Frissítve: augusztus 6, 8.20. Komárom legnépszerűbb magyar politikusa, a helyi MKP mégsem őt jelölte a polgármesteri posztra. Hidas vezérlésű gazdasági lobbiról beszél, melynek szálai a vízműveknél futnak össze. Stubendek Lászlóval beszélgettünk elképzeléseiről, terveiről, a komáromi háttéralkukról, emberi sorsokról valamint a város kiugrási lehetőségeiről.

Milyen város ma Komárom?

Komárom egy csodálatos város remek adottságokkal, nagyszerű emberekkel. Viszont akik ismerik a város közeli, távoli múltját, bizony tudják, és el kell mondani, hogy Komárom korábbi kulturális fényessége megkopott, hajdani gazdasági ereje rendkívül visszaesett. Vészesen kevés a munkalehetőség, az emberek korrupció-gyanús ügyekről beszélnek. Egyfajta elkedvetlenedés, fásultság, szürkeség kezd eluralkodni. Valahol ez a közhangulat pillanatnyilag.

Négy éve a második helyen végzett a polgármester-választáson, megelőzve Bastrnák Tibort, aki előtte két cikluson keresztül állt a város élén. Képviselőként ellenben nem indult. Utólag nézve nem volt ez hiba? Kizárta így magát a helyi politikából.

Való igaz, így eleve kikerültem a helyi politikából, helyesebben inkább a végrehajtási gépezetből. De a bizottságokon keresztül továbbra is a történések folyamatában maradtam, aktív közéleti tevékenységet folytatok.

stubi5

 hirdetes_300x300  

Mivel foglalkozott az elmúlt négy évben?

Vállalkozásom mellett olyan városlakó polgár lettem, maradtam, aki naponta találkozik, beszél az emberekkel. A helyi Csemadok vezetőjeként rendszeres és változatos programjainkkal civil szervezetekkel és a lakosság különböző korosztályaival kerülök kapcsolatba. A vallási és egyházi történésekben is aktívan részt veszek.

Ismeri a város helyzetét, állapotát, melyek ma Komárom legégetőbb problémái?

Egyre lehet fókuszálni, ez az egyre növekvő munkanélküliség. Iszonyatos mértékben rányomja súlyát a város mindennapjaira.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Ezen az állapoton csak rontott a bejelentés a Nokia komáromi gyárának bezárásáról. A tömeges elbocsátás után Önök tárgyaltak az illetékesekkel a helyzet orvoslása érdekében. Milyen hírekkel tud szolgálni az érintett családok felé?

A Nokia komáromi megszűnésének bejelentése után rögtön megkerestem Dél-Komárom polgármesterét és illetékes alpolgármesterét, hogy első kézből szerezzek információkat. Az MKP országos és helyi vezetőivel is konkrét lépéseket tettünk a jövőt illetően. Ennek értelmében jó hír, hogy a győri Audi szinte azonnal tudja fogadni a Nokiásokat, felvidéki munkavállalókat. A tárgyalásokat, egyeztetéseket természetesen tovább folytatjuk mind a szlovákiai, mind a magyarországi munkáltatókkal. Viszont nem érzem ez irányú tevékenységét a városnak. Mégiscsak más lenne, ha a város polgármestere kezdené meg a tárgyalásokat a lakosai érdekében.

Ha már a polgármesternél tartunk, térjünk rá a helyi politikára. Hogyan jellemezné ma a közállapotokat a városban?

Eléggé széles a paletta, mert elsősorban három jellemző politikai nézet van jelen a mindennapokban a város munkájában. A legtöbb a Most-Híd, 11 tagú, 6 MKP-s, 8 független képviselő van jelen. Ez rányomja a bélyegét a városra. Matematikailag kiszámítható, hogy milyen döntések érvényesülnek elsősorban. Kik vannak a legtöbben, illetve kik próbálják meg maguk mellé állítani egy-két olyan képviselőt, akit meg tudnak nyerni egy ügynek. Könnyebb egy nagyobb létszámú képviselői csoportnak átvinni az egyes témákat.

