Tegnap a világsajtó kamerái előtt végezte ki magát a szlovák kormány. Az ország polgárai élőben nézhették végig, ahogy a Radičová-kabinet belebukik az euró-mentőcsomaggal összekötött saját bizalmi szavazásába. Közel 10 órán keresztül, délután egytől este negyed tizenegyig tartott a haláltusa, mely nem végződhetett másként, mint rituális harakirivel. Szlovákia utolsóként elutasította az "eurovalt".

Sulík az űzött vad ábrázatával a mélybe vetette magát, Radičová könnyezett és hisztériázott, Dzurinda nehezen leplezett kéjes gyönyörrel vigasztalt, Fico pedig az ország megmentőjeként tetszelgett.

Mit sikerült elérni?

  • Kiderült, hogy Iveta Radičová miniszterelnöknek gyenge, aki az első komoly megmérettetésén könnyűnek találtatott. A reformoknak annyi, Szlovákiának innentől kezdve már csak rosszabb kormánya lehet.
  • Miután az ár meg lett fizetve, az euró-mentőcsomag második körben meg lesz szavazva, immár Robert Fico segítségével. A SMER elnöke innentől kezdve az ország felelős vezetőjeként, annak megmentőjeként tetszeleghet.
  • Bármi is lesz (kisebbségi kormány, előrehozott választások, stb.) ezek feltételeit innentől kezdve Robert Fico és meghosszabbított keze, a köztársasági elnök fogja szabni.
  • Szlovákia hosszú időre elfelejtheti, hogy újra „fajtiszta”, jobboldali kormánya legyen, ez a mostani osztály nem várt módon, csúnyán levizsgázott.
  • Felkerültünk a világsajtó címoldalára (ott tolongtak mind a parlamenti balkonon) rég látott negatív értelemben. A döntésnek vélhetően anyagi értelemben is következményei lesznek még ránk nézve.

 

Mire volt jó mégis mindez?

 hirdetes_300x300  

Ján Baránek, a Polis politológusa merte kimondani az egyik lehetséges választ: Szlovákia egy újabb gazdasági válság felé halad, erősen megosztott jobboldallal. Ilyen helyzetben a jobboldali érdek (Dzurinda) azt diktálja, csak úgy lehet meglőni, gyengíteni a negyven százalék feletti baloldalt, ha bevonjuk őket a közös kormányzás felelősségébe…

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!