A politikába nem belépni nehéz, hanem a megfelelő időben kilépni onnan. Egy politikusnak a visszavonulása mutatja meg a karaktere nagyságát. Vannak, akiknek ez sikerült. De nem Szlovákiában.

Így működik Markó Béla” címmel interjúkötet jelent meg Markó Béla romániai magyar politikusról. Az elektronikus formátumban elérhető e-könyv szerzője Kelemen Attila Ármin.  A 10 interjút tartalmazó kötet a szlovákiai magyar politikum számára is sok tanulsággal szolgál.

Kövesd a Körképet a Facebookon. Csatlakozz!

Az RMDSZ korábbi elnökével és a kötet szerzőjével a Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorában beszélgettek, az adást január 10-én sugározták.

Az ember, amikor megszólal, tudja, hogy mindig egy egész szervezet nevében szól, politikai szempontból egy egész közösség nevében, és ez fék. Nem volt szándékom, hogy itt kibeszéljünk embereket, kibeszéljünk történeteket, vagy hogy sárba rántsunk másokat. Ez amúgy is a mi közéletünknek egy nagy rákfenéje” – fogalmazott a műsorban Markó Béla.

Kelemen Attila Ármin újságíró a műsor szerkesztőjének kérdésére, hogy tartott-e attól, hogy RMDSZ irányába elkötelezett újságírónak fognak rá tekinteni az interjúsorozat nyomán, ezt mondta: „Van itt egy spirál, amiben nagyon sokan újságíróként beleesünk. Hajlandóak vagyunk borzasztóan elkötelezettek lenni önmagunk irányába csak azért, hogy ne tűnjünk semmilyen irányba elkötelezettnek.

Markó Béla és kelemen Attila Ármin (fotó: ujkonyvek.egologo.transindex.ro)

Amikor egy politikus fél lépést visszalép a politika reflektorfényéből, egyszer csak elkezd jó fej lenni? – kérdezte a Kossuth Rádió az e-könyv szerzőjét.

 hirdetes_300x300  

Kelemen Attila Ármin szerint Markó Béla nem egy fél lépést lépett vissza. „Ő leadta a joystickot. Az egész más. Hogy ha egy ember közel két évtizedig megszokta, hogy ő a romániai magyar politikus, a legbefolyásosabb figura, egy ilyen visszalépésre nagyon rá kell készülni. Mélylélektani szempontból ez nagyon érdekes pillanat. Nem lesz jó fej attól, de egy rendkívül érdekes figura, mert ezek az átmeneti időszakok gyakorlatilag megmutatják, hogy milyen karakter vagy.”

Markó Béla szerint nem volt könnyű hátralépni a reflektorfényből, és elvonási tünetei is voltak. „Mondhatnám azt, hogy nem, hanem miután eldöntöttem, hogy hátrébb lépek, utána zsebre dugott kézzel fütyörészve távoztam. Ez így nem igaz. A politikába nem belépni nehéz, hanem egy adott idő után kilépni. És én politikusok esetében a legnagyobb veszélyt azt látom, hogy egy idő után nem ismerik fel, hogy át kellene adni a stafétát, és az ember kétségbeesetten ragaszkodni kezd a székéhez” – vallott a politikus,

Markó Béla hosszú évtizedekig a romániai magyar politika elsőszámú képviselője volt. Azok közé tartozott, akik a legbizalmiabb kapcsolatot építették ki a kétezres években a magyarországi balliberális kormányzatokkal, politikusokkal. 2011-ben, a Fidesz kormányzat idején, hogy az RMDSZ ne lássa ennek kárát, nem indult újabb elnöki mandátumért. Parlamenti és kormánytisztségét azonban megtartotta.

Fogadjuk el, hogy így van, ahogy Kelemen Attila Ármin állítja, és Markó Béla letette a joystickot. Ez esetben ő az első fecske, aki önként lépett vissza a rivaldafényből. Tette inspiratív lehet a szlovákiai magyar politikum számára is. Tudnánk olyan politikust mondani a mieink közül, aki követte őt ebben?

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!