Sehogy, állítják a politológusok, politikusok! Ezzel a koalícióval megásta saját és pártja politikai sírját, kimerítve a politikai öngyilkosság fogalmát! Nincs értelme felsorolni, ismételni a miérteket és okokat, hiszen azok a napi sajtó csapjából rendszeresen folynak mind a magyar, mind a szlovák oldalon.

 

De a választást és kormányalakítást követő felfokozott érdeklődést és izgalmakat idővel felváltja majd a hétköznapok szürkesége. A mostani felháborodás Szlovákiában nemsokára elhalkul, elcsitul.

 

Bugár még tartogat meglepetéseket

 

 hirdetes_810x300  

Viszont Bugár Béla nem ma kúszott le nagymamája hímzett falvédőjéről, ő egy politikailag harcedzett nagykutya, akinek „kutyakötelessége” volt felvállalni ezt a kormánytagságot. Ő a túlélés és sunyiság bajnoka, az ámítás nagymestere! Tartogat még meglepetéseket, vezércseleket erre a választási időszakra is, és nem csak a szlovákiai magyaroknak, hanem a szlovákiai szlovákoknak is.

 

A párt országos tanácsával – némi előjátékot, szervezést, az OT tagokkal való előzetes egyeztetést, fenyegetést, ígérgetést követően – aránylag fölényesen jóváhagyatta a kormányba lépést. A választókkal már nehezebb lesz a dolga, azokra több időt kell fordítani a mostani politikai baklövés feledtetése végett! Mindenkit ugyanis nem lehet jóllakatni, személyes varázsán kívül szüksége lesz az érveken alapuló meggyőzésre is!

 

De idő van bőven! Megfigyelhető, hogy Fico harmadik kormánya legalább olyan egyszínűre, smeresre kerekedik, mint a most leköszönő, pedig abban Ficoék partner nélkül kormányoztak. Államtitkári szinten minden minisztériumot felügyelni fog a Smer, és ő maga ad kilenc minisztert a kormányba!

 

Feltűnő, hogy ebbe milyen könnyen és gyorsan beleegyeztek a koalíciós partnerek, akik nélkül pedig Ficonak nem sikerült volna a harmadik kormányalakítás, nem lett volna parlamenti többsége!

 

Pénz, pénz, pénz

 

Valószínűleg a koalíciós partnerek ezért mást kértek és kapnak cserébe:

 

Egyrészt olyan minisztériumokat, amelyek az uniós alapokból legtöbbet meríthetnek:

 

A Sieť kapta a közlekedést – 3, 967 milliárd euró,

 

Az SNS a mezőgazdaságot – 3, 316 milliárd euró és iskolaügyet – 2, 267 milliárd euró,

 

A Most-Híd pedig a környezetvédelmet – 3, 138 milliárd euró.

 

EU-s alapok
Az EU-s alapok merítési lehetőségei az egyes minisztériumoknál- Forrás: aktuality.sk

 

Ez kedvező az érdekszférájukhoz tartozó oligarchiáknak!

 

Alsóbb – kerületi, járási – szinteken pedig állami hivatalokat, intézményeket, minél közelebb kerülve a választókhoz. Így könnyebben el lehet hitetni a kormányba lépésből eredő előnyöket! Ez lehet a „bűnbeesés” feloldozásának első lépése!

 

A végén kiugorhat a kormányból

 

És bármennyire is állítja Bugár, hogy az előrehozott parlamenti választások károsak az országra nézve, szerintem mégis lehet majd a választási időszaknak mondjuk, az utolsó negyedében, amikor már minden érintett jóllakott, egy olyan témát, balhét találni, ami indokolttá teheti a kiugrást a kormányból.

 

És emelt fővel, mi megtettük, amit a haza megkövetelt jelszó alatt vághatnak bele az új választási kampányba! Soha többet Ficoval, a demokrácia sírásójával, a korrupció bajnokával!

 

Erre szokták mondani, hogy a káposzta is megmaradt, és a kecske is jóllakott! De nagyon remélem, hogy nem felejtünk!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!