Nem ért véget a sztrájk! – hangzik  a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésének (Iniciativa slovenskẏch učitelov) felhívása. Kedden, áprílis 5- én Pozsonyban a kormányhivatal előtt és Rózsahegyen, csütörtökön újra Pozsonyban  és Rózsahegyen, pénteken országszerte több városban, majd szombaton Selmecbányán szervez megmozdulásokat a társulás.

 

Indoklásként elmondták, hogy a miniszterelnök, az oktatási miniszter és több pedagógus is felrótta nekik, hogy a parlamenti választások közelsége miatt nem alkalmas időpontban szervezték meg a pedagógusok sztrájkját, amivel két lépésben béremelést, az ágazat költségvetésének 400 millió euróval való emelését, és a pedagógus továbbképzési rendszer átalakítását szerették volna kiharcolni.

 

 

 hirdetes_300x300  

Egy hónap alatt semmi sem változott

 

Azóta azonban eltelt egy hónap, és szerintük a követelések még mindig az asztalon vannak, aktuálisak. Vagyis itt az idő, hogy elkezdjenek újra beszélni a hogyan továbbról. Meg vannak győződve arról, hogy a szlovák oktatásügy fejlődése érdekében nagyfokú beruházásokra van szükség. Csak így valósítható meg az új oktatási miniszter által meghirdetett stabilitás a szlovák oktatásügyben.

 

A TA3 vasárnapi vitaműsorában a témával – a pedagógusok elégedetlenségével és megújult mozgolódásával kapcsolatban kifejtette véleményét két kormánypárti képviselő is: Gál Gábor a Most-Híd parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Anton Hrnko a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke. Hrnko szerint a költségvetés ugyan számol jelentős beruházásokkal az iskolaügyben, de az elégedetlenkedő pedagógusok némely követelése irreális, és nem teljesíthető. Gál Gábor szintén hangsúlyozta, hogy minden követelménynek képtelenség eleget tenni a kormány részéről.

 

sztrajk
A pedagógussztrájk legközelebbi helyszínei. Kép: isu.sk

 

 

A Most-Híd novemberben és most

 

Pedig  ez nem volt mindig így, ahogy most Gál Gábor a vitamásorban fogalmazott. A Most-Híd a választások előtt teljes  mellbedobással támogatta a pedagógusok sztrájköveteléseit, amit a frakcióvezető is elismert a helyszínen!

 

2015 november 19-én ellenzéki pártként még a következők hangzottak el a vegyespárt részéről: „A Smer négy év alatt nem volt képes javítani az iskolaügy kedvezőtlen helyzetén. A jelenlegi kormány képviselőinek az iskolaügy, a művelődés és a tanárok fontosságáról tett kijelentései nagyrészt üres ígéreteknek bizonyultak“ – áll a párt állásfoglalásában.

 

TA3_2
A TA 3 vasárnapi vitaműsorában a tanárok követelései volt napirenden. Kép: ta3.com

 

Mást mondott a választások előtt és mást mond most

 

A Most-Híd akkori véleménye szerint a kormány nem tett többet az iskolaügyben három miniszter leváltásánál. Sokáig a tanárok kéréseinek sem tettek eleget, miközben a kormány szociális csomagjaiban az iskolaügyön kívül szinte minden más tárca helyet kapott. „Pedig a mai iskolaügy határozza meg gyermekeink jövőjét“ – tette hozzá akkor a Most-Híd.

 

A vegyespárt szerint 2016. február 2-án is teljesíthetők voltak  a tanárok követelései még a választások előtt (választások után már kevésbé…).  Bugár Béla, a Most-Híd elnöke az aznapi sajtótájékoztatóján elmondta: a költségvetés módosítása a tanárok követelései szerint nagyon egyszerű, csak új számokkal kell kitölteni a táblázatokat. „Robert Fico kormányfő felelőssége, hogy kompromisszumot kössön az elégedetlen tanárokkal, és megegyezzenek valamilyen számokban”.

 

A kormányra lépéssel megváltozott a vélemény

 

Azóta persze két hónap alatt sok víz lefolyt a Dunán, a Most-Hídból kormánypárt lett, és rögtön megváltozott a véleménye pedagógus követelések teljesítésére vonatkozóan is.

 

De ez most már nem csak Fico felelőssége, hanem Bugáré is!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: isu.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!