Fordult a kocka. Amiért az OKS eddig hiába könyörgött, Bugár Béla most előzékenyen megadná. Ráébresztették őt ugyanis, hogy a Most-Hídnak nagyobb szüksége van Dostálékra, mint fordítva. De menjünk csak sorjában.

A Most-Híd, melynek választási listáján az OKS négy képviselőjelöltje is parlamenti mandátumhoz jutott, együttműködést ajánlott Ondrej Dostálék számára. Ez alapján az OKS a jövőben nemcsak a Koalíciós Tanács ülésein vehetne részt, hanem Bugár Béla pártjának Miniszteri Klub ülésein, valamint annak Országos Elnökségein is.

Az OKS, amint azt a Körképnek adott interjúban nemrég maga Ondrej Dostál is elmondta, már a választások óta szorgalmazta a Most-Híddal való szorosabb együttműködést. Bugár Béla kérésüket azonban ezidáig kitartóan ignorálta.

Bugár idén januárban, amikor az OKS kérvényezte, hogy részt vehessen a Most-Híd parlamenti frakciójának ülésein:„ Ezek a képviselők el vannak tájolva. Nincs miért változtatnunk a hozzáállásunkon, mivel az azonos, legyen szó a Most-Híd, vagy az OKS képviselőiről“.

Alig negyed évre rá Bugár Béla változtatott a retorikán. Írásos egyezséget ajánlott az OKS-nek, melynek értelmében nemcsak a párt elnökségét nyitná meg előttük, de lehetővé tenné számukra, hogy a Koalíciós Tanács ülésein is részt vegyenek. Bugár idén áprilisban már így nyilatkozott: „Mi nem elleneztük az együttműködést. Csak azt mondtuk, hogy amikor koalíciós partnereinket kérdeztük, részt vehetnek-e az OKS tagjai a Koalíciós Tanács ülésein, a válasz az volt, hogy ez négyes koalíció.“ Radičová ellenben állítja, sohasem volt probléma azzal, hogy a koalíciós egyeztetéseken bárki részt vegyen. Valaki tehát itt nem mond igazat másként látja a tényeket.

 hirdetes_810x300  

De vajon mi állhat Bugár Béláék pálfordulása mögött?

1. A Most-Híd csökkenő támogatottsága valószínűleg az OKS egyre markánsabb különutas politikájának is köszönhető, ami a szlovák választók folyamatos elvesztését is jelenti.

2. Az OKS négyese úgy szakmailag (adó- és járulékreform, egyéni vállalkozók, egészségbiztosítók, Munkatörvénykönyv kapcsán megfogalmazott érthető, világos üzenetek) mint mediálisan egyértelműen ledolgozta frakciótársait, a 10 Most-Hidas képviselőt. Akiknek, mivel nem győzik szusszal, egyre inkább érdekük, hogy Zajac, Dostál, Šebej és Osuský – ameddig csak lehet – karámon belül maradjon. Ennek érdekében pedig engedményekre van szükség.

3. Bugárék az OKS elvesztésével egyben a Most-Híd szlovák pillérét is elveszítenék, mellyel az is kiderülne, hogy a király meztelen.

4. Ha a következő választásokon még álmodni szeretne az újbóli Most-Híd – OKS közös listáról, Bugárnak azonnal lépnie klle, amíg viszonyuk meg nem romlik végérvényesen.

5. A Most-Híd elnöke kifelé ugyan a kormánykoalíció stabilitásának megőrzésével indokolja az írásbeli szerződést, valójában azonban igyekezetét pártja stabilizálása vezérli.

Egy szó mint száz, Bugár Bélának ismét jól súgtak a stratégiai tanácsadói. A gond csak az, hogy mindez egyre izzadságszagúbb és átlátszóbb. 

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!