Frissítve november 10, 14.30.

A Focus felmérése hirtelen tovább bonyolította a pozsonyi főpolgármester-választást. Az eddig kétszereplős történet egyszeriben háromszereplőssé vált. Ivan Nesrovnal 28 százaléka azt mutatja, hogy a rá adott szavazatok nem kell, hogy elvesszenek. Egy héttel a választások előtt  az SDKÚ-ból kilépett politikus jóval esélyesebb, mint azt eddig gondoltuk.

Mi következik mindebből?

Több dolog is. Az első, hogy hiába álltak az ellenzéki pártok mind egy szálig Milan Knažko mögé, ez nem igazán segített rajta. (megj. a fejmérés, melyet maga Nesrovnal rendelt, az után készült, hogy Procházka, Bugár, Sulík és Frešo Tatiana Kratochvílováról lemondva átnyergeltek Knažkora.) Épp ellenkezőleg. Az új helyzet mintha Ivan Nesrovnalnak kedvezne, aki egyre hangosabban ismételgetheti, hogy ő az egyetlen független jelölt, aki mögött nem áll párttámogatás, aki nincs kiszolgáltatva a háttéralkuknak, aki szabad emberként saját zsebből kampányol.

Mint ismert, a jelenlegi főpolgármester, Milan Ftáčnik a SMER embere, Milan Kňažko, aki a köztársaságielnök-választás első körét megnyerte Pozsonyban a focioligarcha Kmotríké ellenzéké, a magyarul is jól beszélő Nesrovnal pedig független (bár pár hete még az SDKÚ-DS színeiben politizált.)

Nesrovnal_Focus
A Focus felmérés egy héttel a választások előtt.

37 – 32,5 – 28,1

 hirdetes_300x300  

Így áll jelenleg a küzdelem. Azzal, hogy Kratochvílová a visszaléptetése után nem volt hajlandó Kňažko támogatására, a Focusos Martin Slosiarik szerint szignál, miért ne szavazzanak rá.

Ki ez a Ivan Nesrovnal?

Ivan Nesrovnal egy érdekes személyiség, aki egészen a közelmúltig az SDKÚ-DS reményteljes politikusa volt (bővebben itt írtunk róla). A párt mélyrepülésekor otthagyta Pavol Frešot, egyes információk szerint annak érdekében, hogy a Sieť jelöltje lehessen. Végül nem így történt, Nesrovnal mégsem csüggedt, helyette előre menekült. Retorikát váltva olyan független jelöltként lépett fel, aki a világ nagyvárosaiban tevékenykedve kellő tapasztalatot szerzett Pozsony vezetésére (ez többé-kevésbé így is van.)

Ivo Nesrovnal, Bratislava 1.marec 2014. Foto-LAMifoto
Ivo Nesrovnal. Kép: ivonesrovnal.sk

A Focus felmérése után tehát bonyolította a történetet. Amennyiben azon Nesrovnal gyengén szerepelt volna, a klasszikus jobboldal (Knažko) – baloldali (Ftáčnik) választás ismétlődik meg a fővárosiak számára. Az utolsó hétre azonban Nesrovnal is játéklehetőséget kért és kapott. Ha sikerül nyernie, az teljesen a feje tetejére állíthatja az amúgy is nagyon törékeny pozsonyi politikai erőviszonyokat. Függetlenként ugyanis szabad kezet kapna ahhoz (a képviselőtestülettel egyeztetve), amiről eddig leginkább a politikai pártok döntöttek.

Szombaton érdekes végjáték elé nézünk.

Frissítve: Tatiana Kratochvílová a Sieť korábbi főpolgármester-jelöltje ma bejelentette, hogy Ivan Nesrovnalt támogatja.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!