A szlovák főügyészválasztás körüli cirkusz legfőbb tanulsága, hogy nyilvánvalóvá vált: koalíció és ellenzék között ma már egyre nehezebb különbséget tenni. Dobroslav Trnka kapcsán Fico és Dzurinda között is elindult a közeledés, érdekeik sok tekintetben közösek. Morális értelemben úgy tűnik, végleg eltűnt a törésvonal kormány és ellenzék között.

Szlovákiában 1993-tól kezdődően jól elkülönült egymástól a "jó és a rossz" oldal. Mindenki számára nyilvánvaló volt, ki hová tartozik. Ki a nyugatbarát és ki húz inkább keletre. Ki az, aki az elnök fiának elrablásában jeleskedik, miközben szomszédait is destabilizálja, és kik azok, akik a nyugat támogatásával próbálnak ennek gátat szabni. Tudtuk, kik a reformpártiak, és kik lopják szét fejünk fölött az országot. Jobb és baloldal többé-kevésbé elkülönült egymástól.

Ennek megfelelően váltakoztak az egyes kormánykoalíciók is. Amit Vladimír Mečiar 1993 – 1998 között tönkretett, azt 1998 – 2006 között Mikuláš Dzurinda két kormánya helyrehozta. Majd jött a baloldali populizmus és nacionalizmus, melyet tavaly ismét a jobboldal válthatott. Vélhetően utoljára. A mai helyzet alapján ugyanis úgy tűnik, a jelenlegi "tiszta" leosztásnak egy időre búcsút inthetünk.

És ezzel el is jutottunk a mai aktuálpolitikai turbulenciák magyarázatáig. Az Iveta Radičová elmozdítására és Dobroslav Trnka újraválasztására irányuló törekvések ugyanis összefüggenek, mint ahogy a Nemzetbiztonsági Hivatal élére történő személyi jelölés is (ez utóbb főleg KDH vonalon, ami talán egy külön posztot is megérne). Az okok a korábbi kormányidőszakokban felgyülemlett törvénytelenségek, korrupciós ügyek eltüntetésében keresendők.

Ez a kormánykoalíció, amint ahogy az eddigi egy éves kormányzás alatt kiderült, csak egy köztes állapot. Az 1998 – 2006-os korábbi reformidőszakhoz képest fajsúlyos kormányzati döntések nélküli átmeneti ciklus. Egyfajta felkészülés a következő választásokra, mely majd az igazi nagy áttörést hozhatja.

 hirdetes_810x300  

Csehszlovákia kettéválása óta közel 20 év telt el. Míg Csehországban nem,  Szlovákiában egész mostanáig sikerült megelőzni a két oldal keveredését. Ennek azonban (nemcsak a mai főügyész kapcsán) úgy tűnik, lassan vége. Szlovákiában is jöhet a bal-jobb nagykoalíció?

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!