többpártrendszerben az MKP  már nem képes a parlamenti érdekképviselet biztosítására. Ha pedig a tagság és a választók elöregedésére tekintünk, a jövőképe sem túl biztató. Innen visszakapaszkodni nagyon nehéz lesz, de nem lehetetlen.

 

Elvi politikával ugyanis megtarthatók és bővíthetők a párt választói. Az MKP-nak ehhez meg kell újulnia, melynek a szombati, dunaszerdahelyi rendkívüli országos Kongresszuson felálló új, ütőképes vezetés elengedhetetlen feltétele. Ha a megújulás tartalmi részét sikerül világosan meghatározni, jöhetnek hozzá a megfelelő emberek.

 

Hogyan? Kérdezik sokan. Az új vezetést a korábbi elnökség egyes tagjainak, és az eddig másod-, harmadvonalbeli fiatal, perspektivikus politikusok egyvelegének kéne alkotnia, melyben az utóbbiak végre markáns képviselethez jutnak (40:60 arányban a fiatalok javára).

 

Berényi József. Kép: SITA
Berényi József. Kép: SITA

Látva a formálódó, SDKÚ-DS – SaS – KDH – Most-Híd koalíció kezdeti lépéseit, minisztériumi elosztását, parlamenti, személyi és programösszetételét, látható, hogy a szlovákiai magyarság nagy része „gazdátlanná” vált.  Berényi Józsefnek igaza van abban, amikor szkeptikus, hogy a kisebbség képes oly mértékben befolyásolni a többség gondolkodását, hogy az a kisebbség hasznára váljon. Épp ellenkezőleg, ahogy Berényi fogalmaz, ilyenkor általában a többségi vélemény kerekedig felül, mely a párton belüli  kisebbségi érdekeket is megvalósíthatatlanná teszi.

 

Az MKP számára a jövőre nézve az a legfontosabb, hogy konstruktív parlamenten kívüli pártként világos célokat, üzeneteket, konkrét javaslatokat legyen képes megfogalmazni a választói felé. Ehhez viszont a pártnak több vonalon is profi menedzsmentre van szüksége. Tudatosítanunk kell mindannyiunknak, hogy az MKP nem karitatív szervezet. Mentőmellények osztogatása helyett sokkal inkább megújulásra, hiteles szakértőgárdára, húzóerőkre, szimpatizánsokra van most szükség.

 

Nem szabad egymás ellen fordulnunk, de teret kell adni a megújulásnak, különben az MKP  kiürülve, skanzenné válva a végső marginalizálódás útjára léphet. Egy olyan politikai képviseletre van most szükség, mely tömegek számára vállalható, melyre fel lehet nézni, melyre büszke lehet minden állampolgár.

 

Az MKP legutóbbi eredményél mindenki, azaz a szlovákiai magyarság, Szlovákia, és Magyarország is többet érdemel. Az emberek üzenete világos: megújulást szeretnének. Hallgassunk hát rájuk!

 

Király Zsolt – a szerző az MKP pozsonyi járási elnöke, a cikk saját véleményének megfogalmazása.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.