Vasárnap a Markíza televízió Testre szabva című műsorában vitázott egymással a két koalíciós pártelnök (sic!), Richard Sulík és Bugár Béla. Az eurómentőövvel kapcsolatos pro és kontra érvelés a kettős állampolgárság kérdését is felszínre hozta, mely érdekes megvilágításba helyezi a Most-Híd érdekképviseletét és súlyát a kormányban.

Rövid összefoglaló

Richard Sulík (Szabadság és Szolidaritás pártja, SaS) azzal érvelt, hogy az eurómentőöv kérdése nincs benne a kormányprogramban (szerk. megj. nem is lehet, hisz csak később vált aktuálissá), így az abban foglaltak értelmében az ilyen kérdéseknél négypárti egyetértés szükséges. Mivel ilyen megállapodás nincs (az SaS ellenzi az eurómentőöv elfogadását), Sulík szerint hagyni kell az egészet. Csakúgy, mint a kettős állampolgársági megoldásának kérdése is el lett vetve, mivel az SDKÚ-DS, KDH, SaS javaslatával – a szlovákiai magyarokra gyakorolt negatív hatása miatt – a Most-Híd nem értett egyet.

Az alábbiakban a műsor ominózus részének szó szerinti (szlovák és magyar) átirata következik (eredetiben itt tekinthető meg, lásd a 09.00 – 09.30 másodperc közötti részt):

Eredeti szlovák szöveg:

 hirdetes_300x300  

Sulík: Keď ide o vec, ktorá sa nenachádza v programovom vyhlásení vlády, musí byť súhlas všetkých štyroch. V prípade dvojitého občianstva to tak nebolo, a ty si nesúhlasil, ty si sa tam ako zaťal, a povedal si nie, a my ostatní…

Bugár: Nie, je to v programovom vyhlásení vlády, rozumieš?

(pozn. autora: v programovom vyhlásení vlády, na 48. strane je toto: "V oblasti nadobudnutia štátneho občianstva vláda SR stanoví prísne pravidlá a kontrolu jeho udeľovania. Zmení zákonnú úpravu, ktorou Slovenská republika reaguje na zákon Maďarskej republiky o dvojakom občianstve, tak, aby zmena eliminovala nežiaduce negatívne účinky tohto zákona na občanov Slovenskej republiky").

Sulík: Nedošlo k dohode všetkých štyroch, a nechali sme to tak. To sedí, nie?

Bugár: Áno

Magyar fordítás:

Sulík: Ha olyan dologról van szó, mely nincs a kormányprogramban, mind a négy koalíciós párt egyetértésére szükség van. A kettős állampolgárság kérdésében ilyen nem volt, Te nem értettél vele egyet, megmakacsoltad magad, azt mondtad nem, így mi többiek…

Bugár: Nem, ez benne van a kormányprogramban, érted?

(szerk. megj. a kormányprogramban szó szerint ez olvasható a 48. oldalon: az állampolgárság megszerzésével kapcsolatban a kormány szigorú szabályokat hoz létre a megadására és az ellenőrzésére. Megváltoztatja a törvényi rendelkezést, mellyel Szlovákia Magyarország kettős állampolgársági törvényére reagál, mégpedig oly módon, hogy a változás eltörölje az ellentörvény negatív hatásait Szlovákia állampolgáraira.)

Sulík: Nem született négypárti egyezség, így annyiban hagytuk. Ez fedi a valóságot, nem?

Bugár: Igen

Tanulság

Van két dolog, az egyik az eurósánc, a másik a kettős állampolgárság kérdése. Amíg a kormányprogramban nem szereplő eurómentőöv (elsősorban politikai) ügye hetek óta feszültségben tartja az egész országot, csak mert az egyik koalíciós párt kiáll az elveiért és köti az ebet a karóhoz, addig a kormányprogramba foglalt, a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságának megoldása immár több mint egy éve (!!) tüntetőleg ignorálva van. A Most-Híd mégsem képes olyan messzire elmenni az érdekképviselet terén, mint teszi azt az SaS az eurómentőöv esetében.

Bugárék megelégszenek azzal, hogy Alkotmánybíróságra adják az ügyet, melynek végkifejlete erősen kétséges, és évekig elhúzódhat, miközben addig is szlovákiai magyarok százai veszíthetik el szlovák állampolgárságukat. Partnerei ezalatt a koalíciós szerződést többszörösen nyíltan megszegve (!!), a szlovákiai magyarokat alázva sorra terjesztik elő saját javaslataikat, mely a szlovákok kettős állampolgárságára előbb-utóbb megoldást talál, a magyarok meg le vannak ejtve. Meddig hajlandó ehhez a Most-Híd csendben asszisztálni?


Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!