A görögök újra megúszták. Már sokadszor. A harmadik mentőcsomag viszont nem old meg semmit, csak fokozza a problémát és halogatja a megoldást. Amely, ha egyszer tényleg robban, óriásit fog durranni. Pedig a pár éve csődbe ment Izland példája mutatja, hogy van kiút a válságból. Csak felelős politikusokra van szükség, akik a választóik, és nem a pénzvilág érdekeit védik.

A görögöknek szánt sokadik mentőcsomagról szóló cikkünk írása közben futottunk bele Richard Sulík, az SaS elnökének és EP-képviselőjének mai jegyzetébe az aktuality.sk-n.

Benne van minden, amit a témáról tudni kell. Sulík ráadásul az egyetlen, görög ügyben hiteles szlovákiai politikus, hiszen ugyanazt ragozza évek óta. Időközben az id kiderült, hogy neki van igaza. Kár, hogy kevesen hallgatnak rá még most is.

Király Zsolt

gorog

Richard Sulík írása a Körkép fordításában:

 hirdetes_300x300  

A harmadik görög „mentőakció“

Az, amit az eurozóna kormányfői tegnap bemutattak, őrültség. Az öt éven át tartó görög „mentőakció“ 240 milliárd euróba került, Görögországnak mégis a munkanélküliség megkétszereződését, negyedével kevesebb GDP-t és rekord méretű államháztartási hiányt eredményezett.

Az elmúlt öt év alatt világossá vált, hogy az eddigi gyógyszer nem hat, és nyomorba dönti a görög gazdaságot. Európa vezetői tanácstalanságukkal és bátortalanságukkal impotenciájukról tettek tanúbizonyságot. Azt tanácsolták, hogy folytatni kell Görögország „megmentését.“

Tsipras kormányfőt 17 órán keresztül főzték, míg végül belement a mentőcsomagba és a kért reformokba. Jóval keményebb csomagról van szó, mint amit a görögök alig pár napja a népszavazáson egyértelműen elutasítottak, maga Tsipras is a NEM-re biztatott. Nem beszélve arról, hogy a választásokon arra kapott mandátumot, hogy elutasítsa a megszorító intézkedéseket.

Ennyit a nép szaváról, a demokráciáról és a meztelen populizmusról. Kétségeink vannak afelől, hogy segít-e bármilyen csomag. De még ennél is kérdésesebb, hogy megvalósul-e egyáltalán.

Ban
A Syriza tagjai a népszavazás eredményét ünneplik. Kép: Andrej Bán, DennikN

Úgy, mint a drogfüggő, aki hajlandó bármit megígérni, csak hogy megkapja az újabb adagot, Tsipras is mindenbe belement, csak hogy újabb hitelhez jusson.

Hitel hitel hátán

Csakhogy a korábbi, jóval szófogadóbb görög kormány sem valósította meg azokat az intézkedéseket, melyekben megegyeztek (tavaly augusztusához 600 konkrét intézkedés megvalósítása váratott magára) a Tsipras kormányzat pedig egyenesen szabotálni fogja őket. A görögök egyszerűen magasról tesznek a reformokra, három év múlva többé-kevésbé ugyanott lesznek gazdaságilag, mint most.

Cserébe ezért Görögország újabb 80 milliárd eurót kap. Ami 7 ezer eurót jelent minden egyes görögre. Ha valaki azt hiszi, hogy ezzel nyugalom lesz, nagyot téved. A 80 milliárd euró alig három évre lesz elég. És utána? Utána kezdődik ugyanaz a színház, és örülhetünk a negyedik mentőcsomagnak.

Abszurdum, hogy a görögök arra kapnak pénzt (35 milliárd euró), hogy visszafizessék a  törlesztőrészleteket. Ennél is abszurdabb, hogy arra is pénzt kapnak, hogy a kamatokat kifizessék (17,8 milliárd euró). Új hitel a régiek és azok kamatainak kifizetésére nem más, mint tűzet oltani ventillátorral. Az eredmény ugyanaz lenne, mint ha a görög tartozás egy részét elengednék.

gorog_csod
Kép: hiroldal.hu

Csakhogy akkor Európa vezetői nem hazudhatnának a választóiknak, hogy a görögöknek küldött pénz elveszett, és a Hármas nem folytathatná gazdasági terrorját.

A hétfői egyezség után a görögök még nagyobb tartozt vettek a vállukra (hozzávetőlegesen a GDP 200 százalékát), de mivel soha nem fogják visszafizetni, végül is mindegy.

Újabb 25 milliárd a bankok megmentésére, 14,5 milliárd pedig arra, hogy a kormány kifizesse a számlákat. Az új görög kormány ugyanis nem fizetett. Csak úgy. Mert pontosan tudta, hogy ha kenyértörésre kerül sor, az európai vezetők nagylelkűen kifizetik helyettük – az adófizetők pénzéből. Őrült világot élünk, amikor a tisztességes gazdálkodás alapszabályai a feje tetejére vannak állítva.

Téved, aki azt hiszi, hogy az új adósságokkal a régiek, melyek második csomagjáért Szlovákia is visszavonhatatlan és végérvényes kezességet vállalt, valaha is kifizetésre kerülnek. A törlesztésük 2020-ban esedékes, a harmadik csomag után. Szlovákia 1,5 milliárd euró helyett több mint két milliárd euróval száll be Görögország megmentésébe (a pontos összeget hamarosan megtudjuk.) Ezt a pénzt el is felejthetjük.

Richard Sulík
Richard Sulík. Kép: hnonline.sk

Két milliárd euró az ezer eurót jelent mindegy egyes szlovákiai háztartásra.

Túl erős euró

Csakhogy a harmadik csomag sem oldja meg Görögország legnagyobb problémáját, ami a túl erős euró. A görög termékek külföldön továbbra is túl drágák lesznek (mert a görög gazdaság produktivitása túl alacsony, és sokáig nem is fog emelkedni.) A külföldi termékek pedig aránytalanul alacsonyak az országban. A görög gazdaságk továbbra is esélytelen arra, hogy talpra álljon, a nyomorúsága folytatódik.

Robert Fico és Peter Kažimír hétfőn bizonyíthatta volna, hogy a nagy szavakat tettek is követik. Sajnos, mint általában, nem így történt. Brüsszelben behúzták a farkukat, és belementek a harmadik görög mentőcsomagba, melyhez Szlovákia is euró százmilliókkal fog hozzájárulni.

De miért nem. Nem igaz? Elvégre továbbra is jóval szegényebbek vagyunk, mint Görögország, de nagylelkűek tudunk lenni. Ebben Robert Fico mindig erős volt. Természetesen, mások pénzéből.

Richard Sulík, az SaS elnöke, EP-képviselő

Körkép.sk/nyk.

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!