Papíron 12 magyar képviselő ül a szlovák törvényhozásban, Az állampolgársági törvény legutóbbi módosítását viszont csak egy szavazta meg közülük.

 

Tegnap döntött a parlament az állampolgársági törvény módosításáról. Ondrej Dostál, Peter Osuský és Martin Poliačik javaslata arra kínált megoldást, hogy ne veszítse el szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát is felveszi. A törvénytervezet nem szerzett többséget.

 

A javaslatot egyedüli magyarként megszavazó, a Most-Hídból kilépett Simon Zsoltot kérdeztük.

 

 hirdetes_810x300  

Egyetlen magyarként szavazta meg az állampolgársági törvény módosítását.

 

Sajnos.

 

Hogyan értékeli a javaslat parlamenti vitáját?

 

Ez egy olyan kérdés, ami rámutat arra, hogy milyen értékrendet képvisel az adott politikus és politikai párt. Megfosztani valakit az állampolgárságától komoly dolog, amit a Most-Híd korábban többször is megpróbált megoldani.

 

Mi a véleménye arról, hogy a Most-Híd frakciója nem támogatta a javaslatot?

 

Halhattuk, hogy azért nem támogatják, mert a kettős állampolgárság kérdése nem került a koalíciós szerződésbe. Ezt a kormányt viszont nem a Smer és az SNS hozta létre, Kettejüknek nem lett volna többségük, mint ahogy a Sieť-tyel kiegészülve sem. A Most-Híd 6,5 százalékára is szükség volt a kormánytöbbséghez.

 

Sajnálom, hogy egy ilyen fontos kérdésben, mint a kettős állampolgárság, melynél a Most-Hídnak mindig világos és elvi álláspontja volt, mint amilyet én magam továbbra is vallok, úgy szavaztak, ahogy azt a Smer és az SNS kérte. Azok, akik a jelenlegi jogszabályt elfogadták.

 

Az a kormány, mely asszír keresztényeket hoz az országba, letelepedést, megélhetést, és később állampolgárságot kínál nekik, miért fosztja meg állampolgárságától saját polgárait, akik adott esetben a munka, családjuk megélhetése miatt kénytelenek elhagyni szülőföldjüket? Hol itt a logika?

 

Király Zsolt 

 

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!