Frissítve: szept. 10., 15.09 Pénteken, szeptember 10-én tartja az MKP komáromi alapszervezete taggyűlését, melyen eldől, sikerül-e meggyőznie a helyi elnök Andruskó Imrének párttársait arról, hogy a Most-Híd-as Bastrnák Tibort javasolják Komárom polgármesterének. A városi elnökség 7:2 arányban támogatja az elképzelést, melynek része a 25 fős közös képviselőjelölti lista elosztása is, 15:10 arányban az MKP javára. Bastrnák Tibor mégsem teljesen elégedett. Miután a helyi MKP  elnökségét kellően „meggyőzte”, a képviselőjelölteket illetően már nem számokról, hanem emberekről beszélgetne. Az eleve feltartott kezekkel tárgyaló Andruskó szerint az MKP-nak most le kell nyelnie a békát, mivel az általa vezetett komáromi MKP mint mondta, nincs olyan helyzetben, mint más dél-szlovákiai városokban.

Bastrnák – Andruskó tengely

A komáromi polgármester-választást megelőző politikai helyezkedésekről a Körképen már több alkalommal írtunk. Ez az a város ugyanis egyfajta laknuszpapírként, utolsó végvárként szolgál az MKP jövőjét illetően. Ahogy már korábban fogalmaztunk, az idei önkormányzati választások egyik nagy tétje,  hogy van-e hosszútávon létjogosultsága két, a felvidéki magyarok érdekképviseletét hirdető pártnak. Az MKP jövője szempontjából tehát létérdek, hogy a stratégiai településként kezelt Komáromban a pártnak külön listája, saját polgármester-jelöltet indítson, esetleg függetlenekkel szövetkezve megpróbálja leváltani a jelenlegi polgármestert. Ellenkező esetben a Bastrnák-Andruskó tengely alkotta helyi koalíció igazából csak a Most-Híd, és egyes velük szimpatizáló MKP-s (pl. maga Andruskó) és “független” ill. független listáról bejutott (pl. Keszegh Béla, Fehér Csaba, Batta György,  stb.) képviselők érdekeit szolgálja, mely felgyorsítva akár a párt Most-Híd általi felvásárlását is. Komárom lakosai pedig csak  szavazzanak.

Andruskó-Hortai
Andruskó-Hortai

A helyi viszonyokban kiigazodók  számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a gyanú, miszerint Andruskó Imre a Most-Híd trójai falova,  igaznak bizonyult. Komáromban csiki-csuki csapdahelyzet helyzet alakult ki. A látszólag MKP-s Andruskó hű csatlósként folyamatosan a Bastrnák-szárny véleményét próbálta képviselni, vagy legalábbis kompromisszumra törekedni. A „mostosok” kilépése után is igyekezett úgy irányítani a helyi MKP-t és annak hivatalos véleményét, mint akinek még mindig a Bastrnák Tibort is irányító érdekköröknek való megfelelés a legfontosabb.

Andruskó próbálgatta, meddig mehet el. Kovács Péter városi hivatalvezetőt, Bastrnák jobbkezét jelölte megyei képviselőnek, saját maga pedig még az MKP parlamenti képviselőjeként, OT tagként, iskolaigazgatóként a helyi lapban Hortai Évát, a Most-Híd jelöltjének kampányolt (a képek nagyíthatók).

Az MKP és Andruskó

 hirdetes_300x300  

Az MKP nehéz helyzet előtt állt. Egy helyi elnök, főleg egy parlamenti képviselő kizárása nem egyszerű dolog, ezt láthatóan Andruskó is tudta. Nagy, általában negatív visszhangot vált ki, amit a parlamenti választásokra készülő MKP nem kockáztathatott. Ha kizárják, a mártír szerepében tetszeleghetett volna függetlenként vagy a Most-Hídban. Ezt bizonyítja az is, hogy elnöki megerősítésekor saját párttagságáról is megszavaztatta a helyi szervezetet. A komáromi alapszervezet vegyes tagsága nem vonta meg a bizalmat az elnöktől, a fentről jövő kizárást meg nem merte meglépni az MKP vezetősége. Andruskó Imre így tovább feszegethette a húrt, mert már tudta, megteheti, nem merik bántani.

