Chce  otvorený, transparentný úrad bez straníckych nominácií. Presadzuje vyrovnanie regionálnych rozdielov v rámci Nitrianskeho kraja. Tvrdí, že národnosť nemôže byť prioritná. Rozprávali sme sa s kandidátom pravicového bloku na župana, Tomášom Galbavým.

V Nitrianskom kraji sa v minulosti vytvorila tzv. „protimaďarská“ koalícia, čo prakticky izolovalo Maďarov. Čo sa v tomto smere zmení, ak vyhráte voľby?

Nedefinoval by som to tak, že bola postavená proti Maďarom, ale nechcem ju ani obhajovať. Rozdiel medzi mnou a súčasným županom je v tom, že som presvedčený o tom, že Nitriansky kraj začína v Topoľčanoch a končí v Komárne. Stretávam sa s ľuďmi, viem ako to vyzerá aj na juhu. Juh niekedy akoby bol odrezaný od sveta. Tieto regióny boli odsunuté na okraj záujmu vyššieho územného celku, čo nepovažujem za správne, je to dokonca škodlivé. Toto chcem zmeniť. Neprišiel som rozdeľovať, ale spájať.

Nemôže Nitriansky kraj začínať pri Nitre a skončiť pri hraniciach Nových Zámkov. Musí to byť vyrovnané. A na každého musím pozerať ako na človeka. V prvom rade v každom budem vidieť občana, a nie príslušníka jednej či druhej národnosti. Národnosť nemôže byť prioritná.

Aká je Vaša spolupráca so stranami SMK a Most-Híd?

Veľmi si vážim, že sa mi podarilo získať podporu od oboch strán. Je si myslím, že je to jediný príklad na celom Slovensku, keď tieto strany podporujú spoločného kandidáta na župana. Považujem za veľké víťazstvo, že sa mi prvýkrát v histórií do volieb nitrianskej župy podarilo spojiť stredopravé strany, čiže strany, ktoré sú podobné názorovo a hodnotovo. Bola to aj moja vnútorná podmienka, že som sa rozhodol kandidovať. Myslím si, že v týchto voľbách pôjde prvýkrát naozaj o súboj dvoch protikandidátov, ktorí sú z opačného konca politického spektra. V tomto zmysle by to mal byť súboj názorov a hodnôt.

 hirdetes_810x300  

Ktoré sú najdôležitejšie body vášho programu?

Najdôležitejším bodom je sprístupniť úrad ľuďom. Ja nie som zaťažený 12-ročným stereotypom a rutinou. Županská funkcia nie je doživotná čestná funkcia, ale zodpovedný manažérsky post. Budem sa snažiť naozaj spolupracovať s úradom a úradníkmi a otvoriť župu, aby bola odbyrokratizovaná. Budem sa snažiť robiť úrad transparentným, otvoreným a bez straníckych nominácií. Toto bude moja základná priorita. Čo považujem za dôležité ešte, aby občania dostali svoje peniaze naspäť v podobe kvalitných služieb v rámci kompetencií VÚC, čiže kvalitné zdravotníctvo, kvalitné sociálne služby. Nie je možné, aby nemocnice boli v takom stave, ako sú pod správou VÚC.

V Šali už nemocnica nefunguje, ak obyvatelia Šale potrebujú zdravotnú starostlivosť, tak musia ísť buď do Galanty, alebo do Nitry či do Nových Zámkov. Dve nemocnice, ktoré sú v správe VÚC sú v katastrofálnom stave. Neexistuje magnetická rezonancia, sú dlhé čakania na operácie, chátrajúce priestory… Toto naozaj nie je to, za čo ľudia platia do zdravotnej poisťovni.  A samozrejme sa musí naštartovať cestovný ruch. Máme veľmi dobré podmienky pre zážitkový cestovný ruch a agroturistiku. Je to najlepšia a zatiaľ aj jediná možnosť, ako môže samosprávny kraj dostať finančné zdroje na vidiek.

galbavy2

Belica o sebe tvrdí,  že je „profesionál“, a má čisté meno, „bez afér a škandálov“. V čom ste lepší ako on?

Nechcem byť tvrdý, ale myslím si, že ja som úplne odlišný človek. Nedokážem sa na problémy pozerať len cez bankový výpisy. Nemocnice nemajú na základné zdravotnícke pomôcky, školy nemajú na nutnú opravy, ale župan sa bude chváliť, že vytvára prebytok. Veď župa má slúžiť ľuďom, nie bankám. A čo sa týka škandálov, za koho pôsobenia boli kukláči na úrade? Pán Belica hovorí o sebe, že je profesionál bez afér a škandálov, ale toto si ani nezaslúži komentár. Vy si myslíte že je tomu naozaj tak?

To majú posúdiť občania

Ja som bol parlamentný politik a taktiež nemám za sebou žiadne škandály. Pracoval som vždy poctivo a svoje poslanie parlamentného politika som nevnímal len ako honor, ale predovšetkým ako rehoľu – čiže službu verejnosti. Aj ja mám skúsenosti, pripravil som zákony, ktoré som v parlamente predložil a sú prijaté. Moju iniciatívu ohľadom podporovania slobody tlače osobne vyzdvihli aj v Snemovni reprezentantov v USA, no nezvyknem sa tým chváliť. Bol som vychovaný tak, že keď niekto vykonáva nejakú prácu, musí ju vykonávať čo najlepšie a niesť za ňu aj zodpovednosť. Pán Belica je hlavou župy už dvanásť rokov a nedá sa povedať, že za tie roky by bola župa bola bez afér a škandálov. Pýtam sa, kto je za to zodpovedný, ak nie on? Keď sa v Belgicku alebo niekde inde vykoľají vlak, tak minister automaticky podáva demisiu. Ale tváriť sa, že to sa ho netýka, nie je celkom dobré.

Prebieha predvolebná kampaň, cestujete v kraji. Aké sú rozdiely medzi čisto slovenskými regiónmi a regiónmi so zmiešaným obyvateľstvom? Spomínali ste, že máte pocit, ako keby napr. Komárno bolo úplne odrezané.

Áno, pohraničné časti, južné mestá, lokality, ktoré sú pri hraniciach, sú v porovnaní s ostatnými okresmi v rámci Nitrianskeho regiónu na tom rozhodne horšie. Som presvedčenýo tom, že veľký podiel viny na tom má aj župan. Mám pocit, ako keby sa pri rozdeľovaní vychádzalo z akýchsi predsudkov. Podložiť sa to dá aj faktami. V týchto okresoch je podstatne vyššia nezamestnanosť, na juhu je najviac obcí, ktoré nemajú ani verejný vodovod a kanalizáciu, sú tam horšie cesty, zdravotnícke služby. Napríklad nemocnica v Komárne je na takej úrovni, ako na Ukrajine za bývalého režimu. V Šali dokonca ju aj zrušili. Domovy sociálnych služieb sú na podstatne nižšej úrovni, ako na severe. Tu má VÚC obrovský rest. Urobím všetko pre to, aby sa región vyrovnal nielen životnou úrovňou, ale aj úrovňou služieb. Veď je to náš spoločný domov.

galbavy33

Aké konkrétne kroky plánujete k rozvinutiu práve týchto regiónov, kde žijú Maďari?

Napríklad protipovodňové opatrenia. Cez Nitriansky región preteká päť veľkých riek a každoročne sa vylievajú. Spôsobujú miliónové škody, dokonca aj na vúc-kárskom majetku. VÚC nevyčlenil ani jedno euro z rozpočtu na protipovodňové opatrenia. Ja viem, že to do istej miery patrí do kompetencie štátu, ale župan musí byť človek, ktorý v súčinnosti so štátom získa peniaze na tieto opatrenia. Chcem vytvoriť krízový protipovodňový fond. Druhý spôsob je už spomenutý cestovný ruch. Kde inde ako v našom kraji by mali fungovať vinne cesty, gazdovské dvory či navštevované festivaly tradičných jedál a nápojov. Na Morave s vidieckeho cestovného ruchu žijú celé oblasti. Chcem iniciovať vznik spoločnej turistickej organizácie, chcem vytvoriť špeciálny fond na podporu turistických aktivít.

Musíme skvalitniť základné služby občanom. Treba vybudovať novú nemocnicu alebo polikliniku v Šali, a samozrejme aj Komárňanská nemocnica sa musí postaviť na nohy. Musíme ich dostať na úroveň, ktorá zabezpečuje dôstojnú zdravotnú starostlivosť obyvateľom, ktorí tu žijú.

Plánujete prekvapenia pred druhým kolom?

Ja pevne verím, že k druhému kolu nedôjde. Chcem vo volebnej kampani bojovať férovo, používať len dovolené zbrane. A ak k druhému kolu príde, tak sa nechajte prekvapiť.

galbavy4

Prečo by mali Maďari žijúci v Nitrianskom kraji voliť práve vás?

Mám zmysel a otvorené srdce pre každého, kto žije v tomto regióne. Ja ľudí nedelím podľa národností, a na každého sa pozerám ako na človeka. Plne si uvedomujem, že nitriansky región má sedem okresov a o každý sa treba spravodlivo a primerane starať, žiaden nemôžete byť privilegizovaný, ani diskriminovaný. Chcem, aby každý, kto tu žije, bol na tento región pyšný a hrdý a mohol si povedať, že je lokálpatriot. Niektorí sa už teraz snažia zo mňa robiť janičiara, keďže som s Maďarmi, ale ja sa za to nehanbím, som naopak hrdý, že mám tútu podporu. Občiansky princíp je pre mňa blízky. Viem trošku po maďarsky, učím sa, vážim si každého človeka, ktorí tu žije.

S Tomášom Galbavým sa rozprávala Diana Lengyel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!