Robert Fico szavai azt üzenik az ország több mint egy millió, más nemzetiségű állampolgárának: örüljetek, hogy itt lehettek! Örüljünk, hogy az ország kormányfője megtűr bennünket, bár kizárólag követelőző, kinyújtott kezeinket látja, kötelességtudást, minimális polgári erényre nevelést már nem.

„Furcsa az a tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok. Húsz év alatt egy demokratikus, független szlovák államot hoztunk létre, mely azonos lehetőségekkel bír mindenki számára. Senkivel nem kivételezik, vagy fordítva. Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás. Teljesen mindegy, hogy a romákról, más orientáltságú, vagy más véleménnyel bíró személyekről, netán etnikai kisebbségről van szó.

Mi a független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem legfőképpen a szlovák államalkotó nemzet számára. Mert éppen a szlovákok voltak azok, akik anno a közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket.

Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt. Inkább kéregetve nyújtják a kezüket, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják. Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez be is fog következni.”

Robert Fico beszéde Túrócszentmártonban

Szó szerint a fenti szavakat találta mondani kedden Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico, a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával Turócszentmártonban (Martin) tartott ünnepségen.

2011-es népszámlálás alapján pontosan ismert e fiatal, 5,4 milliós ország lakosságának nemzetiségi összetétele. A hivatalos adatok szerint: 4,35 millió szlovák (80,7 %), 458 ezer magyar (8,5 %), 100 ezer roma (2 % ), valamint 9,5 százaléknyi egyéb kisebbség éli mindennapjait a Tátra és a Duna között. A felsoroltakon kivül még csehek, ruszinok, ukránok, németek, lengyelek, horvátok, szerbek, oroszok, zsidók, morvák, bolgárok, stb. is. Sajnos, jelenleg nem túl rózsás anyagi körülmények között,

Robert Fico szavaival nekirontott legalább egy millió itt élő embernek, kollektívan másodrendű, megtűrt kategóriába sorolva fél millió magyart is. Köztük olyanokat, akik legutóbb tízezrével még rá szavaztak. Hogy nem a hely szelleme hatott rá, nem a Maticás miliő ragadta magával, hanem előre eltervelt politikai húzás volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy megbélyegző beszédét papírból olvasta.

De azért érezzük itthon magunkat

 hirdetes_300x300  

Ott, ahol egyébként amióta világ a világ élünk, bár egyesektől állampolgárságukat is megvonják, Saját szülőföldünkön, ahol dédszüleink, nagyszüleink, szüleink sírjai is találhatók. Ahol iskolába, munkába, üzletbe járunk, ahol adózunk ahol nagyrészt örömeinket és bánatainkat is megéljük. Csakúgy, mint a többi 4,35 millió szlovák.

Robert Fico Szlovákia sötétebbik felének vezére. Szerencsére vannak tőle felvilágosultabbak is. Bár közös szégyenünk, aki álarcát levetve ismét megmutatta valódi énjét, mégis pusztán epizódszereplő. És mint olyan, nem lesz itt örökké.

Fico
Terminátor Fico. Mit nekem növekvő munkanélküliség, ha fél óra alatt 1001 fekvőtámaszt tudok, és belerúghatok a kisebbségekbe? Kép: MO SR

Addig is jobban tenné, ha nem venne a szájára minket. Pótcselekvésként ne fekvőtámaszokat nyomjon, ne a közhangulatot mérgezze. Remélve, hogy a szlovák nacionalizmus húrjait pengetve eltereli a figyelmet a valós problémákról. Azok ugyanis a növekvő munkanélküliség és elszegényedés, melynek orvoslása láthatóan meghaladja dilettáns gazdaságpolitikájának lehetőségeit.

Király Zsolt (a cikket hamarosan szlovák fordításban is közöljük.)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!