Nyilatkozott a Körkép.sk-nak Andrej Kiska. A szlovák államfő kedden Komáromba látogatott, ahol találkozott a városvezetéssel, a Selye János Egyetem rektorával, és ellátogatott a hajógyárba valamint a helyi kajak-kenu klubba is.

 

Andrej Kiskát rövidre szabott programja ellenére a Klapka téren egyetlen szlovákiai magyar médiumként kérdeztük arról, hogy a kötött elnöki jogkörök ellenére a protokolláris lépéseken túl mivel tudja konkrétan segíteni Komáromot és Dél-Szlovákia magyarlakta területeit annak érdekében, hogy az infrastruktúra itt is épüljön, hogy új munkahelyek létesüljenek, hogy a fiatalok ne hagyják el tömegesen ezt a régiót, hogy a nemzetiségi oktatás fejlődjön, hogy a kétnyelvűség helyzete javuljon, magyarán, hogy az életkörülmények javuljanak?

 

Andrej Kiska válasza a Körkép.sk kérdésére:

 

 hirdetes_300x300  

„Az államfőnek behatárolt hatáskörei vannak. Döntéshozói joga a kormánynak van, de a polgárok által megválasztott köztársasági elnök feladata,  – és nagyon örülök annak, hogy Komáromban ekkora támogatást kaptam – , hogy az Ön által felvetett problémákat felvesse a kormánynál.

 

Rendszeresen egyeztetek az egyes miniszterekkel és a kormányfővel, és készen állok a régiók problémáit megnyitni ezeken a találkozókon. Az, hogy a fiatalok menekülnek innen, hogy a munkanélküliség jóval magasabb itt, mint mondjuk Pozsonyban, olyan probléma, mely nem csak ezt a várost sújtja.

 

A régiók közti különbség csökkentését az egyik prioritásomnak tekintem. Komárom fantasztikus példája a magyarok és a szlovákok közti jó együttélésnek. Ez egy olyan példa, mely mintaként szolgálhatna más országokban, ahol e téren gondok vannak. Az európai unió egyik nagy előnye, szabadon mozoghatunk és dolgozhatunk más országokban, amit a komáromiak, vagy a párkányiak ki is használnak.”

 

A szlovák államfő komáromi látogatásról szóló riportunkat holnap közöljük.

 

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!