A tegnapi, egyébként tökéletesen érdektelen visegrádi csúcs egyetlen figyelemreméltó mellékzöngéje az volt, hogy Szlovákia átadta Magyarországnak a kettős állampolgárságról szóló szerződés tervezetét Mivel az állampolgárság-kobzó ellentörvény parlamenti elfogadása az ismert okok miatt Szlovákiában teljességgel reménytelen, az egyedüli esély a kedélyek megnyugtatására, ha a kérdést államközi szerződés rendezné. Pozsony kedden átadott tervezete viszont olyannyira komolytalan, hogy Budapestnek minden diplomáciai érzékére szüksége lesz ahhoz, hogy róla egyáltalán érdemi tárgyalásokat kezdjen.

A kis huncut

"A szerződés célja: szabályozni a másik ország állampolgársága felvételének feltételeit, a diplomáciai és konzuli védelemnyújtást a kettős állampolgároknak, a kettős állampolgárságot kérő, illetve a kettős állampolgárságot elnyerő személyek jegyzékének évenkénti cseréjét." – ismertette az állampolgársággal kapcsolatos kérdések rendezését tartalmazó szerződés tervezetét Maroš Žilinka, a szlovák belügyminisztérium államtitkára. Mely minden, csak nem a probléma korrekt megoldására irányuló szlovák igyekezet. Sokkal inkább afféle nemzeti huncutság, mellyel Szlovákia megint csapdába szeretné csalni Orbán Viktort.

Radičová kormányfő jól tudja, hogy az egész politikai cirkusz igazából egy számháború. Annak tétje, vajon hányan fogják kérvényezni a magyar állampolgárságot Szlovákiából. Minél kevesebben, annál jobb. Ezzel ugyanis nevetség tárgyává tehető Magyarország amiatt, hogy olyasmit erőltet, melyre a honi magyarok túlnyomó többsége igazából magasról tesz. Ez a cél.

Mi tudjuk, hogy ti tudjátok, hogy mi tudjuk

 hirdetes_810x300  

Tudja ezt a magyar fél is. Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a honosítási kérelmek aktuális állapotáról tájékoztatva (jelenleg 30 ezer kérvényt evidálnak) mást sem tesz, mint folyamatosan nyugtatgat, miszerint a felvidéki magyaroknak nincs mitől félniük. Magyarország semmilyen adatot nem szolgáltat ki Szlovákiának az állampolgárság tekintetében.

Erre jön most az államközi szerződés-csavar, mely évenkénti tájékoztatást írna elő az igénylők kilétéről. Mondanunk sem kell, hogy a szlovákiai sajtóban megfelelő teret kap az egész agymosás, mely esetlegesen még a legbátrabbakat is eltántoríthatja a kettős állampolgárság kérvényezésétől. A szlovákiai magyarok többsége ugyanis meghunyászkodó, siránkozó, bátortalan.

Az évenkénti jegyzékcseréről be kell szüntetni mindenféle érdemi tárgyalást. Mert ezt diktálja a józan ész. Tudja ezt jól a szlovák fél is, miközben kíváncsian várja, mit lép tervezetre a magyar kormányzat a rendelkezésére álló két hét alatt.

Ennek a kormányzatnak a legnagyobb tanulsága, hogy kárpát-medencei magyar kérdésről bármiféle elfogadható kompromisszum ambíciójával tárgyalni teljességgel felesleges. A kérdésben ugyanis nincs különbség kormány vagy ellenzék, nacionalista, vagy a józan szlovák törekvések között. Mind kivétel nélkül összezár. A mérvadó .Týždeň hetilappal az élen, aki a szlovákiai magyarok érdekeiért – ha azok az ország határain belül maradnak, – az OKS képviselőivel együtt egyébként kiáll.

Akire felnéznek

És hogy mire lenne szükség Magyarország részéről ahhoz, hogy a szlovákiai magyarok tényleg ne féljenek, és öntudatos emberként legfeljebb megmosolyogják a mélynemzeti paranoiákat, fóbiákat? Egy vonzó, minden tekintetben erős Magyarországra, mely a határon túliak magyarságtudatát is növelné.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!