politika

Nemzetiségi pénzosztás – szlovákiai magyar valóság I.

Tegnap megérkezett a számlánkra az az 500 euró, melyet a kormányhivataltól a Körkép fejlesztésére beadott pályázatunkra kaptunk – 11 000 eurót kértünk konkrét célokra. Bár nem egy nagy összeg, melyet másokhoz képest (lásd keretes írás) számunkra jóváhagytak, az arculatváltásunkkal kapcsolatos egyszeri kiadások egy részét fedezi.

Néhány sikeres, első körben támogatásra javasolt pályázat az elektronikus sajtóra  vonatkozó 1.4.3 programban

1. Paraméter – 20 ezer euró csak kétnyelvűsítésre

Hirdetés(x)

2. Bumm.sk – 8 000 euró

3. www.pozsonyikifli.sk – 8 000 euró

4. netBarátnő – 22 000 euró

5. ujszo.com – 10 000 euró (az Új Szó és újságírói, ahol A.Nagy László fia is publikál, más programokban is sikeresen szerepelt, több tízezer euró értékben)

6. www.zoboralja.sk- 2 500 euró, Balkó Gábor üzemelteti

7. www.tanc.sk – 5 000 euró, a honlap egyelőre nem létezik

8. www.televizio.sk – 22 900 euró, fenntartója a Haraszti család fémjelezte ANIMA Társaság

9. ROVART.com – 22 000 euró

Hirdetés(x)

Megj.: A felsorolt összegek valósak, melyeket az információs törvényre hivatkozva kérésünkre a kormányhivtal elküldött nekünk. Hogy az adott szerződésekben végül milyen összeg szerepel (a bizottságok javasolnak, A. Nagy László pedig dönt), csak az illetékesek tudják, illetve folyamatosan kerül fel a honlapra.

A meglepetés akkor ért bennünket, amikor a megítélt támogatást összevetettük azzal, amit a kormányhivatal bizottsága első körben számunkra javasolt. Ebben ugyanis 2 500 euró szerepelt a Körkép számára. A. Nagy László kormánybiztos úr tehát saját hatáskörében úgy döntött, érjék be ezek a fránya Körképesek kevesebbel…

5 éves működésünk alatt ez az első összeg, melyet a kisebbségi kultúrák finanszírozása keretében kaptunk. Ezen kívül a Bethlen Gábor Alaptól ítéltek meg számunkra az elmúlt 5 év alatt összesen forintról átszámítva mintegy 5 300 eurót (értsd, öt év alatt összesen ennyit).

Hogy teljes legyen a kép, alább Igor Federič, a kormányhivatal vezetőjének munkatársaitól megkapott bizottsági javaslatok listája a cikkben tárgyalt elektronikus sajtóra vonatkozóan.

A Körkép a kisebbségi kormánybiztos hivatalához szintén kérvénnyel forult az adatok közzétételére vonatkozóan, de elutasítottak bennünket. A Smeres kormányhivatal viszont betartotta a törvényt, és elküldte az összes program bizottsági ajánlásait, melyek közül most az elsőt közöljük.

A képek nagyíthatók.

Mint jeleztük, a kormányhivatal honlapjára  folyamatosan kerülnek fel a jóváhagyott szerződések konkrét pénzösszegei. Érdemes elkezdeni a böngészést, sok érdekes összefügést találunk majd, ha minden felkerül, Nemcsak akkor, ha az A. Nagy László által jóváhagyott pénzösszegeket összevetjük a bizottsági javaslatokkal.

A témát folytatjuk.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

narancs
2012. Sze. 26. 22:57

Kedves Éva, teljesen igaza van. Közben en is "rakifliztem" a két bejegyés majdnem 1400 leütés /benne a dátum is/! Na azért az nem semmi, hogy erre két év alatt ennyi zsét toltak a közel 1400 karakterbe. Ha ezt figyelembe vesszük jogossan várhatjuk a fő paranormális honalpon az anyását majd, hogy hát őket mennyire alulfinanszírozzák - na de ezt csak várhatjuk.....

tango
2012. Sze. 27. 13:12

Zsolti! Valóban felháborító a dolog és helyes, hogy szóvá teszed, csakhogy ez nem elég. Méginkább nyomna a latban a szavad, ha azt az ötszáz eurót visszaküldenéd nekik. +egy posttéma meg mindenki erről fog beszélni és Tied az erkölcsi győzelem. Addig ez nem több nettó nyavajgásnál (jááj, nem kaptunk pínzt, bezzeg mások igen), hiányzanak a bátor tettek és a problémára való megoldási javaslataid.

