Hét politikai párt jutna a szlovák törvényhozásba, ha január közepén tartanák a parlamenti választásokat. Mindez a Polis Slovakia ügynökség legutóbbi, január 8. – 14. között 1223 személy megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből derül ki.

 

Növekszik az MKP, süllyed a Most-Híd

 

A választások győztese a Smer-SD lenne 41 százalékkal. A további sorrend: Sieť (13,8 %), Most-Híd (8 %), SNS (7,9 %), KDH (6 %) a OĽaNO-NOVA (6 %), MKP (5,3 %.)

 hirdetes_810x300  

 

A Polis januári felmérése 5,3 százalékkal parlamentbe mérte a Magyar Közösség Pártját is, mely decemberhez képest nagyot, 1 százalékot javított korábbi helyezésén. Kiesne viszont a parlamentből az SaS (4,2 %), a Sme rodina – Boris Kollár (3,1 %) és az DKÚ-DS (2 %) is.

 

Mandátumok szerinti elosztás

 

Polis

 

Az új parlamentben a Smer 70 képviselői mandátummal rendelkezne, a Sieť 24-el, a Most-Híd 14 mandátummal, az SNS 13-al, a KDH és az OĽaNO-NOVA egyaránt 10-el, az MKP pedig 9 képviselői hellyel.

 

A Most-Híd az MVK, Polis, ASA szerint is gyengül

 

Az MKP-t az MVK és az ASA után sorozatban a harmadik ügynökség, a Polis is parlamentbe mérte. A Most-Hídnál pedig immár a harmadik felmérés mutatta ki, hogy a párt megtorpant. Ennek oka elemzők szerint a migránsbarát politikájukban és a Smerrel való közösködésben keresendő.

 

SITA/Körkép.sk

 

nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!