Szavazással frissítve jobb oldalt. Komárom tegnap este bizonyított. A helyi MKP  alapszervezet késő éjjelig tartó taggyűlésén úgy döntött, saját listával és polgármesterrel indul a novemberi 28-i önkormányzati választásokon. A város MKP-s polgármesterjelöltje Stubendek László, akit a 25 fős képviselőjelölti listán 24 MKP-s és egy független jelölt követ. Mi következik mindebből?

E sorok írója eddig sem rejtette véka alá, hogy Komáromnak, a helyi magyarságnak, de országosan is az lenne a legjobb, ha az MKP és a Most-Híd a városban külön-külön indulna. Az okokról tüzetesen írtunk itt, itt és itt. A tegnap esti közgyűlés eredményéből sok minden leszűrhető:

1. A helyi MKP-ban továbbra is azon erők alkotnak többséget, akik meggyőződése, hogy Komárom jobb polgármestert érdemel Bastrnák Tibornál. Szerintük ez a személy Stubendek László.

2. Azzal, hogy a helyi MKP végül a külön lista mellett döntött, megőrizve önálló arculatát ebben a párt számára nehéz időszakban, bizonyította életképességét, mely országosan is tartást adhat az MKP számára. Persze, bizonyos feltételek mellett (munka, munka, munka, hiteles, felkészült emberekkel).

3. A 65-30-as arány a 95 fős szervezetben arról tanúskodik, hogy Andruskó Imrét és szűk csapatát, akik a taggyűlésre menet még lovon érezhették magukat – a helyi elnökség 7:2 arányban Andruskó oldalán volt – kizárólag a saját érdekeik vezérelték, a Most-Híddal való összeborulást erőltetve. Komáromban ugyanis erre semmi szükség. Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy Andruskóban, miután javaslata elbukott, 8 év után volt erő lemondani a helyi szervezet éléről, ami mindenképp dicséretes.

4. Lehet telhetetlenek vagyunk, de az MKP számára ideálisabb lett volna, ha a listán több, a párttal szimpatizáló független jelölt kap helyet (néhányan közülük így is úgy is lekarikázzák majd a gyengébb MKP-s jelöltet). Egy hiteles, kiegyensúlyozott, a városban köztiszteletnek örvendő független polgári jelöltekkel kibővített lista mindenképp nagyobb felhajtóerőt jelentett volna Stubendek László polgármester-jelölt számára is, növelve az esélyeket.

 hirdetes_300x300  

5. Berényi József, az MKP országos elnöke személyesen volt jelen a gyűlésen, és határozottan kiállt a saját lista mellett, ami mindenképp nagy pozitívum az MKP országos jövőjét illetően. Kár, hogy vannak városok, ahol a kisebb média-  és pártfigyelem továbbra is lehetővé teszi a helyi MKP-s kiskirályok önkényes, kontraproduktív basáskodását a helyi önkormányzati választások előtt.

6., 7.,

Komárom tegnap jól vizsgázott, a neheze azonban még csak most következik. A bizalomért keményen meg kell harcolni. A tagszervezet zöldet adott, a jelöltek önállóan, saját listán bizonyíthatnak. Ami minden bizonnyal jóval nehezebb lesz, mint egy esetleges hibrid listán lett volna egypár kiválasztott számára.  De nem lehetetlen. Amennyiben sikerül, a város és választói annak csak örülhetnek.

Munkára fel, Komárom!

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

További cikkek a témában:

Andruskó trójai falova

Komárom, az utolsó végvár?

Van választás? – Pezsgő uborkaszezon Komáromban

Csinálunk ilyen jelölőgyűlést, avagy a Most-Híd projekt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!