somorjai
2012. Sze. 27. 20:01

Ebben a tortenetben teljesen egyertelmu, hogy ki az erkolcsi vesztes. Nem kell itt bizonyitani, meg latba nyomni mar semmit! Ez a vegtelensegig korrupt, bosszuallo, megelhetesi senkihazi A. Nagy Laszlo egy nyomorult senki!

szomoru
2012. Sze. 28. 19:43

A következő cikk mikor várható? Már várom!

  nyomkereso
  2012. Sze. 28. 20:37

  Kövesd a Körképet, és kiderül :) Érdemes!

   Eke Máté
   2012. Sze. 30. 12:39

   Olyat nem készültök csinálni, hogy miután felhasználásra kerültek ezek a pénzek, utánakérdeztek az egyes szervezeteknél, hogy mire is költötték. Ez egyrészt tényleg növelné az átláthatóságot, illetve kiderülne kinek fontos hogy elszámoljon felénk is vele, és ki az aki le sem... , másrészt pedig jóval több értelme lenne mint az előzetes mutogatásnak. Én például feltétlenül örülnék ha valaki utánajárna a pénzek felhasznásának is (és ez nem csak erre vonatkozik, hanem pl. a Bethlen Gábor alapra is), mert így csak azt olvasom hogy ez meg ez ennyit meg ennyit kapott, de ez engem a legkevésbé sem érdekel, mert ha a pénz értelmes dologra ment, és tényleg el tudnak az eredménnyel számolni, akkor nem érdekel ki kapta, ha meg nem, akkor meg nem érdekel mennyire független is volt az elosztás. Lassan el kellene jutni oda, hogy ezek a szervezetek anélkül hogy ez felsőbb utasításra tennék, nyíltan elszámoljanak felénk a támogatásaikkal - ha nincs mit rejtegetniük. Utópia? Nem, csak valakinek el kell kezdeni.

   nyomkereso
   2012. Sze. 30. 14:35

   Szeretném, ha tudatosítanánk, hogy a Körkép.sk egy baráti társaság által üzemeltetett blogportál, mely önszorgalomból, saját szabadidejének rovására tevékenykedik. Mindannyiunknak saját munkája, egyéb feladatai is vannak, melyek behatárolják a kapacitásainkat. Magyarán, nem ebből élünk. Már az is abszurd, és a szlovákiai magyar sajtó nyomorúságos állapotát tükrözi, hogy a nemzetiségi támogatások körüli visszaéléseket, de egyéb más, mindannyiunk előtt ismert, társadalmilag fontos témákat nincs senki, aki sajtómunkásként mélyrehatóan, oknyomozva, elfogadható minőségben feldolgozná. Amíg a többség eleve kiszolgáltatott, remegve várja saját bevételét, mert különben lehúzhatja a rolót, ne is várjuk, hogy a helyzet javulni fog.

   aje
   2012. Sze. 30. 18:32

   és mennyi az esélye annak hogy indulhasson egy új magyarnyelvu napilap, vagy ha nem napilap akkor egy idoszakos kiadvány amely felnyitná a felvidéki magyarok szemét a politika háttér torténéseirol is ! hogy lehet az hogy amikor nyilvánvaló a csalás akkor a hatalom szemrebbenés nélkul továbbfinanszírozza a csalókat ?

   nyomkereso
   2012. Sze. 30. 19:32

   Hogy mennyi az esélye egy új sajtótermék megjelenésének? Fogalmam sincs, de a mai agóniát látva remélem napról napra egyre több. Hogy lehet, hogy a csík húzza a repülőt? Te magad is tudod az okát. Mert többségében igénytelenek, megalkuvók vagyunk (tisztelet a kivételnek, szerencsére azért vannak ilyenek is.) Már leírtam egyszer: amíg a gátlástalanságra beszariság a válasz, nem lesz itt változás, és nem is érdemlünk jobbat.

  nyomkereso
  2012. okt. 10. 20:17

  Sorozatunk 2. része pár napon belül várható. Hétvégén ismét beleássuk magunkat a szlovákiai magyar valóságba, újabb információkat közölve a nemzetiségi pénzosztásról. Érdemes lesz olvasni a Körképet!

