Robert Fico nem változott, csak más kottából játszik. Mégpedig fülbemászó módon.

Kiábrándító látni, ahogy a szlovákiai sajtó egyes, egyszerűbben gondolkodó képviselői nem értik, mi történik Robert Ficoval. Nem tudják mire vélni az új miniszterelnök stílusváltását.

Legyünk résen

Pedig Fico csak azt a pragmatikus politizálást folytatja, mely oda vezetett, hogy négy évig egymaga kormányozhat. Hiszen 83 mandátumos többség más kottát, más viselkedést igényel, mint eddig. Ha nem akar úgy járni, mint Orbán Viktor. Fico pedig nem akar. Mert ő az igazi maratonfutó Szlovákiában, nem Mikuláš Dzurinda. Ami nem jelenti azt, hogy nekünk, szlovákiai magyaroknak repesnünk kéne az örömtől, vagy ne adj isten Ficoban látni az új megmentőt. Épp ellenkezőleg. Jó, ha – a beharangozott 100 fős parlament, valamint új választási rendszer kapcsán – résen leszünk (de erről bővebben majd talán egy másik posztban).

Kegyetlenül profi, gyilkosan tudatos

 hirdetes_810x300  

Alakul az új kormány, az egymás után megismert miniszterek névsorából sok minden kiolvasható a Smer taktikájából. Röviden, hogy kegyetlenül profi és gyilkosan tudatos. Más szóval előremutató, a másutt gyakran tapasztalható köldöknézéssel szemben.

Fico ugyanis pontosan tudja, mit csinál. Az új kormányból kihagyja a régi elvtársakat és elvtársnőket (Vážny, Tomanová), a HZDS-től, SNS-től megörökölt félőrült, vagy börtönbe való egykori tárcavezetőket (Harabin és társai).

Igyekezet

Helyettük inkább vért frissít. Nemcsak a szakma által is elismert, kikezdhetetlen renoméval bíró apolitikus szakértőkkel (az új igazságügyminiszter-jelölt Tomáš Borec), hanem más tárcáknál (egészségügyi-, szociális, mezőgazdasági, környezetvédelmi), mint ahogy a kormányhivatal élén és a Smeres parlamenti alelnökök esetében is.

Érdekes lesz követni, hogy a Magyarországon kétharmados többséggel teljhatalmú Orbán Viktorhoz képest mire lesz elég a szintén egymaga kormányzó, egyelőre szalonképesebb arcát mutató Robert Fico.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozza  Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!