A szlovák-magyar kapcsolatokra mostanában leginkább a mosolydiplomácia jellemző. Gesztus ide, gesztus oda, egymás körüludvarlása zajlik miniszterelnöki szinten. Közös focimeccs, házavató, pálinkázás, gazdasági kapcsolatok-bővítése, határ menti együttműködés. Csupa konstruktív, munkahelyteremtő, választópolgároknak tetsző dolog.

A kényes témák a vegyes bizottságok üléseire vannak száműzve. Ezek közül legutóbb a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság november 7-i ülése adott muníciót a sajtónak, érdekes tálalásban.

A Répás Zsuzsanna és Miroslav Mojžita elnökletével ülésező bizottság november 7-i budapesti ülésén magyar szempontból többek között a Selye János Egyetem besorolása, a szlovák államnyelvtörvény és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény kérdése rezonált.

Minderről egyetlen magyar nyelvű napilapunk is beszámolt, Solymos Lászlóra, a Most-Híd parlamenti frakcióvezetőjére hivatkozva, nem éppen a valóságnak megfelelően.

Solymos László, a Most-Híd frakcióvezetője

A napilap november 9-i számának 2. oldalán, a vegyes bizottság üléséről szóló tudósításban szó szerint ez szerepel:

A magyar fél végre elismerte, hogy az államnyelvtörvény 2010-es módosítása és a kisebbségi nyelvhasználati törvény előrelépésnek számít, mondta lapunk kérdésére Solymos László. „A zárónyilatkozatba erről bekerült egy mondat” – tette hozzá a Híd parlamenti frakcióvezetője, aki a szlovák küldöttség tagjaként vett részt az ülésen. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős magyar helyettes államtitkár korábban visszalépésként beszélt az említett módosításokról. Az államtitkárság közleménye most sem szól a Solymos által említett előrelépésről“

Forrás: Vegyes bizottság – ismét mindent megígértek

 hirdetes_810x300  

 

A valóság ezzel szemben az ülés jegyzőkönyve szerint a következő:

A Szlovák Fél megállapítja, hogy az államnyelvtörvény két módosítása és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény módosítása egyértelműen pozitív lépést jelent az államnyelv védelme és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogainak védelme közötti egyensúly megteremtése érdekében.

A szlovák államnyelvtörvény kapcsán a Magyar Fél továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban szükséges további lépéseket tenni annak érdekében, hogy az államnyelv védelme és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogai védelme között egyensúly jöjjön létre.

Forrás: bizottsági jegyzőkönyv

 

Solymos László, a Most-Híd frakcióvezetője tehát téved.

Azt, hogy „az államnyelvtörvény 2010-es módosítása és a kisebbségi nyelvhasználati törvény előrelépésnek számít“, világosan olvashatóan nem a magyar fél ismerte el. Ez ugyanis a szlovák fél megállapítása. A frakcióvezető úr így vagy nem figyelt oda eléggé az ülésen és így nyilatkozott, vagy azonosul a szlovák fél álláspontjával.

Magyarország véleménye ugyanis egyértelmű: a két törvény között egyensúlyra van szükség, melyet a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban kell megejteni.

A magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság november 7-i ülésének jegyzőkönyve, melyet szerkesztőségünk asztalán találtunk, teljes terjedelmében alább olvasható (az államnyelvtörvénnyel és a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel kapcsolatos megállapítások az 1. és 2. oldalon találhatóak).

Magyar-Szlovák KVB XI. ülése_jegyzőkönyv

Érdekesség egyébként, hogy a jegyzőkönyvben a magyar félre 13, a szlovák félre 22 ajánlás vonatkozik, 14 pedig közös ajánlás mindkét fél számára.

 Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!