Samo Marec blogja, mely a ProjektN oldalán jelent meg.

Amióta világ a világ, az istenadta nép a zsenik varázsában él. Az ő elméjük mozgatja a világot, nekik, és nem nekünk van meg ez a nehezen megfogalmazható valami. Keveset tehetünk, nem marad más hátra, mint ámulnunk és ódákat írni, igyekezni, hogy nagyságukból legalább egy kevés ránk is átszálljon. Elvarázsolt szerzők elvarázsolt olvasói oldalak ezreit vetették papírra Mozartról, Newtonról vagy Messiről. De valahol legbelül biztosan érzik, hogy törekvésük hiábavaló: a zsenialitást lehetetlen megmagyarázni és leírni, legfeljebb átérezni lehet. Ennek ellenére, a hiábavalóságot előre tudatosítva, íme, a kísérlet bemutatni Bugár Béla zsenialitását, aki 2014, 2013, 2012 és a korábbi évek személyisége.

Mondjuk ki világosan: vannak a politikusok, és van Bugár Béla. A politikusok javasolnak, megvalósítanak, megszólítanak, igyekeznek, de Bugár Béla egyszerűen csak van. A jószívű és vicces szomszéd imázsával, aki bár magyar, de ez különösebben nem zavar minket. Aki a szlovák politika viharos vizein kialakította saját biztonságos kikötőjét, melyből soha még csak ki sem hajózott.

Samo Marec a legolvasottabb szlovák blogger, akinek Körképen megjelent korábbi írása a magyar-szlovák kapcsolatokról itt olvasható. Samo tavaly portálunk kérésére évet is értékelt, mely itt elérhető.

A pártok alakulnak és megszűnnek, összefognak és nevet változtatnak, csökkennek és növekednek, Bugár Béla pedig folyamatosan itt van. Stabil, változatlan, szikla, melyen a megértés pártja áll. Kicsit megőszült, kicsit már meg is untuk, világos hat százalék. Senki nem akarja leváltani, senki nem mondja róla, hogy a régi politikusi garnitúra tagja (pedig oda tartozik), senki nem vár tőle semmit, csak azt, hogy jelen lesz. Amit Bugár Béla tökéletesen teljesít is nekünk.

Mondhatnánk, hogy létezése a politika minden előírásának ellentmond, ha elviekben nem tudnánk, hogy mégis létezik az a kicsi, biztonságos piaci rés, melyet elfoglalt, és nem engedi, hogy bárki más oda beférkőzzön. Mert Bugár Béla valójában nem sok vizet zavar. Ő az az üresség, akire bármilyen szerep rászabható, még ha többnyire üresen is tátong. Vannak nagyszerű, látványos, varázslatos dolgok, és utánuk következik Béla.

bb2
Bugár Béla. Kép: Pravda

Itt az év vége, amikor az éjféli tűzijáték alatt sokunk felteszi a kérdést, mit csinált Bugár Béla 2014-ben: a válasz – semmit. Bármilyen tőle származó cselekedet felkutatása többemberes feladatot igényelne, annak dokumentálása pedig lehetetlen. Bugár Béla 2014-ben, mint ahogy korábban is, egyszerűen csak volt. Még nehezebb, ha bármilyen tőle származó állásfoglalást szeretnénk megtudni. Ha azt mondjuk, teflon, azonnal Ján Figeľ (szerk. megj. a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke) jut az eszünkbe. De ki, ha nem Bugár Béla a jellegtelenség tökéletes mintapéldánya? Még Figeľlel is lehet legalább nem egyetérteni, de próbáljunk meg ellentétes álláspontra jutni Bugár Bélával. Lehetetlen. Egyszerűen lehetetlen. Mint ahogy hagymából rétest sütni, vagy Pelétől elvenni a korongot. Milyen álláspontra? Mi az ő álláspontja? És mire jó az? Kritizáljuk a politikusokat, hogy gerinctelenek, és változtatják a nézeteiket, és itt van ő, a tökéletes ellenpélda – soha nem változtatta meg az álláspontját. Ugyanis soha nem is volt neki.

 hirdetes_300x300  

Ennek ellenére – vagy éppen ennek köszönhetően – továbbra is működik. Lehetséges, hogy Bugár Béla fejében van is valami, de csak bizonyos határokon belül. Képes sokáig és aránylag szépen beszélni, de azt állítani róla, hogy mondanivalója is van, túlzás. Nem  a legellenszenvesebb, szeretni sem fogjuk őt, de soha nem is idegesít fel minket, és ez a titok nyitja. De ha valaki kormányozni szeretne, jó, ha az emberek szeretik őt. Ő viszont tudja, hogy miniszterelnök soha nem lesz, így bőven elég, ha nem zavarja a miniszterelnöki ambíciókkal rendelkezők körét. Ezért néha egyetért, néha nem ért egyet, de mindig csak mértékkel, tudatositva, hogy a választások elsülhetnek bárhogy. Az örökös koalíciós partner- jelölt, aki mindig készen áll arra, hogy simán csak legyen.

Sikerült: a semmittevés művészetét Bugár Béla tökélyre fejlesztette. Ez a létezésének a sava- borsa, a győztes képesség. Bugár Béla egyáltalán nem csinál semmit, és épp ezért van ott, ahol van. Végeredményben a tökéletes példánya a semmittevésnek. Erre csak egy igazi zseni képes.

Samo Marec

Fordította: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!