Néhány héttel ezelőtt nagy vihart kavart Kövér László egyik félmondata, amelyben magyar-szlovák háborút emlegetett. A politikust úgy ismerjük, mint a Fidesz fenegyerekét, aki már több ehhez hasonló kinyilatkoztatásával borzolta a kedélyeket. A kijelentését az elemzők általában aszerint magyarázták, hogy milyen pártkötődésük volt, de a középen állók véleménye szerint is egy profi politikusnak oda kell figyelnie minden mondatára. Talán egy kissé elsikkad, hogy az Országgyűlés elnökével készült beszélgetés nem a szlovák közönség számára készült, így az interjúalany bizonyára másként fogalmazott volna egy szlovák újság számára.

Szlovák-magyar viszonylatban háborút emlegetni nem szerencsés dolog. Nem csupán azért, mert a szó már önmagában is negatív, hanem azért, mert Ján Slota már régen lefoglalta saját politikai szótára számára. Persze az is igaz, hogy Kövér László éppen ellenkező előjellel emlegette a szót. Arról beszélt, hogy Magyarországnem indított háborút még határainak megsértése esetén sem, amikor Szlovákia a Bős-Nagymarosi Vízlépcső szlovákiai részének üzembe helyezésekor elterelte a Dunát. A teljes mondat azonban a kijelentés utáni kritika hangzavarában feledésbe merült.

A háború, mi több, Szlovákia elleni magyar katonai támadás lehetősége viszont előfordult máshol is. Lukáš Krivošík fiatal publicista, akkor többek között a Konzervatív Intézet által szervezett beszélgetések szóvevője is, éppen ezt a lehetőséget vetette papírra. Az orosz–grúz katonai konfliktus kapcsán az azet.sk portálon 2008 augusztusában megjelent írásában, melynek címe Grúz és koszovói mérce arról elmélkedik, hogy a nyugat Szerbia és Grúzia felségterületének a megvédelmezésében különböző mércét alkalmaz. A szövegben az alábbiakat olvashatjuk tőle: „Képzeljük el, hogy miután Budapest a szlovákiai magyarok számára útleveleket osztogatott, hadsereget küld Dunaszerdahelyre, hogy „megvédje” állampolgárait a szlovák kormánytól.”

Az írás egészét tekintve nem nacionalista, és többek között rámutat a szlovák nemzeti politikusok Oroszországhoz való feltétlen lojalitására is. A gond legfeljebb csak az, hogy mikor fiktív példákat hoz fel véletlenül csakis Magyarországot említi, mint katonai agresszort, amely éppen Szlovákiát támadja meg.

Lukáš Krivošík nem politikus, csak politikai publicista. Mégis tudnia kell, hogy a szlovák-magyar viszony milyen kényes és milyen könnyű valamit félremagyarázni, egy szót kiragadva a szövegkörnyezetből önös politikai célokra felhasználni. Krivošík szavai akkor nem figyelt fel senki, de most akár más értelmet is nyerhetnek. Aki ugyanis a szlovák oldalon Kövér Lászlóéhoz hasonló kijelentést keres, már három éve találhat ilyet egy demokrata újságíró tollából, aki a magyarországi politikuséhoz viszonyítva sokkal erősebb fogalmaz.

 hirdetes_300x300  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!