Frissítve szept. 11.: az érintettek reakciójával. Bárdos Gábor polgármester, Czafik László bizottsági elnök, Fónod Szilárd, Pethő Ferenc és Keresztes Róbert városi képviselők. A Somorja Hangja – Vox Samariae Polgári Társulás által felvetett probléma fő felelősei annak, hogy Somorja a pályaudvari feliratok kapcsán vígan halad az elszlovákosodás útján. Pedig a várost magyarok irányítják.

Értesítjük a sajtó képviselőit, hogy a Somorja Hangja – Vox Samariae Polgári Társulás nyílt levélben hívta fel Bárdos Gábor, Somorja polgármesterének figyelmét
a városi autóbusz-pályaudvar felújítása során kikerült egynyelvű táblák problémájára. A város tulajdonát képező pályaudvari oszlopsorokon a Slovak Lines a.s. által kihelyezett információs táblák kizárólag szlovák nyelven tájékoztatják az utasokat, s ez több somorjai polgár rosszallását is kiváltotta.

Levelünkben arra kérjük a polgármester urat és a városi önkormányzatot, tegyenek meg mindent azért, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény adta lehetőségek, valamint a tavaly elfogadott kétnyelvűségi határozatban foglaltak maximálisan érvényesüljenek és a táblák mielőbb magyar nyelvű változattal egészüljenek ki.

A Somorja Hangja PT sajnálattal vett tudomást arról, hogy az egy éve elkezdődött szemléletváltás után városunkban ilyen mértékű visszalépés történt nyelvi jogaink
képviseletében és érvényesitésében. Információink szerint a város Közlekedési, közrendi és tűzvédelmi szakbizottsága – melyben három, az MKP szineiben mandátumot nyert képviselő is helyet foglal – az állomásfelújtási projektet ebben a formában hagyta jóvá és az információs táblák nyelvhasználata ellen kifogást nem emelt.

Bízunk benne, hogy a Polgármester Úr közbenjárása után nemcsak a somorjai autóbusz-pályaudvar válik kétnyelvűvé, de a magyar nemzetiségű polgárok nyelvi igényei az elvi nyilatkozatokon túl, a gyakorlatban is képviselve lesznek.

Üdvözlettel:

A Somorja Hangja – Vox Samariae Polgári Társulás elnökségének nevében Kiss Árpád a polgári társulás elnöke

Áll abban a levélben, melyet a civil szervezet képviselői a Körképnek is elküldtek.

Somorján, Bugár Béla, a Most-Híd elnökének lakhelyén, a legutóbbi helyi önkormányzati választásokon tarolt az MKP. A magyar párt adja a polgármestert, alpolgármestert, és a képviselőtestületben is többsége van. Mégis, a városban, a kétnyelvűség biztosítása terén, ahogy a fenti példa is mutatja, ebből vajmi kevés látszódik. Lustaság? Nemtörődömség? Alibizmus? Sunyiság? Végül is mindegy. A civil kurázsinak köszönhetően most kiderült.

Erre szavaztak a helyi polgárok 2010-ben? Ennyit, vagy többet várnak a város magyar lakosai a helyi önkormányzattól? Maguknak köszönhetően kerültek többen közülük tisztségbe, vagy azért, mert a somorjaiak inkább valami ellen szavaztak?

A város ugyan tavaly júniusban az elsők között csatlakozott a kétnyelvűségi mozgalomhoz, önkormányzati határozatban kérve fel a városi intézményeket és vállalkozókat, hogy minden információt tegyenek közzé magyarul is, és próbáljanak megfelelni írásban is a kétnyelvűség követelményeinek, de ez nem elég.

 hirdetes_300x300  

Nem elég határozatokat elfogadni, cselekedni kell akkor is, ha a vizuális kétnyelvűsítés érdekében maga a város  tehet valamit. A buszállomás feliratainak kétnyelvűsítése egy remek lehetőség arra, hogy a helyi vezetők bizonyítsák: megérdemelten kapják a fizetésüket.

Az MKP országos támogatottsága növekszik, a legutóbbi felmérések szerint 4,8 százalékon áll. Ez több, mint amit a párt a parlamenti választásokon elért. Már csak egyes helyi szinteken kéne belenőni abba a bizonyos kabátba.

Király Zsolt

Frissítve, szeptember 10. – a cikkben korábban szereplő nevek nem a közleményben említett bizottságban tevékenykednek. Ezt pontosítottuk.

Frissítve szept. 11. –  az érintettek reakciójával.

„Mivel a bejegyzés ellenőrizetlen információk alapján személy szerinti felelősséggel vádolta a város idegenforgalmi bizottságának három, majd később a közlekedési bizottságának négy tagját, ezért kérjük egyértelművé tenni: a városhoz semmilyen kérvény vagy információ nem érkezett új táblák kihelyezése ügyében, ezért a bizottságok nem tárgyalhatták, vagyis nem is véleményezhették azt. A szolgáltató az ingatlant szerződés alapján bérli, és mint ilyennek joga van a bérelt területen saját – egyébként meglévő – feliratait lecserélni külön bejelentés nélkül is. Az új táblákról a képviselők csak a kihelyezésükkor értesülhettek.

A témát érintő fontos információ azonban, hogy mivel az állomás üzemeltetője csak szlovák nyelven tette ki a feliratokat, a helyi MKP kezdeményezésére a város a kétnyelvű tájékoztatásási táblák kihelyezését saját hatáskörben oldja meg. Ezt az információt bárki érdeklődésére akár a polgármester, akár a helyi MKP megadhatta volna. Reméljük Somorja pozitiv példája a kétnyelvűséget fontosnak tartó önkormányzatok körében követőkre talál majd.”

Fónod Szilárd (Prosamaria Portál)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!