„Komáromot jelenleg a Most-Híd irányítja”

Ki vezeti a várost és kinek a szava a döntő a városi testületben?

Ebből egyértelműen adódik, hogy melyik politikai csoportosulás tudja leginkább véghezvinni az akaratát.

Komáromot most a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt irányítja?

Szerintem igen.

Az MKP helyi szervezete 43:13 arányban Czíria Attilát javasolta polgármester-jelöltnek Önnel szemben. Miért?

Ez közvetlenül a szavazás előtti napokban már kiszámítható volt, Ha nem is ilyen nagyarányú különbséggel, de az MKP alapszervezet közel 60 fős jelenléttel, ami nem egy nagy szám, hogy egy ilyen súlyos kérdésben kimondja rögtön a megfelelő utat, várható volt bizonyos gazdasági lobbi tevékenység eredményeként.

Több jelölt neve is elhangzott, Az ülés, illetve az előzmények során úgy Feszty Zsolt, mint Petheő Attila is visszalépett a jelöléstől Czíria Attila javára. Ez azt jelenti, hogy Czíria Attila erős mandátummal rendelkezik a helyi szervezetben, mint polgármester-jelölt?

A helyi szervezetben ezek szerint igen. Viszont Petheő Attila és Feszty Zsoltnak a visszalépését szinte tudtuk. Hisz hozzám is érkeztek olyan jelzések, hogy ez is bizonyos játéknak volt a feltétele, és a játékszabályoknak megfelelően lépnek vissza. Vártuk, hogy mikor jelentik ezt be. Ez tulajdonképpen egy játék volt csak.

„Mérlegelem az indulást a polgármester-választásokon”

Ön az MKP legnépszerűbb helyi politikusa, ezt mutatják a legutóbbi polgármester-választáson szerzett szavazatai, de ezt támasztják alá a legutóbbi megyei választások is, A helyi szervezet mégsem Önt javasolta. Azt hallani, hogy ennek ellenére épp a népszerűsége alapján függetlenként Ön is tervezi az indulást. Meg tudja ezt erősíteni?

Bejelentettem az alapszervezetben is, de más civil fórumokon is, hogy tekintettel arra, hogy az utóbbi időszak történései úgy zajlottak, hogy bizonyos fenntartásokkal fogadtam el ezeket az eredményeket, amik születtek. Mérlegelem az elkövetkező napokban, hogy milyen irányban induljak el, mert azt hiszem, hogy a lakossággal szemben tartozom bizonyos felelősséggel, amit megfelelő súllyal kell kezelnem.

stubi2

Kik az Ön támogatói?

Elsősorban a város lakossága.

Egyesek a COM-therm-ről beszélnek.

Nyugodtan elmondhatom, hogy a város sok vállalkozójával, kisebb-nagyobb vállalkozásával, városi cégekkel nemcsak hogy jóban vagyok, hanem jól ismerem őket eddigi tevékenységem folyamán is. Azt hiszem, hogy a városi cégekkel, városi vállalkozókkal együtt kell működni, még ha vannak is bizonyos elvárások egyik vagy másik féltől.

A komáromi helyzetet ismerők szerint a helyi polgármester-választás leginkább a komáromi vízművekről szól, ez ugyanis az egyik utolsó, városi tulajdonban maradt értékes vagyon. Igazak ezek a hangok?

Az elmúlt években én egy olyan petíciós bizottságot vezettem, ami épp a komáromi vízművek, a KOMVaK városi megtartását biztosították. Tehát volt már igyekezet arra, hogy a város kötelékéből kiszervezzék a vízkezelést. Tudjuk, hogy ez egy stratégiai nyersanyag.Komáromban is a vízgazdálkodásnak stratégiai jelentősége lehetne, a KOMVaK-nak anyagilag is segítenie kellene a város fejlődését. Áttekinthető gazdálkodást kellene folytatni és lényegesen hatékonyabbá tenni a vállalatot.

