Az egyikük az ellenzék első embereként támadta meg a kormány programnyilatkozatát, a másik Brüsszelből kritizálja a kormánykoalíciót. Igor Matovič és Richard Sulík egyszerre lépnek fel önjelölt ellenzéki vezérként.

 

Sulík szerint ő az ellenzék első embere, annál az egyszerű oknál fogva, hogy „Az ellenzék vezetője a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. Ha mindannyian elfogadjuk ezt a definíciót, akkor nincs miről beszélni. Ha más álláspont kerül elfogadásra, hát rendben.” – mondta Sulík. Sulík érveit Matovič is elfogadja, aki saját elmondása szerint nem érzi magát az ellenzék vezetőjének, és respektálja a választók akaratát, akik Sulíkékra nagyobb számban szavaztak, mint az OľaNO-NOVA-ra.

 

Bár a SaS elnöke viszonylag gyakran szerepel a sajtótájékoztatókon, hamarabb lehet megtalálni őt Brüsszelben, mint itthon. Azután, hogy a jobboldali kormány létrejöttének többé nem volt reális esélye, úgy döntött,hogy nem adja vissza EP-képviselői mandátumát.

 

 hirdetes_810x300  
2389053
Richard Sulíknál jóval többet szerepelnek a nyilvánosság előtt a képen szereplő ellenzéki képviselők: Ľubomír Galko (balra), Daniel Lipšic (Középen) és Igor Matovič (jobbra). Talán még Lucia Nicholsonovát lehetne közéjük sorolni. Forrás: Atlas.sk

 

Ellenzék vezér nélkül?

 

A politológusok ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a választási eredmény önmagában nem elegendő, hogy valakiből ellenzéki vezető legyen. „(…)Biztosan ne egy olyan ember legyen, aki túlságosan liberális vagy akinek túl határozott véleménye van a keresztényi irányultságról. Hogy az ellenzék vezére lehessen, képesnek kell lennie az egyes ideológiai áramlatok összeolvasztására”, mondta Tomáš Koziak politológus.

 

Szerinte Matovič és Sulík túlságosan egyoldalúan lépnek fel ahhoz, hogy közös mederbe terelhessék az ellenzéki pártokat. Grigorij Mesežnikov szerint pedig olyan ellenzéki vezérre lenne szükség, aki képes nagy tömegeket megszólítani és így erőegyensúlyt tud teremteni a kormány és az ellenzéki pártok között.

 

Koziak szerint közvetlenül a választások után, mikor még volt esély egy jobbközép kormány létrehozására, Sulík látványosan mérsékelte retorikáját, ami természetellenesnek tűnt. Érezhető volt, hogy Sulík nagyon akarja a jobboldali koalíciót. „Úgy hiszem, a választó képes ezt a természetellenességet kiérezni. Aki vezető akar lenni, (…), az legyen következetes.”, mondta a politológus.

 

425541_1200x
Richard Sulík még közvetlenül a választások után egy sajtótájékoztatón, ahol arról beszél: széles jobboldali koalíciót szeretne. Az SNS-szel is tárgyalt volna. Forrás: SME.sk

 

Kérdés, lehetséges-e egyáltalán

 

A jelenlegi helyzetben ellenzéki vezérnek lenni nem biztos, hogy lehetséges. Az előző választási időszakban, mikor egyetlen párt kormányzott, az ellenzék magját a jobbközép pártok alkották. Ma azonban az ellenzék soraiban a jobboldal egy részén kívül extrémista és szélsőséges elemek is vannak. Márpedig Kotlebáék teljesen elszigetelődtek – igaz, ez nem feltétlenül baj.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!