Robert Fico, Andrej Danko, Bugár Béla és Radoslav Procházka 17 nappal a választások után aláírta a koalíciós szerződést. A Smer – SNS – Most-Híd – Sieť számára kevesebb, mint két és fél hét elég volt arra, hogy mindenben megeggyezzenek és felosszák egymás között az országot.

 

A többség, beleérve a lóvá tett, elárult választókat persze azonnal gyanút fogott. Fico, Bugár és Procházka már a választások előtt megegyeztek, hallani sok helyről. Az érintettek természetesen tagadnak, bizonyítékot találni pedig nehéz. Mindenesetre, ahogy Ivan Mikloš is látja, ha előzetes egyezség lett volna köztük, pont ugyanígy viselkednek.

 

A gyanút erősítik a választásokat követő politikai vitaműsorokban történtek is, melyek csúcspontja a Markíza televízióban volt március 13-án.

 

 hirdetes_300x300  

A sors (?) úgy hozta, hogy a műsorban Bugár Béla és Andrej Danko egymás mellé kerültek. Mentőövet adva az igencsak sarokba szorított Most-Híd elnöke számára.

 

A műsor felénél tarthattunk, amikor Richard Sulík egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tett a Most-Híd és a Sieť felé a jobboldali tárgyalóasztalhoz való visszatérés érdekében. Erről szól az alábbi 4 perc 6 másodperces videó.

 

 

Sulík: 0.07-től: „Az emberek 90 százaléka azért adta rátok a voksukat, hogy a korrupció ellen küzdjetek. Kérlek titeket, ne veszekedjünk. Én sem vagyok boldog attól, hogy a nyilvánosság előtt huzakodunk, vitázunk egymással. Igyekszem nem lesüllyedni erre a szintre. Ellenkezőleg, kérlek titeket, Béla, Hrnčiar, üljünk le és folytassuk. Ha szolíd megállapodást kötünk, melyet be is tartunk, működni fog„.

 

Érdemes eközben figyelni Danko és Bugár viselkedését.

 

Danko: 0.10 – 0.25 között, a felvételen látható kézmozgásból kikövetkeztethetően leírja az SaS, OĽaNO, Most-Híd, Sieť és Kollár párjainak nevét és mandátumainak a számát, majd hozzáírja a 72-t. Bugár erre ida is pislant, a 25. másodpercnél látható, hogy tudomásul veszi.

 

Danko_Bugar1

 

Sulík eközben folytatja: „Lehet, hogy nem tart ki négy évig, az is lehet, hogy csak két évet bír ki. De két évig elvágni a Smert az óriási korrupciós botrányoktól, ezt várják tőletek a választóitok és én is. Kutya kötelességünk, hogy így legyen. Ezt akarják a ti választóitok is.

 

Kérlek titeket, üljünk le. 72 szavazatunk van. Tudom, hogy ez nem elég, de ha jobboldali pártokként összefogunk, Andrej Danko is kénytelen lesz átértékelni álláspontját…“

 

Kérlelte az élő műsorban Richard Sulík, miközben Bugár láthatóan egyre kényelmetlenebbül érezte magát. 1.09-nél a kezeit is széttárja.

 

Danko_Bugar2

 

A műsor felvétele szerint ekkor Andrej Danko újra közbelép. A videófelvétel szerint 1.11-1.17 között az egyre vörösebb fejű Bugár felé mozdul, aki reagál, majd Danko a Most-Híd elnökének szeme láttára nyomatékosan egy nagy 72-est ír a papírjára, és mellé egy kérdőjelet.

 

Danko_Bugar3
Danko_Bugar3

 

Danko_Bugar4
Danko_Bugar4

 

Danko_Bugar5
Danko_Bugar5

 

Danko_Bugar6
Danko_Bugar6

 

1.17-nél Danko kézmozgásából látni, hogy a 72-es mandátumszámot írja le nyomatékosan és egy kérdőjelet.

 

Sulík eközben kérlel, és folytatja az érvelést: „Ne hagyjuk, hogy valamilyen 5-10 évvel ezelőtti fényképek miatt megakadjunk. A gond az, hogy nem érvényesek a nyilvános ígéretek.”

 

Bugár  1.42-től  reagál, már a Danko által papírra vetettek (A 72 az SaS, OĽaNO, Most-Híd, Sieť és Boris Kollárék képviselőinek számát jelenti) értelmében. Elmondja, hogy a 72 mandátumszám kevés, és hogy Matovič is problémát jelent.

 

Mi értelme tárgyalóasztalhoz ülni, ha 72 van? Ez nem jelent stabil kormányt. El tudod képzelni, hogy ha 78, vagy mennyink lenne, hogy az működne?“- mondja Bugár.

 

2.32: Sulík nem adja fel és folytatja. „Béla, a helyzet az, hogy ha öten összefogunk, a 72 szavazat ismeretében tisztáznánk a játékszabályokat, Dankonak is át kelleni gondolnia, hogy folytatja-e Slota-féle tradíciót, és lop a Smerrel, vagy közösen kormányoz a tisztességes jobboldallal. Béla, még semmi sincs lezárva, de te már sürgeted, minél gyorsabban.

 

Bugár 2.47 – 2.50 között, majd 2.57-nél újra Danko papírjait nézi, figyelve, hogy az SNS elnöke háromszor aláhúzza a 72-es számot.

 

Danko_Bugar7

 

3.25-től, miközben Bugár reagál, a mellette álló Danko körbe körbe a 72-es számot karikázza és még be is keretezi.

 

3.32: Bugár: én nem akarom a kollégára (szerk.megj. Dankora) kibeszélni magam.

 

Danko_Bugar8
Danko_Bugar8

 

Hogy mégis nem így történt-e, döntsék el olvasóink.

 

A videó itt visszanézhető:

 

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!