A Besztercebányára bejelentett RKN Global vállalat ukrán politikai kapcsolatokkal és korrupciós háttérrel rendelkezik.

 

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy két héttel a választások előtt Robert Fico új befektető érkezését jelentette be Besztercebányára az RKN Global Europe vállalat személyében.

 

Az új cég 89 milliós befektetést igér, és várhatóan 1200 főnek adna munkát. A kormány adókedvezménnyel és konkrét pénzösszeggel támogatja az ipari parkot.

 

 hirdetes_810x300  

Sajtóértesülések szerint azonban az egész ügylet elég gyanús hátterű, és könnyen lehet, hogy leégés lesz a vége.

 

A Sme napilap és Veronika Remišová oknyomozó blogger, aki az OĽaNO listáján indul arról tájékoztattak, hogy az RKN Global cég mögött az Interpol korábbi titkára és ügyeskedő ukránokat találunk, akik az EDAPS konzorciumban tömörülnek. A konzorcium képviselői ellen az USA-ban és Svájcban korrupció gyanújával már vizsgálat folyt.

 

Az N-napilap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy maga az RKN Global még 2015 szeptemberében ukrán vállalatként prezentálta magát. Az Aktuality.sk információi szerint a cég befolyásos ukrán vállalkozókkal van kapcsolatban, akik közel állnak a megdöntött ukrán államfőhöz,Viktor Janukovicshoz.

 

Az EDAPS korrupciós botrányairól ismert Ukrajnában. Korábban politikai befolyással bíró személyek lobbiztak az érdekében, akik 2014 és 2015-ben közvetve vagy közvetlenül Szlovákiában is különböző vállalatokat alapítottak.

 

Az egyik közülük Vitalij Hrycak, aki Janukovics idejében az ukrán belügy alá tartozó állami biztonsági szolgálatnál dolgozott, 2008 és 2010 között annak vezetője vol. Az államfő vezette Régiók pártjának tagja is volt.

 

aktuality.sk/sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!