   aje
   2012. okt. 10. 20:30

   nemártana ha a CIVILEK és a KEREKASZTAL is hallatná a hangját A.Nagy László kormánybiztosúr ámokfutása miatt - szakmaiságról papol kozben politikai dontéseket hoz, remélem hogy lesznek médiumok akik tételesen-osszegesítve lehozzák hogy melyik média-sajtó mennyit kapott, qrvára bosszant hogy az általam is befizetett adóból a magyarok megint csak a csontot kapják, már nagyon irritál ennek a majomképu kormánybiztosnak a pofája, úgylátszik hogy Pozsonyban mostanság jóido van ..... csak aztán nehogy a torkán akadjon valami a telhetetlen hibridnek

aje
2012. Sze. 29. 14:16

és jogilag rendben van hogy egy fiktív honlap kap támogatást míg mások akik tisztességesen mukodnek azok nem ? miért csak szlov-magyar a pozsonyikifli.sk ? Pozsonyban a németek is sokáig-sokan éltek .... ez a honlap a pénzlenyúlás mintapéldája ! az elérhetoséguk kizárólag egy e-mail cím , ennek botrányszaga van ! A.Nagy Ladislav egy impotens kártékony ..... kormánybiztos aki tuzzel vassal irtja a MAGYAR médiát !

Reality Bites
2012. Sze. 29. 21:33

Valóban nem tudja senki, hogy a Pozsonyi kifli miért sikeres? Az aláíró a polgári társaság részéről Ivanics Júlia, aki az ujszós Veres István élettársa, teljesen véletlenül Juhász László és Czuczor Nóra, hidas közlegények közeli baráti köre. A leginkább felháborító az, hogy ezek után, még Veres István szidta az ujszóban a madari.sk-t, amely viszont nem kapott állami támogatást.

aje
2012. Sze. 30. 08:53

hogy miért sikeres a pozsonyikifli.sk ? - azért amiért az osszes MOSTos Lebobéla fényezo : az ÚjSzó, Parameter.sk, Szigeti KALLIGRAM, Hunčík Peter , Juhászová TRESZKA Katalin /az o konyvecskéit is támogatják rendszeresen, pedig sok más felvidéki magyar író-kolto van rajta kívul/,Zoboralja sk_Balkó ..... megszokhatjuk már hogy felvidéken a hatalom a "vegyes" identitásúakat támogatja a magyarok kárára, és mindehhez aszisztál A.Nagy Ladislav kormánybiztosúr.... de remélem hogy a Pozsonyikifli.sk-ba beletorik a foguk mert ez nyilvánvalóan egy FIKTÍV HONLAP !!! a GORILÁK tovább folytatják 2012-ben is !!!!

aje
2012. Sze. 30. 11:10

ezexerint bejott a tippem amikor nulla információ alapján "Hidas-projektet" gyanítottam a Pozsonyikifli.sk mogott !!! sajnos a Hidasok pofátlanságának nincs határa, csak kozvetetten ismerem az érintett fiatal holgyeket-urakat de mindig is sejtetteuk a baráti korunkben hogy az érintett "szerencselovagok" kozpénzbol utazgatnak a világ minden pontjára, sajnos addig amíg más médiáknak munkájuk végzéséhez van szukség a támogatásokra addig "egyes fiktív honlapok" munkanélkul zsebelnek be Euro-ezreket minden teljesítmény nélkul, vagy netalán A.Nagy Ladislav kormánybiztosúr a Pozsonyikifli-Facebook oldalát támogatta ? akkor bizony sokan igényelhetnénk a kozpénzbol mert aktívabbak vagyunk a Facebookon mint az érintett polgári társulás amely csak arra az idore mutat aktivitást míg kozpénzt igényel - nem is beszélve a Polgári társulás politikai kotodésérol ...... A.Nagy kormánybiztosúr saját bevallása szerint emiatt vett el 1000€-t a Szabadújságtól !!!!!! - akkor az ÚjSzó, Paraméter.sk, Juhász TRESZKA Kati, ..... POZSONYIKIFLI.SK miért kap pénzt ????? csakmert IJ egy ÚjSzós kozelije? vagy a Juhász család barátja ? vagy a MOST sajtósának-Czuczurnak a barátnoje ...... folytathatnánk a politikai osszefonódásokat ...... Szigeti KALLIGRAM....... Hányingere támad a tisztességes magyarnak A:Nagy viselkedésétol - a GORILA módszerek folytatódnak !!!