Mit kezdene a KOMVaK-al polgármesterként?

Tekintettel ara, hogy városi cégről van szó, közpénzeket használnak fel, a lakosság felé átláthatóvá tenném a működését. Nem célom likvidálni, épp ellenkezőleg, megerősíteni, hogy a város lakosságának szolgáljon.

„Kerékkötőkkel nem biztos, hogy jó üzletet kötni.”

Czíria Attila személye egyesek szerint Bastrnák Tibornak is megfelel, akik már tárgyaltak is a polgármester jelöltségről. Háttér információk szerint a támogatás fejében a valódi hatalmat a Most-Híd gyakorolná, mégpedig két alpolgármester, illetve a hivatalvezető személyén keresztül. A felelősség azonban a polgármesteren keresztül az MKP-ra hullana. Ön az MKP helyi szervezetének a tagja, helyi civil aktivista, Csemadok elnök és helyi lakos is. Elfogadhatónak tart egy ilyen egyezséget?

Akikkel tárgyal most Czíria Attila, ők már a város életében megmutatták, hogy milyen irányban vitték el és vinnék el a várost. Azt hiszem, az emberek változásra várnak, gyökeres változásra, egyfajta fejlődésre. Új irányt szeretnének látni itt. Sok igazság van abban, ha az emberek valamit hallanak, az valamilyen forrásból jön. Számomra az együttműködés nagyon fontos mindenkivel, aki segíti a várost, vagy legalábbis nem akadályozza a fejlődést. De kimondott kerékkötőkkel nem biztos, hogy jó üzletet kötni.

Konkrét nevek is felmerültek már háttéregyezségként az alpolgármesteri posztra, Keszegh Béla és Hortai Éva személyében. Egyfajta átmenetként Novák alpolgármester maradna a posztján. Tud erről valamit?

Nem tudom cáfolni ezeket az információkat. Az illetékeseknek kell feltenni ezt a kérdést.

Az előbb vázolt modell, tehát hogy a formális vezetés az MKP-s Czíria Attila kezében lenne, a háttérben azonban a Most-Híd vegyespárt igazgatna, a Dunatáj c. regionális hetilap egyik cikke szerint már most is működik. Mégpedig épp a sokat ragozott KOMVaK városi cégben, amelynek vezetőségében Olláry Viktor ül, akit az önkormányzat pénzügyi bizottságába a Most-Híd-jelölt, a kerület régiófejlesztési és területrendezési bizottságába pedig a Smer. Olláry Viktor névleg még mindig az MKP tagja, aminek köszönhetően a KOMVaK-ban észlelt visszásságokért a felelősséget bármikor az MKP-ra tudja hárítani. Mi erről a véleménye?

Tökéletesen egyetértek. Nemcsak a Dunatáj szerint van ez így, hanem a tények erről beszélnek. A jelöléseket meg lehet nézni megyei illetve a helyi önkormányzati dokumentációban. Való igaz, hogy a gazdasági lobbi működik a politikában, és ennek következményei is vannak.

Információink szerint Olláry ott volt az MKP  jelölőgyűlésen? Kit támogatott? Önt vagy Czíriát?

Régi ismerősök vagyunk Olláry Viktorral, viszont nem árulta el, kire szavazott.

Ott volt a taggyűlésen Szabó Kamill helyi vállalkozó is, aki Czíria Attila mellett tette le a garast, bár négy éve még Önt támogatta. Minek köszönhető a kiállása Czíria mellett?

Bizonyára e mögött is gazdasági folyamatok vannak.

Tudná ezt konkretizálni?

Részleteibe nem mennék bele,

Czíria Attila, az MKP komáromi elnöke a korábbi választási megmérettetésein nem igazán volt sikeres. Nem jutott be a képviselőtestületbe kétszer egymás után már. Miért döntött az MKP helyi szervezete mégis az ő jelöltsége mellett?

