Engedjék meg, hogy bejelentsük, a tegnapi nap volt az utolsó napunk az SaS-ban. Kollégáimmal együtt távozunk a képviselői frakcióból, a mai nappal pedig liberális platformot hozunk létre Liberális Egyezség (Liberálna dohoda) néven.” – ezekkel a szavakkal jelentette be Miškov, Krajcer, Chren, Droba és saját maga távozását a pártból Jozef Kollár, a Szabadság és Szolidaritás pártja társalapítója, Richard Sulík pártelnök ellenlábasa.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Az okokkal kapcsolatban elhangzott, hogy állítólag már egy évvel ezelőtt is reflexiót követeltek. „Politikai viselkedésben, pártéletben, politizálásban egyaránt.” A pártból velük együtt az SaS regionális vezetőinek egyharmada, a programalkotás szempontjából kulcsfontosságú teamleaderek fele és 75 párttag (szerk. megj. a 220-ból) is távozik.

Értékekben nincs, érdekekben van különbség

Daniel Krajcer, a másik távozó elárulta, az SaS-tól értékekben és programilag sem különböznek. Amiben különbség van szerinte köztük, az a stílus, ahogy a program végrehajtását gondolják. Miškov szerint már most több tucatnyian jelezték csatlakozási szándékukat azok közül, akik az SaS-ból korábban távoztak.

CO
Kép: Cynická obluda

Majd a már olyan jól ismert együttműködés, megegyezés, összefogás szavak következtek. Kollárék nagy gyorsan egy összesen hat mondatot (!!) tartalmazó honlapot is létrehoztak a velük együtt tartó érdeklődők számára.

A kulisszák mögött

 hirdetes_810x300  

Ennyit a mai tényekről, most pedig nézzünk kicsit a kulisszák mögé és vizsgáljuk meg, mi is történt valójában. Jozef Kollár Richard Sulík kihívója volt a tisztújításon, de pár szavazattal elbukott. A távozók mind az ő támogatói. És bár a pártszakadás valószínűleg az SaS végét jelenti, a jobboldali liberális eszmék a szlovák politikában megmaradnak. Kérdés csak az, milyen formában. (Új Jobboldal projekt?)

A távozók (és korábban Sulík és Galko is) hibát hibára halmoztak az utolsó napok kommunikációjában, ezekről itt és itt lehet bővebben olvasni. Amire ennek kapcsán többen rámutattak, hogy semmiféle értékrendbeli különbségről nem tettek tanúbizonyságot, világlátásuk továbbra is megegyezik Sulíkékéval. Ami változott, az a párton belüli befolyásuk.  A távozás mögött így egyértelműen kielégítetlen személyi ambíciók állnak.

Miután megharcolták és elvesztették a pártelnökségért vívott küzdelmet, miután döntési befolyásuk csökkent, búcsút intettek a pártnak. Előtte persze ameddig csak lehet, húzták halasztották, igyekezve minél tovább elodázni a döntést, ezzel is gyengítve a maradék SaS-t.

Shooty_SaS
Kép: Shooty

Kollár – Bugár párhuzam

A figyelmes szemlélőben akarva akaratlanul is 2009 és az MKP – Most-Hídba távozók párhuzama merül fel (Bugárék akkor váltig tagadták a távozás szándékát még akkor is, amikor a most-híd domain név már be volt regisztrálva). Csáky-Bugár, valamint Sulík-Kollár nyilatkozataiban lényegében ugyanazok a szavak köszönnek vissza: radikalizálódás, megtisztulás, szemléletbeli különbségek…

Kollár szavai is, miszerint politikai útjaik 2016-ban keresztezhetik egymást, nem zárja ki a Sulíkkal való jövőbeni együttműködést, a Most-Híd MKP-hoz való dörgölődzésére emlékeztet az idei megyei választások előtt.

Arra a dörgölődzésre, melynek következményei, ha nem lesznek résen, akár fatálisak is lehetnek az MKP-ra nézve. De erről majd egy másik alkalommal.

Király Zsolt

Nyitókép: Mikuláš Sliacky (Facebook)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!