Kezd összeállni az élboly a március 15-i köztársaságielnök-választás előtt.

Peter Osuskýnak nem sikerült megkapaszkodnia a favoritok között, így ma be is jelentette, hogy visszalép a további küzdelmektől. Pártja, a jobboldali liberális SaS innentől kezdve Radoslav Procházkát támogatja.

Procházkának ez komoly lökést adhat. Tovább erősödve Kiska mellett végérvényesen a második hely várományosává válhat És akkor még nem beszéltünk a surranópályán kitartóan tempózó Bárdos Gyuláról.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Sulikék valószinűleg tisztában voltak Osuský súlyával (egy dolog a mért népszerűség, másik az életszemlélet, intelligencia és a karakter, melyben Osuský nagyon is erős jelölt – lásd vele készült korábbi interjúnkat.) Igy viszont sokkal nagyobb hatása van jelöltjük visszaléptetésének a politikai marketing szintjén. Egyrészt ők maguk is lemérhették Procházka súlyát, másrészt egy perspektivikus szövetségesre tettek szert.

De vajon ki lesz a következő, aki visszalép? Végignézve a jelöltek listáján, bármilyen furcsán is hangzik, de Pavol Hrušovský tenné a legokosabban, ha követné. Így talán még meg tudná őrizni méltóságát – mentve ami menthető – különben óriási bukta lesz. Mert hogy ebből már nem lesz számára második kör, az szinte már biztos.

jeloltek
Jelöltek. A két szélén a két favorit, középen az egyik már visszalépett. Kép: Körkép.sk

Csakhogy a Népi Platform elnökeinek (Figeľ, Bugár, Frešo) saját politikai túlélésük a tét, ezért sem engedhették, hogy egy fiatal csődört (Alfa) nyergeljenek meg. Helyette inkább lecsutakolták öreg csatalovukat, hátha utoljára még be tud futni nekik. Erről szól a Hrušovský – Procházka, azaz az új és a régi jobboldal közti párharc. Amit paradox módon Hrušovský elődje, a KDH korábbi elnöke, Ján Čarnogurský segíthet eldönteni.

 hirdetes_300x300  

Hamarosan ugyanis Ján Čarnogurský lesz az, aki Osuský sorsára juthat. Ha csak nem akar végig a futottak még kategóriában, valahol Mezenská és a Kommunista Párt jelöltje között „villogni“ (vele szintén interjúztunk, itt elolvasható).

online-osusky
Osuský visszalépése Procházka javára várható volt. Ő maga is jelezte. Kép: ujszo.com

Amennyiben Ján Čarnogurský, a KDH megalapitója és tiszteletbeli elnöke visszalép, és azt nem a KDH jelöltjének, Pavol Hrušovskýnak a javára, hanem történetesen Radoslav Procházka javára teszi, a köztársaságielnök-választás a szlovák jobboldal jövőjére is nagyban eldönti.

Király Zsolt 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!