A nemzeti reformprogram (NPR) tartalmazza többek között a deficit csökkentését, az adórendszer változtatásait, a tanítók bérének emelését, valamint az egészségügy javítását.

 

A javaslatot Peter Kažimír (SMER-SD) pénzügyminiszter terjesztette a kabinet elé. A programot a későbbiekben elküldik Brüsszelbe is az Európai Bizottságnak.

 

Deficit helyett többlet

 

 hirdetes_810x300  

A reformprogram annak kereteit írja le, hogy a következő két évben milyen intézkedéseket vezetnének be a kitűzött célok elérése érdekében. Többek között tervezik a deficit csökkentését először a GDP 1,29 %-ára, majd 2018-ban 0,44 %-ra, míg 2019-re már 0,16 %-os többlettel számolnak.

 

Az elfogadott dokumentum szerint mindezt a közkiadások hatékonyabbé tételével érnék el.

 

Változások az adórendszerben

 

A kormány több változtatást is eszközölne az adórendszerben. Elsősorban szeretnék javítani az adóbeszedést,  a jogi személyek esetében t 21%-ra csökkentenék a nyereségadót , 2018-tól pedig eltörölnék az adólincenc gyakorlatát. Ez jelenleg akkor is adófizetésre kötelezi a jogi személyeket, ha az adott évben nem értek el nyereséget.

 

Magasabb bér = nagyobb kedv a tanításhoz

 

A pénzügyminisztérium által kidolgozott programban az óvodák befogadóképességének növelését, a duális képzés népszerűsítését, valamint a marginalizálódó közösségek befogadását tűzi ki célul. A program szerint „ a változtatások célja az oktatásügyben a tanári szakma vonzerejének növelése a tanári fizetések emelésével“. Ezen felül a program előrevetíti a felsőoktatási intézmények finanszírozásának és az Akkreditációs Bizottság munkájának reformját is.

 

startitup_sk
Pedagógusok átlagkeresetének (pirossal) és ledolgozott munkaóráinak (kékkel) összehasonlítása. Forrás: Startitup.sk

 

Százezer új munkahely

 

Miközben a legutolsó adatok szerint több déli járásban is 20 %-nál magasabb munkanélküliséget mértek, a kormány 100.000 új munkahely teremtését vetíti előre a következő 4 évben. Ezzel együtt változtatásokra lehet számítani a munkanélküliek aktivációját szolgáló szociális segélyek terén is, a program szerint „szigorítják a feltételeket a segély megítélésénél“.

 

A tervek szerint módosítják a nyugdíjrendszert is. Az államháztartás hosszútávú fenntarthatósága érdekében lehetővé válik a visszatérés lehetősége a 2. nyugdíjpillérbe.

 

Központosított közbeszerzések az egészségügyben

 

Több intézkedést is tervez a kormány az egészségügyben. „Fokozatos központosítás kezdődik az állami kórházak közbeszerzéseiben, mégpedig minisztériumi szinten“. Az állami kórházak részére történő orvosi berendezések versenykiírásaira új szabályokat vezetnek be.

 

Átlátható jogrend

 

Az igazságügyben is változásokra kell számítani. A reformprogram kimondja a bírósági rendszer és a bírák specializációját, nagyobb hatásköröket adna a magasabb szintű bírósági hivatalnokoknak, valamint a Polgári törvénykezés is revízión menne keresztül. Az átláthatóságot az offshore-ellenes törvény elfogadásával javítanák, ill. az állami cégek és a közigazgatási egységek gazdálkodásával kapcsolatos információkat is nyilvánossá tennék.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!