Érdekes elmozdulás figyelhető meg újabban Bugár Béla megítélését illetően. Az N-napilap színre lépésével már a SME-ből távozott újságírók is merészebben mutatnak rá a szlovákiai magyarok által régóta ismert összefüggésekre.

Változó megítélés?

Csak ezen a héten három konkrét példán is észrevehető, mintha lekerült volna Bugárról az a bizonyos óvó kéz.

A Népi Platform azért mondott csődöt, mert partnereink a Smer-es koalíció lehetőségéről álmodoztak” – Pavol Frešo, január 15., N-napilap.

Fico gyenge ellenfeleket kap, nem egyszer egyenesen a legvalószínűbb koalíciós partnereit, mint Figeľ vagy Bugár. Akik nem konfrontálódnak, unalmasak, és legfeljebb akkor szólalnak meg, ha Fico a poharáért nyúl, hogy igyon egy korty vizet. Miért nem ülteti le vele szembe a jogász Procházkát vagy mondjuk Sulíkot?” – kérdezte a sztárriporter, Karol Sudor a köztévé vezérigazgatóját, Václav Mikát a vele készült interjúban január 13-án.

volt koalicio
Az egykori Népi Platform pártjai. Kép: N-napilap

Egy nappal később ugyanitt, az N-napilap honlapján jelent meg Matúš Sloboda, a politikusok megnyilvánulásait elemző Demagóg.sk munkatársának írása, aki szintén felfigyelt Bugár nagyfokú szervilizmusára Ficoval szemben:

 hirdetes_810x300  

Nehezen találunk olyan vitaműsort, melyben Fico nem hangsúlyozná, hogy Szlovákia kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, vagy hogy vitapartnere már többször kormányzott. Tekintettel arra, hogy vitapartnerei szinte kizárólag Bugár Béla és Ján Figeľ, érvrendszerét nem is nagyon kell frissítenie.“

A szlovákok szeme is felnyílik

Ennyit az elmúlt napok Bugárral kapcsolatos szlovák sajtótermékeiről, melyek egyértelművé teszik, hogy a Samo Marec által év végén megfogalmazott bugári alibizmus a hatalomért egyre nyilvánvalóbbá válik a szlovákok előtt. Amit az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően már le is írnak.

Amennyiben beigazolódik, és Bugárban tényleg Robert Fico következő koalíciós partnerét köszönthetjük, a Most-Híd vegyespárt politikusai egy valamiben frissíthetik majd „érvrendszerüket.“

Mi parlamenti párt vagyunk, így könnyebben intézkedünk“ – szólt az üzenet a magyar kultúrházakban országszerte a legutóbbi parlamenti választások előtt. Bugárék 2016-ra ezt a következőképpen módosíthatják: „Ott leszünk a kormányban, így könnyebben intézkedünk.“

Jóval tovább meröszkedhetve, mint az első Fico kormányban betöltött, A. Nagy László által elhíresült kisebbségi kormánybiztosi poszt, melynek áldásos eredménye mindannyiunk előtt jól ismert (erről bővebben itt írtunk).

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!