politika

Orbán és Fico: két jó barát ha találkozik

Ami 2009-ben még gépfegyver nélkül nem ment, ma kedélyes féldecizéssel párosult. Orbán Viktor és Robert Fico kedden Pilisszentkereszten találkozott, sokan pedig nem hittek a szemüknek. Így is lehet?

Fico a legjobb a válságellenes küzdelemben, dicséri őt Orbán” (Hospodárske Noviny című gazdasági napilap)

Fico a legjobb harcos a válsággal, mondta Orbán Pilisszentkereszten” (Pravda című baloldali napilap és Topky.sk)

Orbán: Fico tudja, hogy harcoljon a válsággal (SME című jobboldali liberális napilap, mely először szintén az alábbi címmel jelentkezett)

Orbán Pilisszentkereszten: Fico küzd a legjobban a válsággal” ( Aktuality.sk)

 

…tálalják a szlovák lapok és internetes portálok a két kormányfő találkozóját. Nem mellesleg a Pilisi Szlovákok Központjának átadása kapcsán több más dokumentumot is aláírtak, köztük a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd megépítéséről, valamint a két ország közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről.

„A központ felépülése azt bizonyítja, hogy ha mindkét oldalon megvan a szándék, akkor a kényes kérdéseket is meg tudják oldani. A mai nap történelmi jelentőségű a pilisi szlovákok számára, hiszen a szlovák és a magyar kormánytól ajándékként kapják a szlovák házat“ – lelkendezett a szlovák kormányfő „A magyarországi szlovákság kicsi, de Szlovákiának becses közösség, amelyet meg akarunk tartani, ugyanis saját nemzeti identitásunk részét képezi“ – tette hozzá Robert Fico.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány arra törekszik, hogy a szlovák kisebbség otthon érezhesse magát Magyarországon, és azt szeretné, ha a szlovákiai magyar kisebbség is otthon érezné magát Szlovákiában.

A kormányfő méltatta a szlovák válságkezelést is. Azt mondta, Robert Fico egy olyan országot vezet, amely tíz évvel ezelőtt a gazdasági teljesítményét tekintve még Magyarország mögött volt. Eltelt tíz év – folytatta -, és például az egy főre jutó nemzeti jövedelem szempontjából Szlovákia Magyarország előtt van. “Szlovákia ugyanúgy küzd a gazdasági válsággal, mint Magyarország (…), ennek ellenére ha meg kellene neveznem egy országot és egy miniszterelnököt, amelyik ország és amely miniszterelnök a legsikeresebben küzd az európai gazdasági válsággal, akkor ott valószínűleg Szlovákiát és Robert Ficót kellene az első helyre tennem” – fejtette ki.

A szlovákoknak láthatóan nagyon tetszettek az elhangzott szavak. Míg a magyarországi híradások főleg a szlovákok új házának átadásáról vagy a komáromi Duna-híd megépítésének aláírásáról szóltak, a szlovák fél élvezte a helyzetet, és fürdött egy jót a dicséretben.

Mint ismert, a kétoldalú találkozó előtti nap Orbán Viktor Berényi Józseffel, az MKP elnökével egyeztetett, információink szerint pedig ugyanaznap találkozóra került sor Robert Fico és a Most-Híd vegyespárt elnöke, Bugár Béla között is (bár ez utóbbi nem volt sajtónyilvános.) Nem tudni, hogy mindez hozzájárult-e a látott előadáshoz, Orbán Viktor mindenesetre beletrafált.

Rájött, hogy a hiú szlovákokkal szemben kontraproduktív az izmozás, helyett másvalami  lehet a hatásos tárgyalási stílus. Kedélyesen, nagyvonalúan, gesztusokkal példát mutatni kisebbségpolitikából. Majd hagyni és beszéltetni az otthon nemzetállami törekvésekben jeleskedő Robert Ficot. Hogy a magyarországi szlovákokkal kapcsolatos szavait később a felvidéki magyarokra vonatkoztatva lépni lehessen a nemzeti együttműködés rendszerének irányába.

Orbán Viktor rámutatott: ma a szlovák-magyar közös határon 28 helyen van közúti kapcsolat, vagyis átlagosan 24 kilométerenként van összeköttetés, a mostani egyezménnyel azonban célul tűzhető ki az, hogy 90-re nőjön a közúti kapcsolatok száma, s így a jövőben 7,5 kilométerenként lenne összeköttetés a két ország között.

A magyarországi 15 kilométeres határövezetben 366 település található több mint 790 ezer lakossal, a szlovák oldalon pedig ez a szám 543 település és 1 millió 368 ezer lakos. Összesen tehát 2 millió 160 ezer embert érintenek a fejlesztések több mint 900 településen – részletezte a kormányfő. “Mindezzel nagy lökést adunk a térség gazdasági életének” – mondta Orbán Viktor.

Forrás: www.miniszterelnok.hu

Mert a szlovákiai magyarság asszimilációjára – annak jelenlegi állapotában – ugyanis már nem a magyar virtus, hanem egy gazdaságilag erős Magyarország, a határmenti régiók együttműködése, a térség fejlesztése lehet a legjobb megoldás.

