Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter augusztus eleji kijelentése szerint Magyarország nem fog megszakadni, hogy államháztartási hiányát csökkentse. „Ha az unióban átlagosan 7 százalék körüli az államháztartási deficit szintje és mondjuk Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, akkor nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését” – mondta pár napja a politikus.

A  miniszter szerint  kormánya a nemzeti érdekeket képviseli majd az IMF-tárgyalásokon, és nem kívánják a deficitet az uniós átlagnál jobban csökkenteni. Magyarán, ellenzik a 2011-re előírt 2,8 %-os hiányt.

A hírre a nemzetközi sajtó is felfigyelt. A The Guardin című brit baloldali napilap szerint „elképzelhető, hogy Magyarország ellenszegülése az IMF és az európai hatóságok által szorongatott más kormányokra is átterjedhet. A cikk szerint sajátos, hogy egy jobbközép magyar kormány viszi a prímet, de ha Spanyolország és Görögország szocialista kormányai szembeszegülnek a Nemzetközi Valutaalappal és az európai hatóságokkal, ők is megnyerhetik maguknak a közvélemény támogatását„.

És most vissza Matolcsyhoz, ill. a szlovák vonalhoz. A Sme című mérvadó, jobboldali liberális napilap „a magyarok nem értik, miért lehet a szlovákoknak magas deficitjük, nekik pedig nemírásában ismerteti a magyarországi tényállást, különböző jobboldali politikai körök élcelődése mellett a facebookon. Egy, az előző választási ciklusban még néppárti szlovák EP képviselőnő szerint Magyarországon azért nem értik a dolgot, mert nincs egy Ivan Miklošuk, aki elmagyarázná nekik a helyzetet.

Mikloš helyett végül mai videóblog bejegyzésében egy másik korábbi reformminiszter, a jelenleg SDKÚ-DS parlamenti képviselő Ľudovít Kaník fogalmazta meg „felesleges szövegelés” címmel, magyar kormány+Fico= NSZ (nagy szavak ill. nagy szerelem) szövegű Facebook profilkommentárral  a következőket:

 hirdetes_810x300  

(fordítás és átirat: Körkép): „Az utóbbi napokban eléggé megmosolyogtattak Matolcsy György miniszter keménykedő szavai arról, hogy miért kéne nekik csökkenteni a deficitet a GDP 3 százaléka alá, ha Szlovákiát erre nem kötelezik. Nos, elfeledkeztek egy elég fontos körülményről: Szlovákia senkitől sem kér segítséget.  Szlovákiának nincs szüksége most IMF hitelre, Szlovákia nem áll az államcsőd szélén, Magyarország viszont igen. Magyarországgal szemben mi végrehajtott  reformjainkkal rendbe raktuk az országot és a gazdaságot. Ráadásul, annak ellenére hogy Robert Fico nagyon intenzíven próbálkozott mindezt tönkre tenni, és oda juttatni minket, ahol most Magyarország van, szerencsére nem járt sikerrel. Ezért mi továbbra is önállóak lehetünk, és saját gazdasági ügyeinket önállóan , mi magunk határozhatjuk meg, úgy, ahogy helyes és jó. A magyarokon segítene, ha felhagynának az ilyen keménykedő szavakkal, és a problémák leplezése helyett a hazai közönség előtt végre rendbe tennék saját gazdaságukat„.

Magyarországnak előbb vagy utóbb, de legkésőbb az októberi önkormányzati választások után mindenképp szembe fog kelleni nézni a realitással.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!