Összefogás hiányában nem sikerült mindkét magyar érdekeltségű pártot a parlamentbe juttatni, nem sikerült a magyar képviselők számát megduplázni! Úgy tűnik, és ezt az MKP sorrendben harmadik sikertelen bejutási kísérlete mondatja, hogy az ügyesen belénk sulykolt ideológiai tényezők és az erősödő asszimiláció miatt kevesen maradtak a Felvidéken olyanok, akik kiállnak egy nemzeti alapon álló párt mellett!

 

A Most-Híd is rontott a választások előtti kommunikációs zavara miatt (a migránsokkal és a Smer-rel való flörtjei miatt) az előző parlamenti választásokon elért eredményeihez képest, de az elpártolók zöme nem az MKP-t választotta, hanem otthon maradt!

 

A választási passzivitás okai

 

 hirdetes_810x300  

A felvidéki magyar politikusok és politológusok egymásra mutogatva és egymást a fotelba szorítva fogják most az okokat és a kialakult helyzetet elemezni.

 

A józan paraszti ész azt mondatja, hogy a dél-szlovákiai magyarok választási passzivitásának legfőbb oka a két magyar érdekeltségű párt összefogásának hiánya, látványos és eredménytelen egymásnak feszülése volt, amit tetézett a harmadik párt megjelenése is.

 

Ez utóbbi ugyan nem befolyásolta a választások kimenetelét, viszont maga a tény, hogy megalakult és beindult, kedvezőtlenül befolyásolta a magyar választói kedvet, ami elég látványosan alulmúlta járásainkban a szlovákiai átlagot!

 

A mozgósítás kudarcot vallott

 

A választók mozgósítása mindkét párt részéről kudarcot vallott! Ezt csak összefogással lehetett volna elérni, és szolgáljon ez tanulságul a jövőre nézve! Ha a következő napokban megalakuló kormány kihúzza a négy évet (van rá esély, hogy nem fogja), akkor négy év múlva még rosszabb kondícióban, még inkább megfogyatkozva találtatik majd a szlovákiai magyarság, ami akár a külön-külön induló pártjaink mindegyikét a parlamenti küszöb alá szoríthatja.

 

Mi befolyásolhatta esetleg még a magyar választók közönyének ilyen markáns megnyilvánulását? Nem elhanyagolható tényező a vizuális média szerepe. A szlovák televíziós csatornák hosszú hetek óta kiemelt fontossággal foglalkoztak a parlamenti választásokkal! Nem múlt el hírműsor a nap folyamán, amely ne érintette volna a témát.

 

A magyar tévét nézni kevés

 

Minden csatornán ömlesztve jött a politika, ami bizonyára fokozta a szlovákok választói kedvét. Miközben a felvidéki magyarok nagy többsége a magyar tévécsatornákat nézi, és zöme a szlovák parlamenti választásokból azt érzékeli, hogy a magyarok megint nem fogtak össze! Legyint egyet, és megnézi az esti híradóban, hogy milyen ökörséget mondott újfent Gyurcsány, és hogy milyen tökös gyerek ez a Viktor migránsügyben! És 2018-ban a magyarországi választásokon legalább szurkolni fog neki, ha már nem választhatja őt a szlovák kettős állampolgárság ellenes törvény miatt!

 

A hogyan továbbra még korai a válaszkeresés és válaszadás, még frissek a sebek! Viszont az már körvonalazható, hogy a Most-Híd szinte kihagyhatatlan bármelyik felálló kormányból! Fico Smer-ének a Szlovák Nemzeti Párt kevés lesz a kormányalakításhoz, Kotlebával meg azért már mégse, és nem csak azért, mert Szlovákia hamarosan betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

 

A Most-Híd kihagyhatatlan lehet

 

Így kerülhet Fico kormányalakítási víziójába a Híd-Most a most leszereplő  Procházkáékkal együtt. A többi nem hajlandó Ficoval frigyre lépni, legalábbis ezt deklarálták a választások előtt. De hát…

 

Jobboldali, SNS és Kotleba nélküli kormány alakulása esetén pedig szintén kihagyhatatlan tényezővé válik a Most-Híd. De ez éppolyan törékennyé válhat sokszínűsége miatt, amilyen a Radicová féle alakulat volt!

 

Kíváncsian várjuk a fejleményeket! Mindenesetre jelenleg Fico stabil tényezője a V4-ek együttműködésének, ami nemzetiségi szempontból is biztosíték lehet!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!