1999. szeptember 15. Miután pártja legnépszerűbb politikusaként semmilyen komoly politikai funkciót nem kap, fiatal kora miatt pedig az áhított főügyészi poszt is elérhetetlen marad számára, a sértett Robert Fico bejelenti, hogy elhagyja a Demokratikus Baloldal Pártot (SDĽ), majd három hónappal később SMER néven saját pártot alapít.

A következő, 2002-es parlamenti választásokon az SDĽ már be sem jut a parlamentbe, Robert Fico ellenben igen. 2004 végére a megújulni képtelen SDĽ meg is szűnik. A SMER kebelezi be őket, a baloldal és a szociáldemokrácia egységesítésének zászlaja alatt. 2006-tól Fico már kormányfő, majd ezt követően jutalmul, egykori SDĽ csúcspolitikusok egész sora tűnik fel ilyen-olyan államigazgatási, diplomáciai, alkotmánybírósági posztokon (Peter Weiss, Jozef Migaš, Ladislav Orosz, Pavol Hamžík, stb.)

A 2005. május 3-án Juraj Blaha által újra életre keltett SDĽ már csak nevében hasonlít elődjére, sokkal inkább a baloldal karikatúrája. Rendszerint jobboldali politikai érdekeket szolgál (megosztani a baloldali szavazótábort, ezzel is csökkentve Fico kormányalakítási esélyeit).

2007. március 31. Az ellenzékbe szorult MKP komáromi kongresszusán 14 szavazattal leváltja addigi elnökét, a párt legnépszerűbb politikusát, Bugár Bélát. A sértett Bugár Most-Híd néven 2009. júniusában saját pártot alapít. A 2010-es parlamenti választásokon meggyőző, 8,12 százalékos eredménnyel kerül be a törvényhozásba és a kormány tagjává válik. Az MKP, Bugár korábbi pártja ellenben kiszorul a parlamentből. Bár a július 10-i dunaszerdahelyi rendkívüli kongresszusán az MKP újra elnököt és elnökséget vált, a várt megújulás elmaradása miatt mégis sokan elégedetlenek.

Bugár Béla hétvégi bejelentése szerint volt MKP tagok egész sora kéri felvételét a Most-Hídba, mely a közelgő  őszi önkormányzati választások előtt nem épp a legjobb hír Berényi József számára. Vajon meddig folytatódik a SMER – SDĽ, ill. MKP – Most-Híd párhuzam? Következik a bekebelezés, majd jutalmul egyes MKP vezetők ilyen-olyan államigazgatási, diplomáciai, stb. elhelyezése? Megannyi fontos kérdés, mely továbbra is nyitott, és válaszra vár.

A Medián legfrissebb, augusztusi, felmérése szerint az MKP támogatottsága már csak 0,9 százalék. Kevesebb, mint a Blaha fémjelezte SDĽ-nek…

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!