A ma jóváhagyott kormányprogram értelmében emelik a rádió és televízió üzembentartási díját. Jelenleg havi 4,64 euró fizetünk, ezt a kormány 7 euróra emelné. Az úgynevezett koncessziós díj emelését Václáv Mika, a közmédia vezérigazgatója is szorgalmazta, aki szerint a jelenleg fizetett összeg nem elég.

 

„Kevesebb, mint 70 millió euró áll a rendelkezésünkre, míg a cseh televíziónak 300 millió euró, ez teljesen más kategória” – mondta Mika, aki a 7 euró összegű koncessziós díjat éppen a cseh minta által vezetné be.

 

A művészek fizetései is emelkedni fognak

 

 hirdetes_810x300  

Növekedhetnek a kulturális miniszter, Marek Maďaričnak alatt dolgozó művészek és kulturális dolgozók fizetései, míg a szabadúszó művészek kevesebb adót fizethetnek majd.

 

A kormány pénzügyileg támogatja a Szlovák Nemzeti Galéria épületének javítási költségeit, a munkálatokat már az év elején elkezdték. A kormány kilátásba helyezte Krasznahorka várának javítására szolgáló összeg kifizetését is, egyben a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház épületére is rekonstrukció vár.

 

Lesz Kisebbségi Alap

 

A Most-Híd javaslatára létre jön a Kisebbségi Kulturális Alap, amely a kisebbségi kultúra finanszírozására szolgál. Egy külön intézményről van szó, amely a kisebbségi kultúrára szánt támogatások elosztását fogja irányítani. A kisebbségeknek szánt összegről eddig a kulturális minisztérium, vagy a kormányhivatal döntött.

 

A kormányprogram része a kisiskolák fenztartása, mely ugyanúgy a szlovák iskolákat is érinti. Szó van az iskolabuszprogram bővítéséről is azokban a településekben, ahol nincs iskola. A szlováknyelv-oktatás reformja szintén a dokumentum része.

 

Gyorsforgalmi utak

 

A választási ciklus végére vélhetően új útszakaszok nem épülnek Dél-Szlovákiában, csak amiket az előző kormányzat már egyébként is jóváhagyott.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: Inplayer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!