Egy valamirevaló kormány nem lehet meg kormányprogram nélkül. Egy magára valamit is adó blogportál pedig nem teheti meg, hogy ne írjon róla.

Robert Fico csapata rég nem látott támogatottsággal kormányoz, mellyel rég nem látott felelősséget is vállalt magára. A kormányprogram és annak vitája mindig fontos vonatkozási alapot jelent. Egyrészt az új hatalom első irányadó dokumentumáról van szó, mellyel rajtpozíciót választ magának. Másrészt az ellenfelek is bemérekeznek, éfelállnak a rajtrácsra. Kezdődhet a bemelegítő kör, mellyel a választópolgár számára az is kiderül, ki viszi majd a későbbiekben a prímet az ellenzék tagjai közül.

Az a 65 oldalas általános olvasnivaló, melynek parlamenti vitája szerdán kezdődött, méltatlan bármiféle mélyebb elemzésre. Pedig tudunk ám ilyet is írni, tessék csak elolvasni. Idén azonban más ragadta meg a figyelmünket. Íme, az igénytelenség programjának öt legnagyobb maszlagja:

1.  A lakosság széleskörű bevonása az európai szintű döntési folyamatokba

A kormány támogatni kívánja az európai politika fontos kérdéseiről való széleskörű hazai társadalmi vitát. Mégis hogyan? Konkrétumokat erről nem tudunk meg. Szlovákia ugyan 2016 második felében az EU soros elnöke lesz, ami ha jól számolunk, már egy másik választási ciklusra esik.

 hirdetes_300x300  

2.  Energia-önellátás és jószomszédi kapcsolatok

A kormány megteremti az energia-önellátás, az energia előállításának és exportálásának feltételeit. Meggyorsítja az atomenergia előállítását Jaslovské Bohunicei (Jászló) környékén, dinamizálja a hármas és négyes blokk felépítését a Mohi atomerőműben. Fico ugyanakkor jószomszédi kapcsolatokra, dialógusra törekszik a környező országokkal, köztük az atomenergiát eleve elutasító Ausztriával! A kettő bizony eléggé kizárja egymást.

3. Fenntartható gazdasági fejlődés

Vörös tintával írva mindez adónövelést, a jövőbeli nyugdíjak felélését, további adósságnövekedést jelent.A kormány új bevételi forrásokkal (adókkal) növelné az államkincstár bevételi oldalát. Egyúttal az EU-n belüli adóharmonizációt is támogatja, mellyel (a magas járulékok mellett) Szlovákia végérvényesen elveszítené maradék konkurenciaképességét is a külföldi befektetők előtt. A kormány ennek ellenére fenntartható gazdasági fejlődésről beszél. Hogy oldható meg mindez? Az államadósság növelésével. Hogy a baloldali kormánytól nem áll távol a kölcsön, láthattuk a 2006-2010 közötti időszakban, amikor rekordméretű GDP növekedés ellenére soha nem látott mértékben nőtt az ország eladósodottságának mértéke. A PPP alapú sztrádaépítés, mely a program szerint „bevált“, ráadásul hamarosan újra visszaköszön.

4. Állam, állam, állam. Jelenlét a társadalom minden szegletében

Olyan abszurditásokkal, mint az állami aktívumok gazdaságosságának javítása, vagy az állam vállalkozói, befektetői szerepének növelése. A kormányprogram gazdasági részében délibábok egész sora látható! Robert Fico szerint az állam a legeffektívebb piaci szereplő. Ezt mutatja az is, hogy a költségvetés bevételi oldalának növelését a nagyvállalatok állami tulajdonának „hatékony kihasználásával” képzeli el, a vállalkozói környezetet pedig az „állam szervezési funkciójának növelésével” javítaná! Mindezt stílusosan május elsején, a munka ünnepén olvastuk. A szolgáltatások terén nem felejti el megemlíteni azt sem, mennyire fontos, hogy azok árai a széles társadalmi rétegek és a nyugdíjasok (értsd Smer szavazók) számára elérhetőek legyenek.  

5.  Külföldi szlovákság vs. hazai kisebbségek

Fico több figyelmet fordít a külföldi szlovákokra, mint a szlovákiai magyarokra. Nem vicc, a „külföldön élő egyre növekvő számú szlovákok jogainak védelme, érdekeinek javítása mellett” a kormányprogramban szó szerint ez szerepel: „a kormány oda kíván figyelni arra, hogy a közszférában az ország egész területén biztosítva legyen az államnyelven való tájékoztatás.  Az államnyelvről való gondoskodás mellett a kormány védelmezi a kisebbségi nyelvhasználat kedvező feltételeit a hatályos jogrend alapján. Picit fordított logika? Szerintünk is.

A téma, függetlenül e sorok szerzőjétől, mást is megihletett. Szintén olvasásra ajánljuk.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebbok-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!