Én azt hiszem, hogy az előbbi kérdések mind felelet erre a kérdésre. Nagy szerepe van itt a komáromi vízművek további sorsában.

Czíria Attila vállalkozó, földmérő. Kapott megrendeléseket a városi hivataltól Bastrnák Tibor polgármestersége idején?

Információim szerint igen.

Stubi4

Nem áll fenn összeférhetetlenség kettejük kapcsolata és a polgármester-jelöltség között?

Ezt az emberek fogják megítélni a választásokon.

Berényi József, az MKP elnöke azt szeretné, tekintettel Komárom stratégiai fontosságára, ha a magyar szavazatok nem osztódnának, és egyetlen erős polgármester-jelölt kerülne ki az MKP soraiból, aki eséllyel nyerhet. Egyetért ezzel?

Természetesen egyetértek vele.

El tudja képzelni, hogy ez az egyetlen erős jelölt végül Stubendek László legyen?

Igen.

Bastrnák Tibor az MKP taggyűlése után cáfolta a sajtóban, hogy bármiféle egyezség lenne közte és Czíria Attila között. Konkrétumokat ígért a közeljövőben a Most-Híd részéről, ami a polgármester-jelöltséget illeti. Előfordulhat az is, hogy a vegyespárt Andruskó Imre személyében saját jelöltet indít?

Az eddigi információim szerint igen, de ez még a jövő kérdése.

„Polgármesterként a munkahelyteremtésre helyezném a hangsúlyt.”

Mi lenne az első három dolog, amit polgármesterként megtenne Komáromban?

Tekintettel arra, hogy a város közpénzeket kezel, hatékonyabbá, átláthatóvá és transzparensé tenném a város teljes működését. Polgármesterként egyik legfontosabb feladatomnak tartanám a munkahelyteremtést. A polgármester a város első embereként járjon közbe azért, hogy cégek települjenek Észak-Komáromba és a régióba, hogy a város ne a húsz százalékos munkanélküliségéről legyen híres. Továbbá az embereknek visszaadni a hitét, önbizalmát, egyfajta szociális, morális biztonságot teremteni ebben a városban. Az infrastruktúrát megerősíteni, hisz Komáromnak olyan döcögős, kátyús útjai vannak, hogy valóban nem egy 21. századi központi településre jellemző.

stubi9

Miben látja magát alkalmasabbnak, a mostani polgármesternél?

Ezt a lakosok mondanák meg a választásokon. De valahol ezt már kifejezték az elmúlt országgyűlési, megyei választásoknál. Komáromban a legtöbb szavazatot kaptam. Az emberek szemébe merek nézni, és nemcsak megvárom a kérdéseiket, de igyekszem segíteni is nekik. Az egyik legfontosabb az, hogy a polgármester szolgálja a városát, szolgálja a lakosságot, és tegyen meg mindent azért, hogy előbbre vigye ezt a nagyhírű várost.

Miben látja magát alkalmasabbnak Czíria Attilánál?

Az eddigi tevékenységeim alapján föl merem vállalni teljes mellszélességgel, hogy ezért a városért olyanokat teszek, ami mindenféleképpen a pozitív változást eredményezi. A legutóbbi munkahely keresési igyekezetem is ezt bizonyítja. Hiszen bár nincs semmilyen jogköröm, mindent megteszek azért, hogy a szomszédaim, az ismerőseim, az utca emberei tisztességes munkával kereshessék meg a kenyerüket. Egy optimista szemléletet szeretnék behozni ebbe a városba, akik büszkén viselik, hogy ők Komáromiak, nemcsak a régió, hanem a szlovákiai magyarság erős központja, akikre büszkék a magyarok és az itt élő szlovákok is.

Körkép.sk/nyk.

Képek: Stubendek László fb oldala

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!