Utólag nézve a nyilatkozatokat látszik, mennyire Bastrnák Tibor támogatásának az előkészítése folyt a háttérben, fokozatosan adagolva a közvéleménynek és a párttagságnak. Most gyakorlatilag egész pályás letámadásba kezdett a közös lista mellett, minden lehetséges eszközzel küzdve érte. Sajtóban, Facebookon, személyesen. Az, hogy Andruskó tényleg tégla-e, netán tudatlanságból teszi-e, vagy nagyon is tudatosan, saját jövőjét építve próbál egyensúlyozni, nem lehet tudni biztosra. A stratégia viszont egyértelműen a Most-Hídnak kedvez, Az MKP számára pedig kifejezetten rossz. Persze sehol nincs leírva, hogy a felvidéki magyarságot, vagy Komáromot az MKP-nak kell képviselnie, Andruskóék  stílusa viszont nem  sok jót jelez előre.

Bastrnák: ne számokat, embereket

Bastrnák Tibor legutóbbi nyilatkozatában a közös listát illetően már nem számokról, hanem emberekről egyeztetne. Programról még mindig nem esik szó, egyedül a fürdő témáját hozta fel, hetykén hozzátéve, hgoy 25 másik ilyen témáról lehetne még szó.

Pedig van itt még egy izgalmas terület, ami teljesen kimaradt. A legnagyobb port kevert ügy az elmúlt ciklusban a

Keszegh Béla (Kép: Facebook)
Keszegh Béla (Kép: Facebook)
vízgazdálkodás privatizálásának kérdése volt. Az üzlet legnagyobb támogatója Andruskó Imre volt, Bastrnák Tibor pedig – habár kijelentette, hogy nem foglal állást az ügyben – többször is az eladás pozitív oldaláról írt és szólt. Az ügy érdekes fordulatokat vett, a petíciót indító MKP-s képviselőket megpróbálták kizárni a frakcióból, ennek sikertelensége után a kezdeményezők közül léptek ki négyen (Sebő, Hortai, Fehér és Batta – közülük ketten már hidasok, Fehér Bastrnákot támogatja, Batta is a polgármesterrel indult legutóbb). Nem sokkal később egy magyar-izraeli vízgadálkodással foglalkozó cég is megjelent, azt állítva, a KomVak volt (frissítve szept.10., 15.09) vízgazdálkodási vezérigazgatónak – elnökének, Olláry Viktornak kamatmentes kölcsönt adott befektetésekhez való hozzásegítésért cserébe (frissítve 17.01). Az ügy a cég részéről nem is ezért került elő, hanem mert a pénzt nem fizették vissza.

A dokumentumot a Bumm nevű szlovákiai magyar hírportál nem hozta még csak részeiben sem nyilvánosságra, annak ellenére, hogy egykori tulajdonosa, ma főszerkesztője, Keszegh Béla, korábbi MKP-s, ma már független városi képviselő is megkapta. A dokumentumban Andruskót és Bastrnákot is említik, mint akikkel a cég tárgyalt, és ahol állítólag a befektetésekért kölcsönadott pénz megfordulhatott. A víz végül nem került eladásra. Egy ideig. A most formálódó koalíció – látva az eladás mellett kardoskódókat – erősen korrelál az akkori érdekszövetséggel.

Andruskó – Keszegh tengely?

És itt jutottunk el a Bumm szerepéhez, mely szintén tartogat érdekességeket. Ahogy egy olvasónk felhívta rá a figyelmünket, a Bumm igencsak jól értesült Most-Híd ügyekben. A közös lista bejelentését követő cikkük után (az RSS-en pontosan látható, mikor jelent meg az írás)…

Bumm 1
Bumm 1

…Andruskó Imre 20:52-kor a facebookon  további adalékkal szolgált a bejelentéshez.

Bumm 33
Bumm 33

Véleményével rövidesen, alig fél óra múlva a Bumm cikke is kiegészült (21:22),

Bumm-2
Bumm-2

melyet Andruskó gyorsan be is linkelt a saját profilja alá. Mindezt egy perccel azelőtt, hogy a frissített cikk az interneten egyáltalán megjelent volna (21:21).

Bumm-3
Bumm-3

Bárhogy is dönt pénteken a komáromi MKP alapszervezet, a hatalomátmentés néhány érdekelt részéről  láthatóan nagyon ki van találva. „Megszavaz a nép, legyen az elég…”

Király Zsolt és /Pendulum/

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

További cikkek a témában:

Komárom, az utolsó végvár?

Van választás? – Pezsgő uborkaszezon Komáromban

Csinálunk ilyen jelölőgyűlést, avagy a Most-Híd projekt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!