jozsi
2012. Sze. 30. 23:41

savanyu a szölö zsolti??? a Moi penzek elosztasa hogy is volt? mibol mentel Dubaiba?? szidsz itt mindent ami nem mkps hat ne csodalkozz ha a sajat fegyvered sul el vissza fele...;)

  sanders
  2012. Sze. 30. 23:59

  "5 éves működésünk alatt ez az első összeg, melyet a kisebbségi kultúrák finanszírozása keretében kaptunk. Ezen kívül a Bethlen Gábor Alaptól ítéltek meg számunkra az elmúlt 5 év alatt összesen forintról átszámítva mintegy 5 300 eurót (értsd, öt év alatt összesen ennyit)." Háát, nem tudom, Józsi. Nekem ez elég egyértelmű válasz a kérdésre. Talán figyelmesebben kéne olvasni a nagy kárörvendezésed közepette.

  prof
  2012. okt. 14. 16:24

  na,,,,,ez egy tipikus primitív Mostos hozzászólás,,,,ami itt még elmegy,,,de az a baj, hogy ezzel hadakozik nyilvánosan A.Nagy Ladisalav is ----- na ez viszont már probléma........ józsika gondolkodj már el az apró kis agysejteddel, hogy hova jutna a világ ha mindenki csak 1 véleményt nyomhatna,,,,habár te abban a rendszerben biztos jól éreznéd (lehet érezted is ) magatad ..... ott ilyen 1ügyűkre van szükség ----

Laci
2012. okt. 01. 16:08

Vagyis csak úgy maguknak, önszorgalomból csinálják a szerzők. Akkor minek pályázik a társaság közénzekre?

  nyomkereso
  2012. okt. 01. 16:26

  Profilbővítésre. Ha megadod a valódi nevedet, e-mail címedet, szivesen elküldöm a teljes pályázati anyagot.

   Jozsi
   2012. okt. 03. 23:00

   Laci valahogy nekik is elniuk kell, itt ott felvidek, itt ott dubaj...

aje
2012. okt. 06. 17:11

én megnézném a pozsonyikifli.sk - hoz hasonló képzodmények pályázatait és ha nem teljesítették a vállalásokat akkor vissza a zsozsót !!!! - a csalókat pedig bíróság elé lehetne állítani !

görbekifli
2012. okt. 12. 12:22

http://crz.gov.sk/index.php?ID=603&doc=658685&text=1 80 oldalnyi szöveg cca 5500 euróért

  korkep.sk
  2012. okt. 12. 12:39

  Ha már itt tartunk, kérjük pontosan linkelni., a félreértések elkerülése végett. Konkrétan a Pozsonyikifli 3 pályázata nyert 8.000, 8.000 és 4 500 EUR értékben. Mindhárom szerződés megtekinthető itt:

   Laci
   2012. okt. 13. 11:40

   Azt hiszem inkább azt kéne vizsgálgatni ki mit csinált azért a pénzért... Oriskó a szabadújságban kivesézi a dolgot, de azért a részletekbe nem megy bele...

görbekifli
2012. okt. 12. 12:31

http://crz.gov.sk/index.php?ID=603&doc=658685&text=1 80 oldalnyi szöveg cca 5500 euróért Motívy návratu slovenských vysokoškolských študentov z ČR – príprava a realizácia sociologického výskumu o prístupe mladej generácie študujúcich v Českej Republike ku kultúre -> 2000 €

aje
2012. okt. 12. 17:18

Gratulálunk A Nagy László úr !!!!!!!!!!!!!!!!!!.....

prof
2012. okt. 14. 16:20

Ha jól tudom a Dunatáj hetilap (több mint 20 éve létezik) idén 1 centet sem kapott A. Nagy és bandájától. Már 2011-ben is megpróbálták kinyírni pár fillérrel. Azért tartom a mostosok hozzáálását különösen undorítónak, mert még a legvadabb SNS irányítás alatt is nagyságrendekkel több pénzt kapott a hetilap. Persze tudom mi a hiba, nem nyalta a seggét B.T & co. - nak. Nos ők a csöppnyi eszükkel erre így reagáltak.... szomorú,,,,, nagyon szomorú ,,,,,, ÉN CSAK ATTÓL TARTOK, HOGY MI LESZ ITT, HA A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOK UTÁN A SMER ÖSSZEÁLL EZZEL A MOST NEVŰ GYÜLEKEZETTEL ..... habár a semmiből már elvenni nem lehet .... én a helyetekben az 500 ejrót visszaküldeném, hogy költsék orvosságra .....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket