Király Zsolt írása.

Amit mindenki várt, tegnap bekövetkezett. Ficot megkaptuk a karácsonyfa alá. Állami lobogó, himnusz, felsorakozott kormány és diplomáciai kar, mindez a törvényhozás történelmi épületében. A kormányfő  mindig is megadta a módját, nem volt ez másként most sem. Orbán Viktor évértékelő beszédeihez hasonló külsőségek közepette (és több tőle kölcsönvett szófordulattal) jelentette be, hogy indul a március 15-i köztársaságielnök-választásokon.

Innentől kezdve nem az a kérdés, ki nyer, hanem az, hogy ki lesz a második. Azaz, ki nyeri a jobboldali versenyfutást és kerül a második körbe. Igen, a kapanyél elsülhet, ám nagy valószínűséggel nem fog.

Stabilitás mindenek felett

Ficotól tegnap államférfiúi beszédet hallhattunk. Melyből némi iróniával, már-már az is kiolvasható volt, hogy ő fogja segíteni a szétesett jobboldal összerakását A mintegy húsz perces beszédében volt minden, ami egy államfőjelölt hivatalos kampányának rajtán szükséges. Nekünk, nemzeti közösségeknek egyetlen mondat jutott „mindent megteszek majd annak érdeében, hogy Szlovákiát otthonuknak érezzék a kisebbségek is“ mondta. Fico komoly esélyekkel indul, jóval nagyobb favorit, mint bárki korábban.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Sokkal érdekesebb lesz követni a második helyért zajló küzdelmet. Ahogy előre beharangoztuk, végül az SDKÚ-DS is besorakozott Hrušovský mögé, amivel Frešo talán nem is tudatosítja, de stratégiai hibát követett el. Pártja innentől kezdve egyrészt másodhegedűssé vált a KDH mögött, másrészt el is búcsúzhat az esetleges miniszterelnök-jelölti poszttól (ez ugyanis mindig a legerősebb ellenzéki pártot illeti, melyre a kereszténydemokratáknak, saját államfőjelölt révén nagyobb esélyük van. Lásd Radičová példája.) Igaza volt Žitňanskának, Frešo ambíciói tényleg nem lépnek túl Pozsony határain.

 hirdetes_810x300  
banner-web-smer
Fico választási plakátja. Kép: strana-smer.sk

Végignézve a jelöltek listáján, az elnökválasztás egyik alapmotívumává, ahogy erre mások is rámutattak, a közsszolgálat morális és generációs váltásának tétje vált. Ebből a szempontból sokkal szerencsésebb lenne, ha Hrušovský helyett Radoslav Procházka kerülne a második körbe. Titkon remélve, hogy azért a magyar szavazatok mellett a többi nemzetiségekre és a vegyes lakosságú területeken élő szlovákok szavazataira is hajtó Bárdos Gyulának is összejöhet. Aki Fico mellett a legbiztosabbra mehet (még akkor is, ha nagyon kevés idő, január 8-ig alig 21 nap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse az induláshoz szükséges 15 ezer szavazatot). Magyar választói bázisa ugyanis nem osztódik, mivel egyetlen magyar jelölt van. Még ha néhány parlamentben ülő vegyespárti magyar politikus szlovák jelöltet is támogat…

Ennek ellenére továbbra is a vigaszdíj a választások igazi kérdése. Fico ugyanis erősebb, mint Gašparovič volt, ugyanakkor a legerősebb ellenzéki jelölt is gyengébb, mint Iveta Radičová.

Ezért is jelenthető ki, hogy Szlovákia következő államfője nagy valószínűséggel Robert Fico lesz.

Nyitókép: Shooty

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!