Karácsony előtt néhány nappal jó hangulatú, felejthetetlen rendezvényre került sor Pozsonyban, a KC Dunajban.

A Fair-play Szövetség (Aliancia Fair-Play), a Pohoda ügynökség, a Konzervatív Intézet és a Via IURIS szervezésében négy Zuzana ült össze, hogy meséljenek megpróbáltatásaikról a karhatalommal szemben. Egy ötödik, a Fair-play Szövetség vezetője, Zuzana Wienk pedig faggatta őket. Az est a szlovák igazságszolgáltatás mai állapotára, a jogállamiság tarthatatlan helyzetére kívánta felhívni a közvélemény figyelmét.

Zuzana Piussi dokumentumfilm-rendezőt büntetőeljárás fenyegeti a szlovák bíróság viszonyait bemutató filmje miatt. Zuzana Petková újságírónő ellen büntetőeljárás folyik az egyik cikke miatt, melyben olyan adatokat közöl a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Štefan Harabinnak a feleségéről, melyet az infótörvény értelmében maga az Igazságügy-minisztérium tett közzé. Zuzana Melicherčíková, a Komensky Egyetem tanügyi osztályának korábbi alkalmazottja hallgatók csoportjának gyanús egyetemi felvételére hívta fel a figyelmet. Zuzana Lauková jogász pedig az elhunyt bírónő, Marta Laukovának a lánya, aki üldözésnek volt kitéve saját bíróságának vezetése részéről, mivel nem hagyta magát befolyásolni a döntéshozatal előtt.

A rendezvény tele volt erős emberi történetekkel. Levetítésre került Zuzana Piussi két dokumentumfilmje is, a Nemoc trejej moci és az Od Fica do Fica, melyek jól illeszkedtek a beszélgetésbe. Az est végén a kultikus Živé kvety és a Captain Slice adott koncertet.

Az est bevétele a négy Zuzana megsegítésére lett felajánlva.

 hirdetes_300x300  

Szerda este a KC Dunajban sok ismert személyiség megjelent. Véleményformáló civilek, közéleti aktivisták, zenészek, újságírók  A Zuzanákkal szolidaritást vállalók, akiknek nem mindegy, milyen állapotban van a szlovák igazságszolgáltatás. Köztük olyanok is, mint Ondrej Dostál vagy Michal Kaščák, akik a magyar kérdés iránt sem közömbösek.

Szlovákiai magyarként nekünk sem kéne, hogy mindegy legyen. Gondoljunk csak Malina Hedvigre. Két emberen kívül mégsem volt jelen egyetlen felvidéki magyar sem (ha valaki mégis, kérem jelezze.)

Tanulság? Amíg magunk is „csak“ a regionális ligában vitézkedünk, de az országos bajnokságban nem vállalunk szerepet, ne várjuk el, hogy góljainkra felfigyelnek. Magyarán, amíg nincs élő kapcsolat véleményformáló szlovák és szlovákiai magyar civil között, amíg nincs átjárás az országosan is fontos, közös ügyeinkben, meg kell elégednünk a morzsákkal.

Azaz, hogy szökőévenként itt-ott megjelenik egy-egy szlovák írás a „mi Zuzanáinkról.“

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket aTumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!