Elnökválasztásra készül az SDKÚ-DS. Mikuláš Dzurinda megüresedett helyéért legnagyobb eséllyel Lucia Žitňanská és Pavol Frešo száll harcba. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió óriásit bukott a legutóbbi választásokon. Hat százalékkal épphogy csak átcsúszott a parlamenti küszöbön. A jobboldal vezető politikai ereje ma már alig emlékeztet korábbi önmagára. A kétszeres kormányfő Dzurindát ma már az új szlovák külügyminiszter alázza, Ivan Mikloš reformgurun pedig a véleményformáló, jobboldali .Týždeň hetilap élcelődik. Iveta Radičová kilövésével így új vezetőre van szükség. De vajon Žitňanská vagy Frešo lesz a befutó?

A két pozsonyi

Lucia Žitňanská korábbi igazságügy-miniszter a teljes bizonytalanságban, a Gorilla-ügy kirobbanása után vállalta az elnökjelöltséget. Miután kiderült, hogy Dzurindával az élen a  párt léte forog veszélyben. Pillanatnyilag az SDKÚ-DS legnépszerűbb politikusa, aki háromszor annyi egyéni karikát szerzett, mint Dzurinda. Iveta Radičovánál ráadásul jóval higgadtabb és megfontoltabb politikus, aki a korrupcióval szembeni harcával, az állami szerződések kötelező nyilvánosságra hozatalával jó nevet szerzett magának.

Pavol Frešo, pozsonyi megyefőnök és parlamenti képviselő a napokban jelentette be, hogy „a régiók nyomásának engedve” szintén vállalja a megmérettetést. Személyében igazi nehézsúlyú politikus kerülhetne a párt élére, aki már többször bizonyította, hogy ha valamit a fejébe vesz, nem ismer lehetetlent. Igazi bulldog. Az inkább szalonpolitikus, intellektuális beállítottságú, a városi lakosság körében talán kedveltebb Žitňanskával szemben a régiók embereinek nyelvét is érti.

freso_zitnanska.jpg

 hirdetes_810x300  

Hiányosságaik

Kettejükkel kapcsolatban hiányosságként azt szokták felhozni, hogy míg Žitňanská jogászként az igazságügyön kívül eddig ritkán szólalt meg más kérdésben (miért is kellett volna?), addig Frešonak a megyefőnöki posztja lehet összeegyeztethetetlen a pártelnöki székkel. Robert Fico kormányfővel való elengedhetetlen konfrontálódásnak ugyanis a megye lakosai innák meg a levét.

Ami közös bennük, hogy Ivan Mikloššal már egyikük sem számol. Maga Mikloš egyébként  különösebben nem szomorú emiatt. Sajtóértesülések szerint csak a megfelelő külföldi ajánlatra vár, melynek esetén nem kizárt, hogy a korábbi pénzügyminiszter távozik a politikából. Nyitott az út tehát az eddigi másodvonalnak, melyet Novotný, az új frakcióvezető Kaník, és Štefanec testesít meg.

Egyikük sem magyarellenes

Jó hír, hogy mint Žitňanská, mint pedig Frešo magyar szempontból elfogadható, alkalmas jelöltek. Nem titok, több éves személyes ismeretség alapján e sorok írója elmondhatja, hogy egyikük sem ellenségként, hanem partnerként tekint a szlovákiai magyarokra. Kemény, éleseszű, ámde szavatartó és korrekt politikusok.

A legjobban talán úgy lehetne jellemezni őket, hogy míg Frešoval  az ember szívesen megy sörre, addig Žitňanskának egyetemi előadására. Hogy melyikük lesz a befutó, május 19-én, Besztercebányán kiderül. Önök szerint?

Király Zsolt

Ha tetszik a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!