Ján Richter, család-, szociális- és munkaügyi miniszter ma a TA3 hírcsatorna „V politike” (A politikában) című műsorában azt mondta, hogy a vállalkozói környezet Szlovákiában jó és más problémákkal kell foglalkozni.

 

Richter szerint a munkaügyi hivatalokban 69 ezer embert tartanak nyilván, ami jelentős csökkenés összehasonlítva a 2008 előtti időszakkal. „Alapfeltétel a gazdasági növekedés. Máskülönben ilyen pozitív eredményeket nem tudnánk kimutatni”, mondta.

 

A miniszter vitapartnere, Jana Kiššová (SaS) közgazdász és parlamenti képviselő bár elismerte, hogy csökkent a munkanélküliség, azonban szerinte az adatokat eltorzítják: „Betegállományban és abszolvens gyakorlaton lévő embereket is beleszámolnak”, mondta.

 

 hirdetes_300x300  
munkanélküliség_korkep_sr
Tartós (egy évnél régebben állástalan) és nem tartós munkanélküliek száma Szlovákiában. Adatok: Statisztikai Hivatal, Grafikon: Körkép.sk

 

Csak átmeneti megoldást jelent az állami támogatás

 

Kiššová kiemelte, hogy a kormány mesterségesen hoz létre munkahelyeket a közszférában, ami növeli az állam költségeit. Szerinte a magánszektor számára kéne jobb körülményeket teremteni, például az adminisztrációs terhek csökkentésével, hogy annak résztvevői „valódi értéket állíthassanak elő”. Ha a munkahelyek állami támogatással jönnek létre, az csak átmeneti megoldást jelenthet.

 

Richter ezzel természetesen nem ért egyet. Szerinte a szlovákiai vállalkozói környezet jó, s nem ez a fő gond, hanem hogy „nemsokára más problémánk lesz: a szakképzett munkaerő hiánya”, mondta.

 

IPP-1Q-2016-komp1_alianciapas_sk
A vállalkozói környezet indexe negyedévenként Szlovákiában. Adatok: PAS (Szlovákiai Vállalkozói Szövetség), Forrás: alianciapas.sk

Kiššová reakciójában elmondta, hogy beruházókat szerezni anélkül, hogy vásárlóerővel rendelkező középréteggel rendelkeznénk, nagyon kockázatos.

 

Richter: a szociális munkás nem felelős a magasmarti (Brehy) esetért

 

A miniszter reagált a héten, az osztályteremből erőszakkal kirángatott hétéves kisfiú esetére is. Szerinte a jelen lévő szociális munkás nem felelős az esetért, mert tettlegesen nem avatkozhat be a végrehajtó munkájába – csak javaslatokat tehet. Problémaként a szociális munkások kompetenciáinak elégtelenségét jelölte meg.

 

A képen a magasmarti alapiskola igazgatónője, Mária Škodová, aki feljentést tett az eljáró hivatalnokok ellen. A keretben a hétéves Marco látható, akiről nme tudni, hogy hol van. Forrás: Cas.sk
A képen a magasmarti alapiskola igazgatónője, Mária Škodová, aki feljentést tett az eljáró hivatalnokok ellen. A keretben a hétéves Marco látható, akinek tartózkodási helyéről semmit sem tudni. Forrás: Cas.sk

 

Ellentmondásos munkaerőpiaci helyzet

 

Szlovákiában 10 százalék körül mozog a munkanélküliségi ráta. A legnagyobb problémát az egy évnél régebb óta állástalanok arányának és az állástalan fiatalok számának növekedése okozza. Másrészt a szakértők is megerősítették, hogy a piacról hiányzik 300 ezer szakképzett munkaerő – de nagyjából ennyi szlovákiai állampolgár dolgozik külföldön, az EU valamelyik másik tagállamában. Ez utóbbi statisztikát gyakran kéri számon az ellenzék a kormányon, mivel szerintük a helyzet érdemleges orvoslását az elfogadott kormányprogram nem tartalmazza.

 

Richter az EU-n kívülről hívna be munkavállalókat

 

A munkaügyi miniszter a közszolgálati televízió 5 perc múlva 12 című műsorában arról beszélt, hogy néhány ágazatban a szakképzett munkaerő pótlására a harmadik országokból hívnának be munkaerőt.

 

Elmondása szerint 115 kérvényt tartanak nyilván olyan, EU-n kívüli országok állampolgáraitól, akik Szlovákiában szeretnének munkát vállalni. Közülük 96 felelne meg a követelményeknek, zömében orvosokról van szó.

 

Hangsúlyozta, hogy a szlovák állampolgárok munkalehetőségeinek javítása a prioritás, de fontos a szakképzett munkaerő pótlása. Szerinte jelenleg 21 ezer EU-s állampolgár dolgozik Szlovákiában.

 

Mihál: adjunk lehetőséget a vállalkozóknak

 

Jozef Mihál (SaS) ellenzéki képviselő Richter szavaira reagálva elmondta, hogy leginkább romániai és bolgár munkavállalókról van szó és véleménye szerint a foglalkoztatottság növelése a kisvállalkozók támogatásával érhető el leginkább: „Ez egy módszer arra, hogy olcsón és egyszerűen adjunk lehetőséget a kezdeményező embereknek, akiknek van vállalkozói tehetségük, akik képesek magukat és másokati is foglalkoztatni”, mondta Mihál.

 

Jelenleg Szlovákiában a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a munkaviszonyban lévők több mint két harmadát.

 

TA3.com, Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Sme.sk

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

A hivatalnokok erőszakkal vitték el a 7 éves kisfiút az iskolából (videó)

 

A vasárnapi politikai vitaműsorok témái

 

Növekszik a külföldi munkavállalók száma Szlovákiában

 

Hivatalos: Mihál nem indul az SaS elnöki tisztségéért

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!