Frissítve: 18:59 A  kormánykoalíció és az ellenzék közt a bizottságok miatt kirobbant nézeteltérés megvitatását a parlament következő ülésére halasztották.

 

Ivan Štefanc europarlamenti képviselő szerint az új parlamentből hiányoznak a valóban európai és atlanti irányultságú pártok. „A koalíciós és az ellenzéki pártok is többé kevésbé az Európai Unióval szemben győztek, vagy épp programjukban egyáltalán nem mutatkoznak meg az európai témák.” Szerinte ez problémát okozhat nem csak a soros EU-elnökség betöltésénél, de a migránsválság problémájának megoldásánál, a Brexit vagy az USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény esetében.

 

Frissítve: 17.20 A parlament alelnökeinek titkos szavazással megválasztott Bugár Béla- 114, Martin Glváč – 117, Andrej Hrnčiar – 110, Lucia Nicholsonová – 105 szavazatot kapott. Marian Kotleba javasolta a parlamenti alelnökök létszámának csökkentését háromra, de javaslata nem kapott többséget.

 

 hirdetes_300x300  

A bizottságok felállításánál azonban már gondok merültek fel a kormány és az ellenzék érdekei között. Daniel Lipšic szerint a koalíció a védelmi bizottságban szupertöbbségre törekszik. Lipšic emlékeztetett arra, hogy a kormánytöbbségnek 81, az ellenzéknek 69 képviselője van.

 

Parlament_szekfoglalo
A parlament új vezetése. Danko, Bugár, Nicholsonová, Glváč. Kép: webnoviny.sk

 

„A bizottságok aránya tehát  8:7, vagy 7:6. Felháborító, hogy egyes kulcsbizottságokban ezt az az arányt nem tartják be. Ilyenre legutóbb Vladimír Mečiar kormányzása idején volt példa. A védelmi bizottságban például eddig a koalíciós és az ellenzék aránya 7:6 volt, most 7:5-t szeretnének. Miközben a koalíciónak kevesebb képviselője van, mint az előző ciklusban. Ez a bizottság fontos szerepet fog játszani a különböző korrupciós ügyek megtárgyalásánál, és vélhetően gyakran lesz összehívva,” mondta Lipšic.

 

Andrej Danko frissen megválasztott házelnök mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy fő célja, hogy kultúráltságot vigyen a parlamentbe.

 

Érdekesség, hogy a Sieťnek a pártból kilépők miatt nem sikerült frakciót alakítaniuk, létszámuk ugyanis hétre csökkent. Radoslav Procházka egyelőre visszautasította, hogy képviselői más klubhoz csapódnának. A frakciók külön juttatást kapnak az államtól, és részt vehetnek a képviselői klubok egyeztetésein is. Procházka azt mondta, hogy képviselői egyelőre függetlenként fognak tevékenykedni.

 

Zsido csillag
Dostál és Dubačová. Kép: teraz.sk

 

Ondrej Dostál és Viera Dubačová az OĽaNO – NOVA frakciójának két képviselője a mai alakuló ülésre sárga zsidó csillaggal a mellükök érkeztek. Mint elmondták, így akartak rámutatni Németország náci diktatúrává válására, valamint arra, hogy a szlovák parlamentben levő fasisztaveszélyre is felhívják a figyelmet.

 

Marian Kotleba pártjának képviselői szerint az egész csak politikai cirkusz.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!