Frissítve: 13:21

 

Az előzetes javaslatok szerint négy ellenzéki párt, az SaS, OĽaNO-NOVA, ĽSNS és a Sme rodina 8 parlamenti bizottsági elnöki posztot kapna összesen, a fennmaradó tizenegyet a kormánypártok emberei töltik be. Richard Sulík korábban úgy nyilatkozott, hogy ez az elosztás aránytalan.

 

„A 12:7-hez arány nem felel meg a választási eredményeknek és a képviselők megoszlásának. Eddig mindig a képviselők számának arányában volt szokás elosztani ezeket a pozíciókat” – mondta Sulík egy korábbi nyilatkozatában.

 

 hirdetes_300x300  
DSC_4263-01-1000x1460
Forrás: DennikN.sk

 

Az ellenzéki pártok bizottsági elnököt adhatnak a Nemzeti Biztonsági Hivatal (NBÚ), a SIS tevékenységét és a Katonai Felderítés tevékenységét ellenőrző, valamint az NBÚ döntéseit vizsgáló  Különleges Ellenőrző Bizottság élére. Az ellenzékiek helyet kapnak a gazdasági, közigazgatási és regionális fejlesztési, ember- és kisebbségjogi és az összeférhetetlenségeket vizsgáló bizottságokban. Ellenzéki jelölt lesz az információs-technológiai eszközöket ellenőrző nyolctagú bizottság élén is.

 

A külügyi, a mandátum és immunitás vizsgáló, az európai kapcsolatokat érintő, az alkotmányvizsgáló, a pénzügyi és költségvetési, a mezőgazdasági és  környezetvédelmi, a szociális, az egészségügyi, a védelmi és biztonsági, az oktatási és a kulturális bizottságok élére a kormánypártok választanak elnököt.

 

Gál Gábor a Most-Híd frakcióvezetője

 

A Most-Híd frakcióvezetője Gál Gábor lesz, a TASR ezt az információt párton belüli információkra hivatkozva rősítette meg. Ezt a pozíciót a megelőző választási időszakban Solymos László töltötte be, aki most a környezetvédelmi minisztérium élére kerül az új kormányban.

 

Kérdésése, hogy a Sieť képviselői nem fognak-e csatlakozni a Most-Híd képviselői klubjához, mivel csak heten maradtak egyes párttagok nagy sajtóvisszhangot keltő kiválása okán, az alsó létszám-határ pedig 8 fő.

 

A frakció létrehozásának előnyei közé tartozik, hogy a párt az államtól támogatást kaphat bizonyos tevékenységek elvégzésére, saját irodát kapnak a parlament épületében, a frakció vezetője részt vehet a képviselői grémiumokon, és a tagok helyet kapnak a parlament különböző ellenőrző szerveiben.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!