Mozgalmas hét van mögöttünk. Az elmúlt napok sztárját úgy hívják, hogy Igor Matovič. Az Egyszerű Emberek legegyszerűbbike, aki pár napja immár független képviselő. A második honatya, akit a kormánykoalíció ellökött magától. „Mint egy koszos kutyát,“ fogalmazott a házon kívülre került nagyszombati médiamágnás. Richard Sulík szerint a Szabadság és Szolidaritás pártja végre fellélegezhet. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a helyzet ennél jóval összetettebb. Matovič kizárásával ugyanis nem befejeződött, hanem elkezdődött valami. Ez a valami pedig lehet, hogy az előrehozott választások előtti visszaszámlálás.

Igor Matovič a modern szlovák politikus prototípusa. Anyagilag bebiztosított, van elképzelése, tehetsége, megnyerő. A média pedig imádja. Nevezhetjük populistának, ugyanúgy, mint Alojz Hlinát. Ám ha ők azok, akkor Richard Sulík vagy éppen Ondrej Dostál is az. Hisz módszereik nagyban hasonlítanak. A lényeg a jó témaválasztás, politikai marketing, felkészült érvelés. Egyszóval, a közélet tematizálása. A többi jön magától. Az újdonság ereje ugyanis a legtöbb esetben hat.

Mint a szabadszájú politikus-blogger, Slota pártszékházáról zászlót leszedő juhász, disznókkal kampányoló, nyelvtörvény kapcsán önmagát feljelentő polgárjogi aktivista esetében is. Az eredmény önmagáért beszél. Mindnyájan a parlamentben ülnek, aki pedig még nem, épp oda tart.

De mi van akkor, ha a bohóc a mérleg nyelve? Az ember, akit egyszerűen kezelni kellene. Ô ugyanis rendkívül jól kezeli a saját dolgait, miközben még élvezi is a helyzetet.  Veszítenivalója ugyanis nincsen. Érti a média nyelvét, tudja, mit akar (saját parlamenti pártot), ennek érdekében kihasznál minden kiskaput (nem egyértelműen megfogalmazott kormányprogram pl. az állampolgárság-kobzó törvény negatív hatásainak megszüntetését illetően). Sulík, Bugár, Dzurinda, Figeľ pedig ahelyett, hogy higgadtan kezelné, csak ront a helyzeten.

Ez a kormánykoalíció a főügyészválasztás óta már nem az, ami volt. Végérvényesen megszűnt az egymás iránti bizalom. A valóban fontos döntések helyett a taktikázás, egymás megvezetése, állandó veszekedés az, amit afféle olcsó cirkuszként naponta láthatunk. Mintha a tátrai tgris annyira jól lenne lakva. Ilyen helyzetben bizony elhamarkodott döntés, hiba volt kizárni Igor Matovičot. Akit ha három kollégája is követni fog, Szlovákiában jöhet a kisebbségi kormányzás…

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!