 

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

tyukodi pajtás
2012. okt. 03. 11:54

"a hiú szlovákokkal szemben kontraproduktív az izmozás, helyett másvalami lehet a hatásos tárgyalási stílus. Kedélyesen, nagyvonalúan, gesztusokkal példát mutatni kisebbségpolitikából. Majd hagyni és beszéltetni az otthon nemzetállami törekvésekben jeleskedő Robert Ficot. Hogy a magyarországi szlovákokkal kapcsolatos szavait később a felvidéki magyarokra vonatkoztatva lépni lehessen a nemzeti együttműködés rendszerének irányába."... szép is lenne, ha ez a taktika bejönne. Mindazonáltal ugyan egyetértünk abban, hogy a kontraproduktív izmozás ennél rosszabb, sőt határozottan káros, azonban ez a nagyvonalú gesztus gyakorlás, hogy majd.... ha hó lesz nagy, ugyanúgy nem vezet sehová. Időnyerésre magyar részről. Arra jó. Időhúzás, míg Magyarország lábra nem áll. Időhúzás, hogy előrelépés történjen a határ mentén. De a tárgyilagos szembesítést, hogy mi tudjuk, hogy ti tudjátok, meritek és teszitek a felvidéki magyarság beolvasztását, nem lehet elkerülni, előbb-utóbb sort kell keríteni rá, vagy , hát ez már a terítéken is van a kétoldalú vegyes biztottságokban, amelyek megállapításait a Velencei Bizottság megállapításainál is jobban lehet szabotálni.

  nyomkereso
  2012. okt. 03. 12:05

  Egyetértünk.

Alvidéki
2012. okt. 03. 13:21

A hivatalos magyar média nagyon diszkréten kezelte az ügyet. Az M1 híradóban a 4-5-ik helyen hozták, egy Budai-féle tyúkper hír után! Egyébként a napos oldal mutogatása nem jelenti az árnyas oldal ejtését. Autonómia, Benes, állampolgársági-törvény ügyekben lehetne nyilvánosan kardozni, de a terep úgyis az Európa Parlament, ott pedig tovább folyik a harc. Nem is baj, ha a sajtó nem szalagcímezik, úgyis csak ez eredmény számít. Arra pedig, hogy a 24 átkelőhelyből mikor lesz 90 ugyancsak kíváncsi vagyok. Szerintem Ficoék az adminisztrációs szinten mindent megtesznek majd az időhúzásért. A 3 ipolysági átkelőhely is egy 5 éves program már és még csak 1 üzemel. Idén talán meglesz a második is.

Alvidéki
2012. okt. 03. 13:27

Még egy dolog. Az, hogy a borzalmas Orbán dicséri Ficot, az hosszabb távon, a szlovákok szemében piros pont? El tudom képzelni, hogy nem!

Jozsi
2012. okt. 03. 22:58

Meg jo hogy kirly zsolt fonoke berenyi egy nappal a talalkozo elott tajekoztatta orbant a felvidekiek helyzeterol... Ujabb mkp siker, olyan nemzetmegmento tevekenyseg... Zsolt majd csak eladjatok ezt is mkp sikernek;))

  tyukodi pajtás
  2012. okt. 04. 10:06

  Az eddigi MKP nyilatkozatok sikeresnek ítélték a találkozót, DE NEM A MAGUK sikerének. Ez a minősítés annak köszönhető, hogy az eredmények (közlekedési kapcsolatok növekedése az anyaországgal és ezzel a határ menti, magyar lakta térségi-települési kapcsolatok várható erősödése-erősítése) megegyezik az MKP programjában is foglaltakkal. Vagyis, ez az értékelés, az MKP közvetett - kétségtelen - sikere, amely egyben a felvidéki magyarság helyzetét javító változat. Ez egy, az MKP-tól és a MOST-Hídtól független objektív tény, amely elsősorban attól függött, hogy mennyire hallgatta meg Orbán Berényit, és annak mondandóját mennyire vélte megegyezőnek a maga (az anyaország, a Fidesz érdekeivel). Van a felvidéki magyarságnak egy kisebb csoportja, a nagy megosztottságban, akik rosszul jártak: ők a Fico-Orbán ellentétre építettek, ezért azután könnyen hagyták veszni az áldott jószívű Radicovát is, és ezzel látványosan pofára estek. A két fickó, ugyanis úgy ítéli meg (kényszerűségből már Varsóban, ahová pénzt mentek lejmolni a kínaiaktól), hogy eredményesebbek, ha egymásnak nem látványosan próbálnak beakasztani, hanem az újból megnyitott kétoldalú vegyes bizottságok tárgyalóasztalainál szkanderoznak, amely lehetőség a szoclibek idején (akik magukra hagyták a külországi magyarságot a kollaboráló és asszimilálódó magyarok nagy örömére és hasznára) nem létezett. Ez jó Ficónak, mert ugyan az egy helyben való topogás kétségtelen kudarc az ő számára is, de ezt "csak" a felvidéki magyarság látja, és ez alatt is zavartalan az elszlovákosítás, és jó Viktornak, mert Magyarország sem gazdaságilag, sem politikailag nem tart ott, hogy keménykedhessen Szlovákiával. Ilyen körülmények között fokozott jelentősége van a felvidéki civil mozgalmaknak, amely a MOST-Híd és az MKP beszűkült mozgásterében egy kis élénkséget és valódi előrelépéseket érhetnek el a felvidéki magyarság ébresztésében, a közgondolkodás változtatásában. Ezek azok a körülmények, amelyekben a MOST-Hídnak is meg kell találnia a maga lehetőségeit, egyébként újabb oszlopos tag és újabb 30 ezer szavazat ugrik.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás